Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: 10+1 λεπτομέρειες για την εμβληματική σειρά

12:01 26/4/2021 - Πηγή: Youfly

Για ακόμη μια χρονιά, Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, η εμβληματική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι, επιστρέφει τη Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ANT1.

Πρόκειται ομολογουμένως για την πιο κοσμαγάπητη και μεγαλοπρεπή θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και μεγάλης οθόνης. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.

Μια
σειρά που συνεχίζει να καθηλώνει

Η ιταλική-βρετανική τηλεοπτική υπερπαραγωγή διάρκειας 371 λεπτών, έκανε πρεμιέρα το 1977 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να καθηλώνει και να συγκινεί εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο ήδη από τη στιγμή που ακούγεται η επική μουσική των τίτλων αρχής. Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης απέδωσε τα Πάθη του Χριστού και τα γεγονότα με σεβασμό και πιστή προσήλωση ακολουθώντας τις Γραφές.

Μάλιστα, ο συγκλονιστικός Ρόμπερτ Πάουελ, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Χριστό του Τζεφιρέλι, κατάφερε να αποτελέσει έκτοτε την προσωποποίηση του Θεανθρώπου στα μάτια εκατομμυρίων πιστών στον πλανήτη συνδέοντας διαχρονικά την εικόνα του με εκείνη του Ιησού.

«Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι’ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί. Πραγματικά ελπίζω μετά το θάνατό μου, να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού», έχει δηλώσει για ο Ρόμπερτ Πάουελ για τον ρόλο του Χριστού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα γυρίσματα της σειράς κράτησαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια και μάλιστα έγιναν σε αυθεντικούς φυσικούς χώρους σε Μαρόκο και Τυνησία.

Η εμβληματική σειρά του Τζεφιρέλι αποτελείται από ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών όπως οι: Σερ Λόρενς Ολίβιε, Άντονι Κουίν, Πίτερ Ουστίνοφ, Ολίβια Χάσεϊ, Ανν Μπάνκροφτ, Μάικλ Γιορκ, ο δικός μας Γιώργος Βογιατζής και άλλοι.

Παρακάτω ακολουθούν 10 συν 1 πράγματα που θα θέλατε να γνωρίζετε για το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι, Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, που προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα του ANT1.

10+1 πράγματα που δεν ήξερες για την σειρά

Το καθηλωτικό, καθαρό καταγάλανο βλέμμα του Ρόμπερτ Πάουελ οφείλεται σε ένα έξυπνο τέχνασμα του Φράνκο Τζεφιρέλι. Ο σκηνοθέτης ζήτησε από τον ηθοποιό να μην ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα. Για την ιστορία, ο Πάουελ καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεταινίας, ανοιγόκλεισε τα μάτια του μόνο μια φορά! Το ίδιο συνέβη και με τον 12χρονο τότε Λορέντσο Μονέτ, ο οποίος ενσάρκωσε τον Ιησού σε παιδική ηλικία. Ο μικρός ανοιγόκλεισε τα βλέφαρα μόνο δύο φορές!

Τα ήδη πανέμορφα καταγάλανα μάτια του Ρόμπερτ Πάουελ και του μικρού Μονέτ, έγιναν ακόμα πιο εντυπωσιακά χάρη στα τρικ του μακιγιάζ. Συγκεκριμένα, για να τονιστεί ακόμα περισσότερο το μπλε χρώμα των ματιών τους και για να φαίνονται πιο μεγάλα και φωτεινά, οι υπεύθυνοι του μακιγιάζ έβαφαν το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου με μια λεπτή γραμμή λευκού eyeliner. Το ίδιο έκαναν στο άνω βλέφαρο, με μαύρο eyeliner.

Μάλιστα η πρώτη που ξεχώρισε το καθηλωτικό βλέμμα του Πάουελ ήταν η Κάθι Μούντι, σύζυγος του Λιου Γκραντ, εκτελεστικού παραγωγού της σειράς. Η Μούντι είδε πρώτη φορά τον ηθοποιό στο «Jude the Obscure», μια σειρά του 1971. Μαγεμένη από το βλέμμα του και τα μάτια του, το ανέφερε στον σύζυγό της και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Ο Ρόμπερτ Πάουελ έχει δηλώσει πως ο ρόλος του Ιησού τον έφερε πιο κοντά στη θρησκεία και την πίστη.

Αυτό που κανείς ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να φανταστεί, είναι τον Ρόμπερτ Πάουελ στον ρόλο του Ιούδα! Κι όμως, η αρχική σκέψη ήταν ο Πάουελ να υποδυθεί τον Ιούδα. Όμως και ο πασίγνωστος ηθοποιός Πίτερ Ο’ Τουλ πέρασε από κάστινγκ για τον ρόλο του Ιούδα. Ωστόσο αποσύρθηκε, λόγω ασθένειας.

Αν και ο Τζεφιρέλι είχε δηλώσει για τον Ροντ Στάιγκερ ότι ήταν ένας «εξαιρετικός Πόντιος Πιλάτος», ο ηθοποιός δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή του Ιταλού. Ο σκηνοθέτης ήθελε για Πιλάτο τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Η συνεργασία όμως δεν προχώρησε καθότι ο Μαστρογιάννι ήταν ιδιαίτερα ακριβός…

Τα γυρίσματα με τον Ρόμπερτ Πάουελ πάνω στο σταυρό, ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Στα διαλείμματα σκέπαζαν τον ηθοποιό με μια κουβέρτα για να τον προστατεύσουν από το κρύο. Επίσης του φόραγαν παντόφλες, ενώ για να τον κρατήσουν ζεστό του έδιναν να πίνει κονιάκ και ουίσκι.

Για τις ανάγκες του ρόλου, ο Ρόμπερτ Πάουελ είχε κάνει εξοντωτική δίαιτα για καιρό, με σκοπό να χάσει αρκετά κιλά και να αποδώσει την ασκητική και λιπόσαρκη φιγούρα του Ιησού.

Είναι εντυπωσιακό όσο και μοναδικό το γεγονός πως ο Πάουελ ασκούσε μεγάλη επιρροή και προκαλούσε δέος ακόμα και στα μέλη του συνεργείου της παραγωγής. Όταν έβγαινε από το καμαρίνι μεταμφιεσμένος σε Ιησού, σταμάταγε κάθε είδος άσεμνης και περιττής κουβέντας από σεβασμό στο πρόσωπό του.

Ο Τζεφιρέλι αρχικά ήθελε τη Μαρία Σνάιντερ για τον ρόλο της μητέρας του Ιησού, Μαρίας. Ωστόσο εκείνη αρνήθηκε και έως το τέλος της ζωής θα μετάνιωνε για αυτή την απόφαση.

Ο Γιώργος Βογιατζής υποδύθηκε τον Ιωσήφ. Μάλιστα, αν και ο Έλληνας ηθοποιός μιλούσε άπταιστα Αγγλικά, η παραγωγή ντούμπλαρε τη φωνή του. Παραμένει άγνωστο ποιος ήταν ο ηθοποιός που ακούγεται να μιλάει ως Ιωσήφ.

Το τρέιλερ για την σειρά του ANT1, Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ

Η εμβληματική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι

Δείτε ακόμα:

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα των καναλιών την Μεγάλη ΕβδομάδαANT1: Ζωντανά οι Ακολουθίες των Χαιρετισμών & του Ακαθίστου ΎμνουANT1: Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα του καναλιού

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: 10+1 λεπτομέρειες για την εμβληματική σειρά appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα