Καζάνι που βράζει η Κομισιόν για την Φον ντερ Λάιεν

Η πολιτική της «κεντρικής διοίκησης» που έχει ακολουθήσει από την αρχή της θητείας της η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο με τα εμβόλια στη «γηραιό ήπειρο» αλλά και στην «επικοινωνιακή ζημιά» για ολόκληρη την Κομισιόν, τονίζουν στο «Βήμα της Κυριακής» κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Σαράντης Μιχαλόπουλος.

«Από την αρχή, η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε καίρια

ζητήματα είναι μία: ‘’κουμάντο ” κάνει η στενή ομάδα της Φον ντερ Λάιεν» υπογράμμισαν κοινοτικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι μετά από έναν χρόνο «θα περίμενε κανείς να αλλάξει αυτή η στάση αλλά αυτό δεν έγινε και οδηγηθήκαμε σε σοβαρές αστοχίες αναφορικά με τα εμβόλια. Το ζήτημα των εμβολίων δεν έχει λήξει ακόμη αλλά η επικοινωνία και η βιαστική λήψη αποφάσεων μέχρι στιγμής προκάλεσαν μεγάλη ζημιά σε όλους μας στην Κομισιόν».

Η τωρινή Κομισιόν περνά την πιο δύσκολη περίοδό της μετά το φιάσκο που προκλήθηκε με τις καθυστερήσεις των αποστολών εμβολίων της βρετανοσουηδικής πολυεθνικής φαρμακευτικής AstraZeneca. Το θέμα όμως που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ήταν η ξαφνική απόφαση της επιβολής απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων προς τρίτες χώρες – περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – τα οποία παράγονται σε εργοστάσια που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κοινοτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η απόφαση της ομάδας της κυρίας Φον ντερ Λάιεν γνωστοποιήθηκε στους υπόλοιπους επιτρόπους μόλις 30 λεπτά προτού ανακοινωθεί επίσημα, χωρίς πρώτα να τους συμβουλευτεί. Με αυτόν τον τρόπο οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι θα μπορούν να ελέγξουν τυχόν εξαγωγές εμβολίων που προορίζονταν για ευρωπαϊκές χώρες αλλά λόγω «υπόγειων συμφωνιών» θα κατέληγαν σε τρίτες χώρες.

«Η Φον ντερ Λάιεν έχει το πολιτικό προνόμιο να κάνες κεντρικά, το κουμάντο. Αυτό που δεν είναι σοφό είναι να το κάνεις πολλές φορές και δη σε ζητήματα ειδικού χαρακτήρα που απαιτούν τη διαβούλευση των αρμόδιων προσώπων. Αυτή η τακτική οδηγεί σε λάθη, αλλά συχνότερα χάνονται ευκαιρίες, αγνοώντας το Κολέγιο των Επιτρόπων και την εμπειρία τον εσωτερικού. Εάν όχι για αυτά τα ζητήματα, τότε γιατί έχει το Κολέγιο;» τόνισαν οι πηγές. Προς το παρόν πάντως, οι πηγές επεσήμαναν ότι «η καρέκλα της Φον ντερ Λάιεν δεν τρίζει» διότι χαίρει της υποστήριξης Βερολίνου και Παρισιού. Πλέον μπαίνουν πάντως στο παιχνίδι παραγωγής του εμβολίου της Pfizer (ΗΠΑ) – BionTech (Γερμανία) η γαλλική Sanofi και η ελβετική Novartis. Επίσης, η γερμανική Bayer θα βοηθήσει στην παραγωγή του εμβολίου της επίσης γερμανικής CureVac όταν αυτό εγκριθεί.

Ο γαλλογερμανικός προστατευτισμός

Οι κοινοτικές πηγές υπερασπίστηκαν την απόφαση να διαπραγματευθεί τα συμβόλαια κεντρικά η Κομισιόν εκ μέρους των κρατών-μελών διότι αυτό εξασφάλισε φθηνότερες τιμές και ισότιμη πρόσβαση. Αλλά δεν αγνοούν ότι η πορεία των εξελίξεων έπληξε το ευρωπαϊκό γόητρο απέναντι στο «χαιρέκακο» Λονδίνο. Πολλοί ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο μηχανισμός για απαγόρευση εξαγωγών είναι προϊόν του «γαλλογερμανικού προστατευτισμού».

Φόβοι για αντίποινα

Πολλοί στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν «αντίποινα». Η Ιαπωνία ήδη έχει εκφράσει την ανησυχία της, ισχυριζόμενη ότι καθυστερεί το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για τη στάση χωρών όπως η Ινδία, που παράγει μεγάλο ποσοστό των πρώτων υλών για την παραγωγή εμβολίων. «Τι θα γίνει εάν η Ινδία μπλοκάρει ως αντίμετρο την αποστολή πρώτων υλών στην Ευρώπη; Θα προκληθεί παγκόσμιο χάος διότι η Ευρώπη παράγει το 75% όλων των εμβολίων παγκοσμίως» υπογραμμίζουν στο «Βήμα» πηγές της φαρμακοβιομηχανίας.

Το άρθρο Καζάνι που βράζει η Κομισιόν για την Φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα