Τζούλη Σούμα: «Η Μηδεία είναι ένας άγγελος θανάτου και καταστροφής»

19:46 12/10/2021 - Πηγή: Youfly

Η Τζούλη Σούμα, σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο Youfly, μιλάει για την Μηδεία του Ευρυπίδη, την επιτυχημένη παράσταση που παίζεται στο Θέατρο Μπάγειον, αλλά και αν θα την δούμε στην τηλεόραση το προσεχές διάστημα!

Απολαύστε την!

Πώς νιώθετε που επιστρέψατε στα θέατρα; Ποιες οι σκέψεις σας για την επανεκκίνηση των θεάτρων ύστερα από 1μιση χρόνο;

Αισθάνομαι πανευτυχής που επιστρέψαμε στα θέατρα και μάλιστα νιώθω πάρα πολύ χαρούμενη, γιατί παίζουμε ήδη τρεις εβδομάδες και η ανταπόκριση

του κοινού είναι συγκινητική. Το κοινό έρχεται και μας τιμά με την παρουσία του, αλλά με κάνει επίσης χαρούμενη ότι όλα τα θέατρα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά και αυτό είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο για όλη τη χειμερινή σεζόν.

Η Μήδεια είναι μία από τις σημαντικότερες γυναικείες προσωπικότητες της ελληνικής μυθολογίας, ενώ η Μήδεια του Ευρυπίδη ένα από τα πιο σημαντικά έργα. Πώς αισθάνεστε που ενσαρκώνετε αυτόν τον ρόλο;

Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη, μεγάλη τιμή και μεγάλη συγκίνηση που μου δίνεται η δυνατότητα να ερμηνεύσω έναν από τους πλέον σύνθετους γυναικείους ρόλους του αρχαίου δράματος. Η Μήδεια είναι η κόρη, η ερωμένη, η μάνα, η μάγισσα, και ένας άγγελος θανάτου και καταστροφής.

Όλοι ξέρουμε ότι οδηγείται σε μία τρομερή πράξη από την προδοσία, από ζήλια, από ταπείνωση… κυριαρχείται από μεγάλο θυμό, είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις της γιατί υφίσταται μεγάλη προδοσία και εξευτελισμό… νιώθω ότι είναι ένας ρόλος που μέρα με τη μέρα, παράσταση με την παράσταση διαρκώς εξελίσσεται από τον Ιούνιο του 2019 που έγινε η πρεμιέρα μας, μέχρι και τώρα σε κάθε, μα σε κάθε παράσταση βρίσκω καινούργια πράγματα και αισθάνομαι ότι η ερμηνεία και η παράσταση ωριμάζει προς το καλύτερο.

Η Τζούλη Σούμα στη συνέντευξη για τη σύνθετη Μηδεία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα της Μήδειας που σας γοήτευσαν και ποια εκείνα που σας «δυσκόλεψαν»;

Τα χαρακτηριστικά που με δυσκόλεψαν είναι το μεγάλο σκοτάδι που έχει αυτή η ηρωίδα και οι μεγάλες συγκρούσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη… Aπευθύνθηκα στην διαίσθησή μου, τα διαβάσματα μου, αλλά χωρίς την συνεχή και αδιάλειπτη βοήθεια του σκηνοθέτη μας, Δημήτρη Γεωργαλά αλλά και των workshops που έχω κάνει με τον διευθυντή του actors studio, Ανδρέα Μανωλικάκη, αλλά και μετά από 28 χρόνια που βρίσκομαι συνεχώς στο θεατρικό χώρο, θεωρώ πώς απέκτησα τον οπλισμό για να αντεπεξέλθω σε αυτό το θηριώδη ρόλο.

Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι σε καμία από τις παραστάσεις που έχουμε παίξει -και κοντεύουμε πλέον τις εκατό- δεν υπάρχει ούτε μία που να μην έχω αγχωθεί, να μην έχω φτάσει στα όριά μου, να μην έχω έρθει αντιμέτωπη με τις δυνατότητές μου…

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις και τα πρώτα συναισθήματα όταν σας ανατέθηκε ο συγκεκριμένος ρόλος;

Είπα ναι σε κλάσματα δευτερολέπτου όταν μου το πρότειναν… Αισθάνθηκα σαν έτοιμη από καιρό, αισθάνθηκα χαρά, ανυπομονησία, ενθουσιασμό αλλά και μεγάλη ευθύνη. Σκέφτηκα ότι θα ανέβω ένα Everest, αλλά αξίζει να το κάνω, είναι ένας ρόλος που έρχεται στη ζωή σου οnce in a lifetime.

Η επιτυχία της παράστασης και η επιστροφή στην τηλεόραση

Πώς νιώθετε για την επιτυχία της παράστασης, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, πριν από τέσσερα χρόνια, και τις τιμητικές της διακρίσεις;

Νιώθω υπέροχα για την επιτυχία της παράστασης. Εγώ δεν πρωταγωνιστούσα στην παράσταση της Χάγης, τότε είχε το ρόλο η Μαριάνθη Σοντάκη. Η διανομή έχει αναμορφωθεί και από τον Ιούνιο του 2019 που ανέλαβα εγώ το ρόλο -οπότε μπορώ να μιλήσω για αυτό- η παράσταση καλπάζει, έχει κάνει τρεις επιτυχημένους κύκλους το 2019 ένα μικρό το 2020, περιοδεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και έχει πάρει μία πολύ μεγάλη και εξαιρετικά τιμητική διάκριση από το Japanese international institute της UNESCO στο ετήσιο τεύχος του 2020 που εκδίδεται για το θέατρο διεθνώς, ως δείγμα ελληνικού θεάτρου.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι στις 31 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί στο Μπάγκειον το χώρο από όπου ξεκίνησε η παράσταση. Οπότε καλούμε όλους τους θεατές που ενδιαφέρονται να δούνε μία διαφορετικη ανάγνωση, μία τραγωδία σε κλειστό χώρο, να έρθουν να παρακολουθήσουν μία μυσταγωγική και διαφορετική ανάγνωση αυτού του αριστουργηματικόυ έργου του Ευριπίδη.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Δημήτρη Γεωργαλά – και ως σκηνοθέτη και ως ηθοποιό – αλλά και με τη Μαργαρίτα Βαρλάμου, τον Νίκο Δερτιλή και τον Βασίλη Ψυλλά;

Με το Δημήτρη Γεωργαλά γνωριζόμαστε 27 χρόνια, είχαμε τη μεγάλη τύχη και τη μεγάλη χαρά να μας επιλέξει ο Κώστας Τσιάνος όταν έκανε τους περίφημους «Φοιτητές» στο θεσσαλικό θέατρο το 1993-94, έκτοτε μας συνδέει μία μεγάλη και δυνατή φιλία, μία αλληλοεκτίμηση και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να με σκηνοθετήσει. Οι άλλοι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι με πάθος, με δύναμη, με γνώση και αποτελούν πολύτιμα κομμάτια της σύνθεσης της παράστασης. Αισθάνομαι ευγνώμων που αποτελούν το θίασο της Μήδειας.

«Μου λείπει πάρα πολύ η τηλεόραση»

Η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο Μπάγκειον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας; Θα σας δούμε σε κάποιον άλλον ρόλο στο θέατρο ή υπάρχει κι η πιθανότητα να σας δούμε στην τηλεόραση;

Με τον Δημήτρη Γεωργαλά και τον Δημήτρη Ντάσιο έχουμε δημιουργήσει το «Θέατρο του Λόγου», έχουμε πάρα πολλά σχέδια στο μυαλό μας και είμαστε ήδη στις τελικές συζητήσεις για να παρουσιάσουμε κάτι την ερχόμενη άνοιξη που νομίζω θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!

Τώρα η τηλεόραση είναι ένα μέσον που πάντα με ενδιαφέρει. Θεωρώ πολύ πιθανό να ξεκινήσει κάτι από τον Ιανουάριο και μετά και πραγματικά θα το κάνω με μεγάλη χαρά, γιατί έχω να εμφανιστώ περίπου πέντε χρόνια και μου λείπει πάρα πολύ. Δεν την υποτιμώ καθόλου σε σχέση με το θέατρο, τη σέβομαι, την αγαπώ και ανυπομονώ να ξαναδουλέψω.

Αυτά ήταν όσα μας αποκάλυψε, στη συνέντευξη, η Τζούλη Σούμα για την παράσταση Μηδεία, αλλά και για τα επόμενα σχέδιά της.

Δείτε επίσης: 

Η Μήδεια του Ευριπίδη στο Θέατρο ΜπάγκειονΣταμάτης Φασουλής: «Ηθοποιός δεν είναι μόνο φως» – «Το J2US πληρώνει καλά»

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Τζούλη Σούμα: «Η Μηδεία είναι ένας άγγελος θανάτου και καταστροφής» appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα