Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έρχεται τρίτος κύκλος για το Έτερος Εγώ»

13:38 17/11/2020 - Πηγή: Youfly

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας αποκαλύπτει σε μία συνέντευξη στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και το Youfly τα πάντα για το Έτερος Εγώ και τα υπόλοιπα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, το Έτερος Εγώ και η Cosmote TV

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μπήκε στην κινηματογραφική ζωή μας πριν μια δεκαετία περίπου με την ταινία «Κοινός Παρονομαστής». Ερχόταν από άλλο χώρο, τα ναυτιλιακά, και οι πιο πολλοί δεν τον καλοδέχτηκαν λέγοντας για

αυτόν τις γνωστές ασυναρτησίες του στυλ «η ταινία είναι πολύ θεατρική» και το αστείο είναι ότι οι πολλοί από αυτούς δεν βλέπουν καν θέατρο…

Μετά ήρθε η σειρά του «Έτερος Εγώ». Ήταν έτοιμοι να πουν οι περισσότεροι πως «η Ελλάδα δεν έχει παράδοση σε τέτοιου είδους ταινίες, τις εμποδίζει το ελληνικό φως…», αλλά πριν προλάβουν να πουν πολλά ένα ατυχές γεγονός με έναν τύπο που φάνηκε σαν τα εγκλήματά του να έχουν επηρεαστεί ή και προκληθεί από την εν λόγω ταινία έκανε το Σωτήρη Τσαφούλια ευγενικά να το αποσύρει από τις αίθουσες. Αλλά δεν ξεχάστηκε.

Credits: Feelgood entertainment

Και επειδή, πριν σε αποδεχτεί ο κόσμος, πρέπει να σε αποδεχτεί ο χώρος σου, η αποδοχή για το Σωτήρη Τσαφούλια ήρθε διά άλλης οδού, από τον τομέα της παραγωγής της τηλεόρασης, από την Cosmote TV συγκεκριμένα, που αποφάσισε να βάλει χρήματα για να γίνει το «Έτερος Εγώ» σειρά. Και όταν φτάνει στο σημείο κάποιος της δουλειάς να βάζει πολλά χρήματα σε σένα για να προεκτείνεις τη δουλειά σου, πάει να πει πως και τη δουλειά την ξέρεις και ξεχωριστός είσαι και τη θέση σου σε αυτό το χώρο έχεις κατακτήσει… όσο για το κοινό, ας μην το συζητήσουμε, μια και στο YouΤube το «ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ» (η ταινία) έχει 3,5 εκατομμύρια προβολές.

Μια ιστορία αυτοδικίας ήταν το «Έτερος Εγώ»…

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σε μία συνέντευξη για το Έτερος Εγώ

…αλήθεια Σωτήρη Τσαφούλια, ήταν αληθινή αυτή η ιστορία που σε έκανε να γυρίσεις αυτήν την ταινία;

Όχι δεν ήταν αληθινή ιστορία, βέβαια ήταν εμπνευσμένη από ένα αληθινό περιστατικό αλλά ως εκεί. Βέβαια μια ιστορία αυτοδικίας δεν είναι κάτι καινούριο, ειδικά στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν περιοχές όπου η βεντέτα κυριαρχούσε για χρόνια.

Πάντως η πορεία του «Έτερος Εγώ» ξεκίνησε με μια ατυχία τότε που την απέσυρες από το σινεμά και ξαφνικά φάνηκε να αλλάζει η τύχη της…

Τότε είχαν γίνει κάτι εγκλήματα και η αστυνομία πίστευε πως λίγες μέρες πριν από αυτά σε μια προβολή όπου ήμουν παρόν και μιλούσα με τον κόσμο μετά κάποιος με είχε ρωτήσει από το κοινό αν πιστεύω ότι η ταινία αυτή μπορεί να δώσεις ιδέες σε κάποιον και να αποκτήσει μιμητές. Η αστυνομία πίστευε πως αυτός ήταν ο δολοφόνος, εγώ θεώρησα βέβαια ότι έπρεπε να την αποσύρω και την απέσυρα, αλλά τελικά η ατυχία του τότε έγινε τύχη του μετά.

Η ταινία πήρε μια άλλη θέση στις καρδιές των ανθρώπων

Την αγκαλιάσανε, είναι η πιο viral ελληνική ταινία που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο και ήρθε και η σειρά στην Cosmote TV. Πρώτα ένας κύκλος και τώρα άλλος ένας δεύτερος, που έχει τίτλο «ΚΑΘΑΡΣΗ» και μάλλον και ένας τρίτος θα ακολουθήσει με τίτλο «ΝΕΜΕΣΙΣ». Μάλιστα σκέφτομαι αν δεν γυριστεί ο τρίτος κύκλος της σειράς να το κάνω βιβλίο. Οπότε η τύχη με την ατυχία είναι δύο πράγματα σχετικά.

Θα μπορούσες ακόμα και κωμική παρωδία στο φινάλε να γυρίσεις μια και είναι τόσο στέρεο και αναγνωρίσιμο που μπορεί η ανατροπή να γίνει κωμική… Άλλωστε θα ήθελα να δω και αν μπορούσες να γυρίσεις κωμωδία…

Δεν είναι κακή ιδέα αυτό που λες, το έχω σκεφτεί κιόλας με την παρωδία. Όσο για την κωμωδία πρέπει να σου πω πως δεν είμαι γενικά άνθρωπος που θα πω ότι ακολουθώ μόνο ένα είδος στο σινεμά. Δηλαδή συνήθως, και εύχομαι να μην ακουστεί παράξενο αυτό που θα πω, πολλές φορές τα θέματα επιλέγουν εμάς και όχι εμείς τα θέματά μας. Οπότε, άπαξ και έχεις σκεφτεί μια ιδέα και αυτή η ιδέα μπορεί να σου πει κάτι και μπορείς να την επικοινωνήσεις και στον κόσμο και θεωρείς ότι θα έχει κάποιο κοινό αφηγείσαι την ιστορία. Διαλέγεις ένα καλό παραμύθι που θέλεις να μοιραστείς και το μοιράζεσαι.

Σωτήρης Τσαφούλιας – Συνέντευξη: «το πρώτο σενάριο που έγραψα ήταν το Έτερος εγώ»

Στο τομέα σου ήσουν πολύ πετυχημένος και δεν είχε καμία σχέση με το σινεμά. Πως έγινε και μπήκες σε αυτό το χώρο;

Η σκηνοθεσία ήταν αυτό που ήθελα πάντα να κάνω, απλά ανήκω στην κατηγορία των περισσότερων ανθρώπων που δείλιασαν μπροστά στο δίλημμα των γονιών «σιγά μη γίνεις σκηνοθέτης στην Ελλάδα, σπούδασε να έχεις κάτι πιο ασφαλές». Γιατί τότε την εποχή που ήμασταν εμείς υπήρχαν τομείς και επαγγέλματα που μπορούσες να τα θεωρήσεις ασφαλή σε αντίθεση με σήμερα. Ε οπότε ακολούθησα ένα άλλο κομμάτι, σπούδασα ναυτικό δίκαιο και ναυτιλιακές επιχειρήσεις και όταν κατάφερα να πάω αρκετά καλά στη δουλειά μου ώστε να μπορέσω να εξασφαλίσω τα προς το ζην, αποφάσισα να δώσω στο 15χρονο εαυτό μου αυτό που του στέρησα και να ξαναασχοληθώ με αυτό που αγαπάω, με άλλους όρους πια.

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο σενάριο που έγραψα στη ζωή μου ήταν το «Έτερος εγώ»

Τον «Κοινό παρονομαστή» τον έγραψα μετά απλά επειδή τότε ήμουν ιδιαίτερα άπειρος μου φάνηκε πολύ πιο εύκολο να γράψω τον «Κοινό παρονομαστή» που στην ουσία δεν είναι ούτε αυτό εύκολο βέβαια…

Ένα από τα καλά που εισπράττω και ακούω για το «Έτερος εγώ» είναι ότι έδειξε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι να πειραματιστείς και να ανοίξεις δρόμους γιατί αλλιώς δεν πας παρακάτω. Και από κει και πέρα μπορεί να μην έχουμε και σαφώς δεν έχουμε τα budget των ξένων ταινιών, αλλά όπου υπάρχει αγάπη, δουλειά, μεράκι και ελληνική εφευρετικότητα, μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις εκεί που άλλοι τις βρίσκουν με ένα μηχάνημα που κάνει χιλιάδες ευρώ, εμείς με δυο πατέντες κατασκευάζουμε την ίδια δυνατότητα.

Και φτάνουμε στο πέρασμα από την ταινία στην τηλεοπτική σειρά.

Δεν το είχα σκεφτεί να γίνει σειρά γιατί θέλω να κάνω συνεχώς κάτι καινούριο και θέλω να κάνω σινεμά. Νομίζω, λοιπόν, ότι πολλοί ήθελαν να δουν μια συνέχεια στο ίδιος ύφος και η έννοια της σειράς προφανώς να πυροδοτήθηκε και με την έντονη άνοδο της πλατφόρμας του Νέτφλιξ και άλλων αντίστοιχων που έκαναν το ίδιο πράγμα, οπότε σκεφτήκαμε ίσως θα μπορούσαμε αφού με την ταινία φτάσαμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο παραγωγής που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις ευρωπαϊκές μήπως κάναμε το πρώτο μας βήμα και σε επίπεδο σειράς. Η ιδέα είχε έρθει πολλές φορές αλλά δεν είχαν έρθει οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα στο επίπεδο που θα έπρεπε.

Εγώ είμαι της γνώμης όταν έχεις φτιάξει κάτι και δεν πας να κάνεις κάτι καινούριο, αλλά πας να το επεκτείνεις, πρέπει να είσαι βήμα παραπάνω γιατί δεν υπάρχει λόγος αλλιώς να το κάνεις. Απορρίψαμε πολλές προτάσεις μέχρι που ήρθε η πρόταση της Cosmote που ήθελε να μπει δυναμικά στη μυθοπλασία. Το θεώρησα κάτι καινούριο, κάτι πολύ ιντριγκαδόρικο όταν μου έκαναν την πρόταση για σειρά και ζήτησα να μου δώσουν το περιθώριο να κάτσω με την Κατερίνα Φιλιώτου να γράψουμε ένα σενάριο και αφού είχα το σενάριο θα μπορούσα να απαντήσω αν μπορώ να το κάνω ή όχι. Να δω αν αυτό που γράψαμε είναι ένα βήμα παραπάνω από το προηγούμενο και είναι το κατάλληλο βήμα για το «Έτερος εγώ». Όταν τελειώσαμε το σενάριο πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να το πετύχουμε, τουλάχιστον σεναριακά, η Cosmote ενθουσιάστηκε και από κει πέρα περάσαμε στην υλοποίησή του.

Ο 2ος κύκλος αποτελείται από 8 επεισόδια με υπόθεση, όχι αυτοτελή.

Ο τίτλος ΚΑΘΑΡΣΗ αναφέρεται στα πεπραγμένα της ταινίας. Στην εκκρεμότητα που είχε αφήσει ο Δημήτρης Λαϊνης τότε. Αυτά που του συμβαίνουν τώρα σε σχέση με την απόφασή που είχε πάρει τότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι μέσα από αυτό που θα υποστεί και θα τραβήξει επέρχεται ένα είδος κάθαρσης για εκείνη την ιστορία. Συν τις επιμέρους καθάρσεις των άλλων ηρώων που και αυτοί μέσα από τις πράξεις τους εξαγνίζονται ή όχι.

Θα χρειαστούμε, νομίζω όπως έλεγα και πριν, άλλο ένα κύκλο για να κλείσουμε την εκκρεμότητα της κάθαρσης της ταινίας και θα ονομάζεται νέμεσης. Πάμε λίγο αντίθετα στην κανονική σειρά των λέξεων. Εμείς πάμε ανάποδα, κάνουμε μια κάθαρση που πυροδοτεί μια νέμεση.

Σωτήρης Τσαφούλιας – Συνέντευξη: Τα μελλοντικά του σχέδια εκτός από το Έτερος Εγώ

Πρέπει να ομολογήσω πως εκτιμώ ιδιαιτέρως το γεγονός πως το «Έτερος Εγώ» έχει έναν πολύ ωραίο ελληνικό τίτλο όπως ελληνικοί είναι και το «Κάθαρση» και «Νέμεση» που μου λες τώρα…

Είμαι πολύ υπέρ της ελληνικής γλώσσας και της σωστής της χρήσης. Η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα.

Εκτός τηλεοπτικής σειράς και εκτός «Έτερος Εγώ» ετοιμάζεις τίποτα άλλο;

Από σινεμά έχω δύο σενάρια στα χέρια μου που τα θεωρώ πολύ καλά και περιμένω. Μάλιστα πρέπει να σου πω για το πρώτο ότι λέγεται «Το μονοπάτι του Θεού» και είναι εμπνευσμένο από ένα όχι γνωστό αλλά εξαιρετικό θεατρικό έργο του μεγάλου Γιώργου Τζαβέλλα που λεγόταν «Το παραμύθι ενός φεγγαριού». Με έχουν καθυστερήσει, με την καλή έννοια, οι σειρές. Αλλά ανυπομονώ να μπορέσω να κάνω σινεμά ξανά.

Έχω ακούσει ότι ετοιμάζεσαι να κάνεις και θέατρο.

Ναι ισχύει αλλά τώρα με τον κορονοϊό έχει μετατεθεί για μετά το Φεβρουάριο. Πρόκειται για ένα θεατρικό του Εμμάνουελ Σμιτ τις «Αινιγματικές παραλλαγές», με το Γιάννη Μπέζο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη με τον οποίο έχουμε δέσει καλλιτεχνικά πολύ. Και θέλω να ανεβάσω επίσης ένα εξαιρετικό μονόλογο του Βασίλη Ρίσβα που έχει τίτλο «Λείπεις» με τη Ράνια Παπαδάτου, αλλά αυτό πάει μάλλον για του χρόνου.

Να σου πω όμως επίσης έχω πάρει τα δικαιώματα για τηλεοπτική σειρά ή ταινία του βιβλίου «Το γονίδιο της αμφιβολίας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου…

Όταν πρωτοβγήκες δεν ήμασταν πολλοί αυτοί που είχαμε γράψει καλά λόγια. Σήμερα αισθάνεσαι δικαιωμένος για την απόφασή του τότε να κάνεις τα παιδικά σου όνειρα πραγματικότητα;

Δε με καλοδέχτηκαν στο χώρο τότε αυτό είναι αλήθεια, αλλά κάπου είναι και λογικό. Από την πλευρά ότι όλοι οι άνθρωποι όταν έρχεται κάποιος καινούριος με κάποια άλλη διαδρομή και μπαίνει σε ένα χώρο δικό μας που τον πονάμε και τον υπηρετούμε χρόνια στην αρχή δυστυχώς οι περισσότεροι αντιδρούμε αρνητικά. Όταν καταλάβεις ότι αυτός που έρχεται έρχεται με αγάπη με ένα παιδικό αέρα, με μια διάθεση να συναγωνιστεί και όχι να ανταγωνιστεί για να κάνει πράγματα, κάποιοι χαλαρώνουν στην πορεία, κάποιοι όχι. Αυτό έγκειται στην τάση που έχουν οι άνθρωποι να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όσο και αν η παιδικότητά σου δεν σε αφήνει να το καταλάβεις, καλώς ή κακώς δε μπορείς να αρέσεις σε όλους. Στο κάτω κάτω δεν πρέπει κιόλας να πασχίζουμε να κάνουμε ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να μη μας αγαπήσουν ποτέ, για τους δικούς τους λόγους, να μας αγαπήσουν.

Ποια θα ήταν η ιδανική εικόνα και κατάσταση για το Σωτήρη Τσαφούλια μετά από 25 χρόνια ας πούμε;

Θα ήθελα να είμαι υγιής και θα ήθελα να συνεχίζω να κάνω όνειρα…

Δείτε ακόμα:

Έτερος Εγώ Κάθαρσις: Πότε κάνει πρεμιέρα η σειράΠυγμαλίων Δαδακαρίδης: Μιλάει για Έτερος Εγώ, Φαμίλια, Δείπνο Ηλιθίων

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έρχεται τρίτος κύκλος για το Έτερος Εγώ» appeared first on Youfly.

Keywords
κυκλος, σωτηρης, εν λόγω, ετεροσ εγω, cosmote, στυλ, ελλαδα, δίλημμα, budget, συγκεκριμένο, εκκρεμότητα, θεατρο, σμιτ, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, ετεροσ εγω σειρα, ξανα, αστυνομια, βημα, δουλεια, ονειρα, σινεμα, ταινιες, τυχη, αγαπη, ανθρωπος, απλα, απειρος, ατυχια, βιβλιο, γεγονος, γινει, γλωσσα, δαδακαριδης, δυνατοτητα, δυστυχως, δίλημμα, διαδικτυο, εγινε, εγκληματα, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκκρεμότητα, εν λόγω, εννοια, επαγγελματα, εποχη, επρεπε, ερχεται, ζωη, ζωη μου, υγιης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρχαν, υποθεση, ισχυει, υφος, εικονα, κωμωδια, λογια, μπορεις, ναυτικο, νεμεση, παντα, ουσια, παιδικα, παμε, σειρες, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σκηνοθεσια, σμιτ, στυλ, σχεδια, ταση, τιτλος, υλοποιηση, φτανει, φοβασαι, budget, δημητρης, δικαιωματα, δωσεις, επεισοδια, ιδιαιτερα, κομματι, καρδιες, μπροστα, θελω να, θεματα, βεντετα, ωραιο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα