Ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες 1950 & 1960

21:15 16/3/2021 - Πηγή: Youfly

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για ξένες ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα από τα τέλη του 50 και τον αντίκτυπο που είχαν οι παραγωγές αυτές στη χώρα μας.

Η Χρυσή εποχή στην Ελλάδα από τα τέλη του 50 με ταινίες που έχουν γυριστεί εδώ

Τώρα πια βέβαια… δηλαδή όχι και τώρα ακριβώς. Πριν αρκετά χρόνια σηκωνόμασταν ως έθνος και ως λαός και χορεύαμε καρσιλαμά κάθε φορά που ακούγαμε πως μια ξένη

ταινία θα γυριστεί στην Ελλάδα. Είναι γιατί λίγο ως πολύ θυμόμαστε εκείνη τη χρυσή εποχή από τα τέλη του 50 έως και όλη τη δεκαετία του 60 που οι ξένες ταινίες γυρίζονταν εδώ η μια μετά την άλλη και οι ξένοι σταρ – πραγματικοί σταρ  και όχι αηδίες – κατάφερναν και αναστάτωναν τους εδώ θαυμαστές τους…

Βεβαίως όλα αυτά χρόνια δεν έπαψαν ποτέ να γυρίζονται ξένες ταινίες στην Ελλάδα. Αλλά ήταν σποραδικές οι περιπτώσεις. Γιατί οι περισσότερες από αυτές δεν ήταν οι ταινίες που θα έκαναν το μεγάλο μπαμ. Άλλωστε και πριν το 1956, ήδη από τη δεκαετία του 20 είχαν αρχίσει σποραδικά να γυρίζονται κάποιες ταινίες ή κομμάτια τους στην Ελλάδα…

Τώρα γιατί σας λέω για το 1956 μα τότε ξεκίνησαν όλα…

O πρόεδρος της 20th Century Fox, Σπύρος Σκούρας και η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι»

Ο Σπύρος Σκούρας μέλος της γνωστής οικογένειας Σκούρα από τη Μεσσηνία μετανάστης από τις αρχές του αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναδείχθηκε με το σινεμά εν τι γενέσει του. Και έφτασε ούτε λίγο ούτε πολύ να γίνει ο πρόεδρος – και παντοδύναμος πρόεδρος – της 20th Century Fox. Από τη θέση αυτή βοήθησε όσο μπορούσε όλους τους Έλληνες που έφτασαν στην Αμερική στον πόλεμο και μετά και με την γενικώς και απεριορίστως ανοικοδόμηση. Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο σκέφτηκε να βοηθήσει την πατρίδα του διαφημίζοντας την ιστορία και τις ομορφιές της γυρίζοντας μια ταινία εκεί – ή μάλλον εδώ…

Έστειλε τον σκηνοθέτη Γιαν Νεγκουλέσκο, τον Άλαν Λαντ και την εκρηκτική στα πρώτα της βήματα Σοφία Λόρεν για να γυρίσουν στην Ύδρα μια ιστορία αρχαιοκαπηλίας σχετικά με ένα αγόρι πάνω σε ένα δελφίνι, που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας.

Η ταινία ήταν η «Boy on a Dolphin». Και μετονομάστηκε «Το παιδί και το δελφίνι». Το τι έγινε με το που ήρθε η Σοφία Λόρεν στην Αθήνα ούτε και λέγεται. Δεξιώσεις, πάρτι και άλλα πολλά. Και μια Αθήνα να παραληρεί. Μάλιστα η Σοφία Λόρεν άκουσε τυχαία ένα τραγούδι του Τάκη Μωράκη το «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη». Και το είπε στα ελληνικά στην ταινία – για αυτό ειδικώς το θέμα έχω γράψει πριν καιρό στο youfly οπότε ψάξτε να το βρείτε ….

Η ταινία ήταν μια μεγάλη παραγωγή και ο Σκούρας την έσπρωξε όσο μπορούσε. Αλλά δεν έκανε τον τεράστιο πάταγο που περίμενε. Πιο πολύ επιτυχία έκανε το τραγούδι που γνώρισε ουκ ολίγες ηχογραφήσεις ανά τον κόσμο…

«Ποτέ την Κυριακή» – ένας τεράστιος εισπρακτικός και καλλιτεχνικός θρίαμβος

Αυτό που άρεσε στο «Παιδί με το δελφίνι», το ολοκλήρωσε και το έφτασε στο πικ του ο Ζιλ Ντασέν με την Μελίνα Μερκούρη με το «Ποτέ την Κυριακή». Ένας τεράστιος παγκόσμιος θρίαμβος εισπρακτικός και καλλιτεχνικός. Και από τη μια χιλιάδες χιλιάδων και εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα και στην Αθήνα και ιδιαίτερα στον Πειραιά. Μάλιστα είχε ειπωθεί ως γεγονός πως κάποιοι αξιωματικοί του ναυτικού από ξένη χώρα φτάνοντας στην Ελλάδα τους πρότειναν να τους πάνε στην Ακρόπολη. Και αυτοί απάντησαν ναι εντάξει. Αλλά πρώτα να πάμε στο σπίτι της Ίλιας – το όνομα της Μελίνας από το «Ποτέ την Κυριακή» – στην Τρούμπα…

Όπως ήταν φυσικό αυτός ο τεράστιος εισπρακτικός και καλλιτεχνικός θρίαμβος έφερε τα πάνω κάτω. Και παραγωγοί και κινηματογραφιστές και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό – κυρίως από το εξωτερικό- ήθελαν να φτιάξουν στην Ελλάδα κυρίως κάτι σαν το «Ποτέ την Κυριακή» αλλά σίγουρα με την επιτυχία του…

Έτσι μπήκαμε όλοι στον χορό… δεν θα σας τα αναφέρω με απόλυτη χρονολογική σειρά αλλά ελπίζω να μην ξεχάσω κάποιο…

Ας δούμε κάποιες ταινίες που έχουν γυριστεί στην ΕλλάδαΚαταρχήν δεν πρόλαβε να γίνει επιτυχία το «Ποτέ την Κυριακή» και ήδη το 1962 γυρίστηκαν 2 ξένες παραγωγές στην Ελλάδα. Το «Συνέβη στην Αθήνα» (It happened in Athens) με θέμα τους πρώτους Oλυμπιακούς το 1896 που πρωταγωνιστούσε η βόμβα του σεξ εκείνης της εποχής Τζειν Μάνσφιλντ αλλά και η γλυκιά Ξένια Καλογεροπούλου ως Maria Xenia, και το «Ο Λέων της Σπάρτης» (the 300 Spartans) με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών και πρωταγωνίστρια την Άννα Συνοδινού. Την ίδια χρονιά στην Αγγλία και στην νήσο Ιο ο Φίνος με ξένους παραγωγούς γύρισε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη το «Aliki my love», με soundtrack του Χατζιδάκι, αλλά χωρίς επιτυχία ούτε εδώ ούτε έξω.Η Τζένη Καρέζη θα προσπαθούσε και αυτή το 1965 για μια διεθνή καριέρα με την γαλλική ταινία «Μια σφαίρα στην καρδιά» και σε μουσική Θεοδωράκη. Αλλά επίσης χωρίς επιτυχία..Εντωμεταξύ εκείνη την εποχή ήταν τέτοια η πληθώρα της δουλειάς αυτής που υπήρχαν γραφεία και υπήρχαν και άνθρωποι που ασχολούνταν με αυτούς που έρχονταν. Αλλά και με μεταγλωττίσεις ελληνικών ταινιών που παίζονταν έξω και είχαν επιτυχία. Πριν από όλους σε αυτόν το τομέα διέπρεψε ο πολύ δραστήριος – συγχωρεμένος – Μαξ Ρόμαν.Το 1963 γυρίστηκε στην Ελλάδα μια σπουδαία ταινία που μας αφορούσε που έγινε από Έλληνα, που είχε καλλιτεχνική επιτυχία. Αλλά έξω δεν είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ήταν το θρυλικό «Αμέρικα Αμέρικα» του Ελία Καζάν. Η ταινία μιλούσε για τις περιπέτειες ενός Έλληνα από τη Μικρά Ασία που το έσκασε για να πάει στην Αμερική «την γη της επαγγελίας» που ουσιαστικά ήταν ι ιστορία της οικογένειάς του….

Και συνεχίζουμε…Το 1964 όμως ο «Ζορμπάς» του Κακογιάννη από το βιβλίο του Καζαντζάκη με τον Άντονι Κουίν έσπαγε τα ταμεία. Έκανε τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία. Και θα ξύπναγε για να έρθουν στην Ελλάδα όσους δεν είχε προλάβει να ξυπνήσει το «Ποτέ την Κυριακή». Συγχρόνως θα καθιέρωνε και ένα χορό που θα μάθαιναν σε όλο τον κόσμο το λεγόμενο Συρτάκι…Πριν όμως από όλα αυτά το 1960 ήρθαν στην Ελλάδα και γύρισαν στη Ρόδο τη μοναδική ταινία από όλες αυτές που έχουμε πει η θα πούμε που δεν είχε απλώς τεράστια επιτυχία. Ήταν το νούμερο 1 σε εισπράξεις στην Αμερική και ίσως σε όλο τον κόσμο το 1960 «Τα κανόνια του Ναβαρόνε». Ο Άντονι Κουίν ερωτεύτηκε την Ελλάδα. Και μάλιστα του χάρισαν ένα οικόπεδο εκεί, με την προοπτική να βοηθήσει για να πάνε και άλλες παραγωγές στο νησί. Αλλά χρόνια μετά του το πήραν πίσω. Στην ταινία συμμετείχε και η Ειρήνη Παπά…Συν όλα τα άλλα το 1963 γυρίστηκε και στην Ελλάδα το «Summer Holiday» που ήταν ένα ανάλαφρο νεανικό ποπ μιούζικαλ με τον αγαπημένο τραγουδιστή της νεολαίας τότε Κλιφ Ρίτσαρντ και την παρέα του που υποτίθεται έκαναν διακοπές και γύριζαν την Ευρώπη ως προάγγελοι των χίπις.

Η Χρυσή δεκαετία έως το 1967

Κάπως έτσι σε μια ευτυχισμένη εποχή ανασυγκρότησης χρημάτων που φαινόταν ότι ερχόταν από το εξωτερικό μέσω τουρισμού κυλούσε αυτή η χρυσή δεκαετία τουλάχιστον μέχρι το 1967. Γιατί μετά όλα πάγωσαν. Και όπως μου είχε πει και ο Μάνος Χατζηδάκης για εκείνη τη δεκαετία «μην τα βλέπεις όλα τόσο ωραία. Από μακριά ήταν μια λάθος δεκαετία γιατί εγκυμονούσε μια δικτατορία. Απλώς τότε η χυδαιότητα δεν είχε πετάξει εντελώς από πάνω της το προσωπείο της ευπρέπειας»….

Αλλά φυσικά η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ. Γιατί αλλοίμονο αν ήταν τόσο μικρή από τη μια, αλλοίμονο δε επίσης αν σας υποχρέωνα να διαβάσετε 2 – 3 φορές επιπλέον αυτά που έχετε διαβάσει έως τώρα!!!

Διαβάστε αυτά και επανερχόμαστε δριμύτεροι…

Δείτε επίσης:

Χολιγουντιανές παραγωγές στην Ελλάδα & η άγνωστη ιστορία του Μελ ΓκίμπσονΌσκαρ 2021: Ελληνικό άρωμα στις φετινές υποψηφιότητες

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες 1950 & 1960 appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα