Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία απαιτεί ριζικές αλλαγές στα Α.Ε.Ι.

Η απόφαση των Πρυτάνεων για τις αλλαγές που προωθούνται στα Α.Ε.Ι δεν προκαλεί μόνο θλίψη και απογοήτευση. Είναι ταυτόχρονα αποκαλυπτική και εξηγεί πολλά, μα πάρα πολλά νοσηρά φαινόμενα που ανέχεται η Ελληνική κοινωνία στα Α.Ε.Ι εδώ και χρόνια. Η Απόφαση λέει ΟΧΙ σε όλα.

του Ζαχαρία Ζούπη*

Όχι στην ύπαρξη βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού  των φοιτητών που εισάγονται. Εν ολίγοις οι Πρυτάνεις μας λένε ΝΑΙ στην εισαγωγή φοιτητών με λευκές κόλλες και με βαθμούς 3 και 4! Δεν
τους ενδιαφέρει ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι σε αδυναμία να πάνε και να παρακολουθήσουν, πολύ περισσότερο να τελειώσουν την Σχολή. Δεν τους ενδιαφέρει ότι ο ένας στους τέσσερις σπουδαστές των Ι.Ε.Κ είναι απόφοιτοι Α.Ε.Ι που θέλουν να πάρουν κάποια ειδικότητα μήπως και βρουν εργασία. Δεν τους ενδιαφέρει η μαζική απάτη κατά της Ελληνικής Οικογένειας που είναι στην αρχή ικανοποιημένη γιατί το παιδί τους κάπου πέρασε ( αφού περνάει το 80% όσων δίνουν) και στην συνέχεια ανακαλύπτουν ότι είναι άνθρακας ο θησαυρός.ΟΧΙ σε μέτρα που συνδέονται με την ύπαρξη χρόνου φοίτησης ή την αποσαφήνιση πόσοι είναι τέλος πάντων οι φοιτητές σήμερα με την επίλυση του προβλήματος των αιώνιων φοιτητών. Εν ολίγοις οι Πρυτάνεις μας είναι υποστηρικτές του εξής απλού μοντέλου: Ας μπουν στα Α.Ε.Ι  όλοι όσοι δίνουν ακόμα και αν δεν ξέρουν να γράψουν το όνομά τους, ας τελειώνουν όποτε θέλουν και ας υπάρχουν και χιλιάδες υποτιθέμενοι φοιτητές μαθουσάλες.

Συγγνώμη, αλλά δεν τους νοιάζει τίποτα πέραν των στενά συντεχνιακών συμφερόντων τους. Γιατί χιλιάδες εμφανιζόμενοι φοιτητές στα χαρτιά και μόνο σημαίνει και χρηματοδοτήσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, συνέχιση λειτουργίας σειράς Τμημάτων που συχνά δεν πατάει κανείς και συντήρηση χιλιάδων θέσεων Καθηγητών Πανεπιστημίου παρακαλώ, που στην πραγματικότητα δεν χρειαζονται. Ασφαλώς όλα αυτά τα πληρώνουμε εμείς , όλοι εμείς, αλλά ούτε αυτό τους νοιάζει. Αυτό υπερασπίζονται οι Πρυτάνεις , το συμφέρον τους υπερασπίζονται και γι αυτό θέλουν αυτοί και ένα μικρό τμήμα φοιτητών που κι αυτούς τους συμφέρει η χαώδης κατάσταση να μην αλλάξει τίποτα. Ωστόσο, η ευθύνη των Πρυτάνεων είναι ως και εγκληματικά αντιπαιδαγωγική και συντηρητική, μιας και όλοι τους έκαναν Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά στα καλύτερα Πανεπιστήμια του πλανήτη και γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρόμοιες καταστάσεις δεν υπάρχουν πουθενά και σε κανένα στοιχειωδώς σοβαρό Πανεπιστήμιο. Εδώ όμως , σ΄αυτή την χώρα, το δέχονται.

Την ίδια αρνητικη στάση τηρούν όμως και στο θέμα που συνδέεται στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα κάνουν τους Πανεπιστημιακούς χώρους χώρους προαγωγής της γνώσης και της έρευνας και όχι χώρους όπου θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμό Καθηγητών, ωμά αντιδημοκρατικές πρακτικές φασίζουζουσας απόχρωσης από δήθεν επαναστατικές και αναρχικές ομάδες, έως και άλλα φαινόμενα παραβατικότητας όπως εμπόριο ναρκωτικών, βιασμούς κ.ά. Έτσι  οι Πρυτάνεις μας φαίνονται να βρίσκονται στην ίδια πλευρά με ιδεοληπτικούς, παράνομους, ετσιθελιστές που ερμηνεύουν το « ανοικτό Πανεπιστήμιο » ως Πανεπιστήμιο μπάχαλο. Την ίδια ώρα που αρνούνται τα πάντα , εμφανίζονται να θέλουν να είναι αυτοί οι υπερασπιστές της νομιμότητας στα Α.Ε.Ι. Αστεία πράγματα. Γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια; Δεν πρέπει να μας εξηγήσουν; Εδώ ακόμα και το τραγικό συμβάν εις βάρος του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ το μάθαμε από αναρτήσεις των τραμπούκων! Επικαλούνται το αυτοδιοίκητο, αλλά δεν μας απαντούν πως γίνεται να παίρνουν χρηματοδοτήσεις και μετά να μην δέχονται τον ρόλο του Κράτους. Δεν μας λένε γιατί η Αστυνομία έχει την ευθύνη τήρησης του Νόμου σε όλη την Επικράτεια και όχι μέσω ειδικού σώματος δίχως οπλισμό στα Πανεπιστήμια.

Κρίμα, αλλά οι Πρυτάνεις δίνουν άλλοθι σ αυτούς τους ιδεοληπτικούς που ανακαλύπτουν ανασύσταση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας ( Ν. Μανιός) ή ότι τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε Άουσβιτς ( πρωτοσέλιδο ντροπής της ΕΦ.ΣΥΝ) , σ΄όσους δεν θεωρούν δυσφήμηση τους ξυλοδαρμούς Καθηγητών αλλά την φύλαξη των Πανεπιστημίων( Α. Τσίπρας) και άλλους που 47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου αισθάνονται και φαντασιώνονται ότι συγκρούονται ηρωικά με χούντες και κάνουν καταλήψεις κατά του Φασισμού. Πρόκειται στο σύνολό του για ένα μπλογκ υπεράσπισης κεκτημένων, συμφερόντων, αρρωστημένων πρακτικών, καθυστέρησης.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι η Απόφαση των Πρυτάνεων είχε μια μεγάλη προσφορά. Πολλοί που σκεφτόμασταν μήπως η λύση στην τήρηση της νομιμότητας στα Α.Ε.Ι δεν ήταν στην πρόταση Χρυσοχοίδη- Κεραμέως , αλλά στην πρωτοβουλία των Πρυτάνεων, καταλάβαμε πολύ απλά, ότι αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Και τώρα είναι η ώρα να γίνουν πολλά στα Πανεπιστήμια. Υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία  που θέλει να αλλάξουν όλα όσα συντηρούν παθογένειες, ιδεοληψίες, μικροσυμφέροντα.

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής-υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll

Keywords
Τυχαία Θέματα