Πιο κοντά στην προανακριτική ο Νίκος Παππάς

Στο «μικροσκόπιο» της κυβερνητικής πλειοψηφίας βρίσκεται ο ογκώδης φάκελος της υπόθεσης Καλογρίτσα που διαβιβάστηκε στη Βουλή και ειδικότερα τα emails, τα πιο κρίσιμα εκ των οποίων περιλαμβάνονται στα υπομνήματα που έχει καταθέσει στον εισαγγελέα η επιχειρηματίας στρεφόμενος κατά του ομίλου CCC. Σε αυτή την ηλεκτρονική αλληλογραφία βασίζεται το επιχείρημα περί εικονικής συμφωνίας

που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση και παρότρυνα η του τότε υπουργού Επικράτειας Νίκου Παππά προκειμένου ο Καλογρίτσας να εμφανιστεί ως «μπροστινός», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δικό του τηλεοπτικό κανάλι στον διαγωνισμό για τις άδειες του 2016.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με τη διαχείριση της επίμαχης υπόθεσης (σύμφωνα με πληροφορίες, επίκεινται τις επόμενες ημέρες), η εικόνα που φαίνεται να έχει σχηματιστεί είναι ότι τα στοιχεία κρίνονται επαρκέστατα για να στηριχθεί ενδεχόμενη πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά. «Από την άποψη του υλικού που περιέχει η δικογραφία, είναι μια ώριμη υπόθεση» έλεγε χαρακτηριστικά γνώστης του περιεχομένου της. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της κυβέρνησης πώς θα αξιολογήσει τη διαχείρισή της, αν δηλαδή θα υποβάλει πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής και πότε, με δεδομένες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο της δικογραφίας θεωρείται σημαντικό. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι «είναι δύσκολο να μη γίνει προανακριτική», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, καθώς από τα επίμαχα emails φέρεται να αποδεικνύεται η σύναψη εικονικής συμφωνίας με επίδικο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μεταξύ των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι εκείνο που εστάλη σε ανώτατο οικονομικό στέλεχος της CC.C, που κατέβαλε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ στον Καλογρίτσα για την εγγυητική επιστολή που χρειαζόταν να προσκομίσει προκειμένου να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στον περιβόητο διαγωνισμό χορήγησης τηλεοπτικών αδειών που εξελίχθηκε σε πολιτικό και συνταγματικό «Βατερλό» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα emails φαίνεται ότι είχε αποσταλεί στη CCC το σχέδιο της εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την κατακύρωση άδειας παρόχου εκπομπών εθνικής εμβέλειας. Μάλιστα στον ίδιο όμιλο είχε αποσταλεί και το 1 θετές επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας συμφερόντων Καλογρίτσα που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό. «Είμαι 100% σίγουρος πως η ιδέα (…) να προχωρήσουμε με συμφωνητικό υπεργολαβίας είναι τώρα η μόνη και μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του διαγωνισμού» ανέφερε σε μήνυμα του προς τα στελέχη της CCC ο μεσολαβητής μεταξύ της λιβανέζικης εταιρείας και του επιχειρηματία Καλογρίτσα. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και το email μεταξύ των ίδιων μερών όπου αναφέρεται ότι «η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγράφουμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή».

Ενώ μένει να απαντηθούν και τα ερωτήματα που εδώ και καιρό ανέκυψαν όταν έγιναν γνωστές από τα υπομνήματα Καλογρίτσα οι αναφορές σε Λευκό Οίκο και White Porscha: «Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η WhitePorscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσοι του κυπριακού αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα» συνιστούσε στέλεχος του Ομίλου. Ως γνωστόν, ο Καλογρίτσας δεν είχε καταβάλει την πρώτη δόση και έτσι είχε καταπέσει η εγγυητική, ενοι μετά την ακύρωση του διαγωνισμού τα 3 εκατ. ευρώ που επιστράφηκαν για να τοποθετηθούν καθ’ υπόδειξη Παππά, όπως έχει υποστηρίξει ο επιχειρηματίας, για την έκδοση εφημερίδας, ενώ φέρεται, με παρότρυνση του τότε υπουργού Επικράτειας, να μεταβιβάζονται στον εκδότη της οι μετοχές που κατείχε χωρίς τίμημα. Αυτά φέρεται να έχει καταθέσει ο Καλογρίτσας στην ανακρίτρια (η προφορική κατάθεσή του περιέχεται στη δικογραφία). Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, από τα παραπάνω φαίνεται η διαδρομή του χρήματος από την οποία κάποιοι εκτιμούν ότι ανακύπτει η ανάγκη διερεύνησης τυχόν ποινικών πτυχών ως προς τον Νίκο Παππά, όπως το αδίκημα της παρακώλυσης συναγωνισμού και της δωροληψίας πολιτικού προσώπου, καθώς εμφανίζεται να μεσολαβούσε για την εκπροσώπηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

του Λάμπρου Σταυρόπουλου από Τα Νέα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πληρωμένη» απάντηση της ΕΡΤ στα περί «λογοκρισίας» για το «γεύμα της Ικαρίας»Βιαστικός και αδιάβαστος ο ΤσίπραςΠεριζήτητος ο γιος του Παπαντωνίου – Με ποιο κόμμα συμφώνησεΨεκασμένοι όλου του κόσμου, ενωθείτε! Ο Τράγκας φτιάχνει κόμμα!Ανατριχιαστική αποκάλυψη για την εμπρηστική επίθεση κατά του Κ. Μπογδάνου

Το άρθρο Πιο κοντά στην προανακριτική ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα