Στάνλεϊ Τζόνσον: Αισθάνομαι Έλληνας, θα είμαι πάντα Ευρωπαίος

Mπορεί ο γιος να έβγαλε τη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιορτάζοντας αυτή τη «θαυμάσια στιγμή ελευθερίας», ο πατέρας όμως έχει άλλη γνώμη – και δεν διστάζει να την εκφέρει. «Αισθάνομαι Ελληνας», δήλωσε αποκλειστικά στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο για τα «ΝΕΑ», ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά το Brexit, ο Στάνλεϊ Τζόνσον, στέλνοντας «θερμότατους χαιρετισμούς σε όλους τους Ελληνες».

Από την περασμένη Παρασκευή η Βρετανία δεν ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη. Ωστόσο ο πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού υπογραμμίζει

ότι θα είναι «για πάντα Ευρωπαίος», γνωστοποιώντας ότι θα επιδιώξει να ανακτήσει την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ, σε αντίθεση με την πλειονότητα των συμπατριωτών του.

Ο 80χρονος Τζόνσον, που διατηρεί πολυτελή βίλα στο Πήλιο την οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, διαφωνώντας ριζικά με τον γιο του, το πιο προβεβλημένο στέλεχος της εκστρατείας Vote Leave (αν και μετά το δημοψήφισμα δήλωσε ότι παύει να εναντιώνεται στην υλοποίηση του Brexit). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κόρη του, Ρέιτσελ, η οποία αποχώρησε από το κόμμα του αδελφού της για να ενταχθεί αρχικά στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και κατόπιν στο βραχύβιο κόμμα Change UK, στηρίζοντας το Remain.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την πληροφορία που κυκλοφορούσε εδώ και μήνες ότι θα κάνει αίτηση για να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα, προκειμένου να μη χάσει την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ τώρα που η Βρετανία έπαψε να είναι μέλος της. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένας τέτοιος δεσμός με την ΕΕ» είπε ο Τζόνσον, πρωην ευρωβουλευτής και στέλεχος της ΕΟΚ, με την «Daily Mail» να σχολιάζει ότι η απόφασή του έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Η απόκτηση διπλής ιθαγένειας θα του επιτρέψει να διατηρήσει το προνόμιο της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, το οποίο, με απόφαση του γιου του, στερήθηκαν οι υπόλοιποι Βρετανοί. Εάν η αίτησή του γίνει δέκτη, θα προστεθεί στη μακρά λίστα των εκατοντάδων χιλιάδων Βρετανών που απέκτησαν υπηκοότητα κράτους-μέλους της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής – από τότε που το Brexit υπερίσχυσε στο δημοψήφισμα.

Γιατί ο «ελληνολάτρης» Στάνλεϊ δεν επέλεξε την ελληνική ιθαγένεια; Διότι, ως μη μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, δεν πληροί τις προϋποθέσεις κτήσης της. Αντιθέτως, θεωρεί ότι η γαλλική υπηκοότητα «του ανήκει δικαιωματικά», καθώς η μητέρα του είχε γεννηθεί στη Γαλλία και η γιαγιά του ήταν Γαλλίδα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν θα γίνει Ελληνας στα χαρτιά, υποστηρίζει ότι αισθάνεται πως είναι ένας από εμάς. «Θέλω να ξέρετε ότι μέσα μου νιώθω πως είμαι κι εγώ Ελληνας. Ναι, αισθάνομαι και λίγο Ελληνας. Εχω περάσει αμέτρητα χρόνια μελετώντας τον Ομηρο, τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και όλους τους μεγάλους αρχαίους έλληνες ποιητές και τραγωδούς» είπε ο Τζόνσον ο πρεσβύτερος στη συνομιλία που είχε με «ΤΑ ΝΕΑ». Κατόπιν, μου ζήτησε να διαβιβάσω τις ευχές του προς τους Ελληνες για το νέο έτος. «Σας παρακαλώ να δώσετε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς μου για τη νέα χρονιά στους αναγνώστες των “ΝΕΩΝ”, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου, αλλά και σε όλους τους πολίτες της Ελλάδας. Εύχομαι σε όλους τους Ελληνες ευτυχισμένο το 2021» είπε ο πρώην πολιτικός και νυν συγγραφέας και περιβαλλοντικός ακτιβιστής και πρόσθεσε: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ξέρω ότι με σκέφτεστε και πραγματικά ανυπομονώ να επισκεφθώ ξανά την υπέροχη χώρα σας. Η Ελλάδα είναι μέσα στην καρδιά μου. Δεν βλέπω την ώρα για το επόμενο ταξίδι μου».

Η γνωριμία του Στάνλεϊ Τζόνσον με την Ελλάδα έγινε στην ηλικία των 18. «Η πρώτη χώρα που επισκέφθηκα όταν τελείωσα το λύκειο, προτού αρχίσω τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο, ήταν η Ελλάδα. Ηταν Φεβρουάριος του 1959. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το ταξίδι στην υπέροχη χώρα σας. Θυμάμαι καλά τις επισκέψεις μου στην Ολυμπία, στην Τίρυνθα, στις Μυκήνες και στη Μύκονο, και, φυσικά, στην Αθήνα». Ο πατήρ Τζόνσον ήταν ένας από τους πρώτους Βρετανούς που εργάστηκαν για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ, το 1973. Το 1979 εξελέγη ευρωβουλευτής με τους Τόρις στις πρώτες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στην ιστορία της Ενωσης. Διατήρησε την έδρα του έως το 1984. Λόγω της δουλειάς του πατέρα του, ο Μπόρις πέρασε ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας στη βελγική πρωτεύουσα, όπου χρόνια αργότερα επέστρεψε ως ανταποκριτής της «Daily Telegraph», θέση στην οποία διακρίθηκε για τις σπαρταριστές, αλλά γεμάτες υπερβολές και ανακρίβειες, ανταποκρίσεις του κατά της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα