Κλεοπάτρα – Ταινία: Έξαλλο το κοινό με τη “λευκή” Gal Gadot

11:59 14/10/2020 - Πηγή: Youfly

Η Gal Gadot ετοιμάζει νέα ταινία για την Κλεοπάτρα, ενώ πριν καλά καλά ξεκινήσει έχουν ήδη ξεσπάσει αντιδράσεις.

Gal Gadot: Αντιδράσεις για την επιλογή “λευκής” ηθοποιού στην Κλεοπάτρα

Τον ρόλο της διάσημης Αιγύπτιας αυτοκράτειρας θα υποδυθεί η Ισραηλινή ηθοποιός Gal Gadot, που έγινε γνωστή μέσα από τον ρόλο της ως Wonder Woman. Η ανακοίνωση για την πρωταγωνίστρια δημιούργησε μία έκρηξη

αντιδράσεων στα social media, καθώς πολλοί μίλησαν για «whitewashing», όταν δηλαδή λευκοί ηθοποιοί υποδύονται έγχρωμους ανθρώπους.

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο ρόλος έπρεπε κανονικά να δοθεί σε κάποια ηθοποιό Αραβικής ή Αφρικανικής καταγωγής. Ωστόσο, η Κλεοπάτρα καταγόταν από την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από την οικογένεια ηγεμόνων από τη δυναστεία των Πτολεμαίων. Ο Πτολεμαίος ήταν στρατηγός του Μέγα Αλέξανδρου, ο οποίος ανέλαβε να κυβερνήσει την Αίγυπτο. Ειδικότερα, μετά τον θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε πολλά τμήματα μεταξύ των στρατηγών του. Ο Πτολεμαίος έγινε Φαραώ κι έτσι ξεκίνησε η γνωστή δυναστεία των Πτολεμαίων.

Η Κλεοπάτρα, λοιπόν, γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 69 π.Χ και κυβέρνησε το βασίλειο του Νείλου όταν πλέον είχε σχέση εξάρτησης με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Όσον αφορά την Κλεοπάτρα, η Gal Gadot θα είναι μία απ’ τους συμπαραγωγούς, αφού ουσιαστικά εκείνη ήταν που ξεκίνησε την ταινία. Συγκεκριμένα με ένα post στο Instagram ανακοίνωσε την συνεργασία της με την σκηνοθέτη της Wonder Woman Patty Jeckins και την σεναριογράφο Leata Kalogridis.

View this post on Instagram

As you might have heard I teamed up with Patty jenkins and Leata Kalogridis to bring the story of Cleopatra, Queen of Egypt, to the big screen in a way she’s never been seen before. To tell her story for the first time through women's eyes, both behind and in front of the camera. And we are especially thrilled to be announcing this on International Day of the Girl! We hope women and girls all around the world, who aspire to tell stories will never give up on their dreams and will make their voices heard, by and for other women. #cleopatra #internationaldayofthegirl

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot) on Oct 11, 2020 at 4:05pm PDT

Ο διάλογος περί κουλτούρας και ταυτότητας στο Χόλιγουντ

Αυτή η εξέλιξη ωστόσο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο Χόλιγουντ, καθώς τέθηκε το ζήτημα της ταυτότητας κι εάν οι ηθοποιοί πρέπει να υποδύονται χαρακτήρες από διαφορετικές εθνικότητες. Ο ρόλος της Gal Gadot ως έχει δημιουργήσει έναν αμφιλεγόμενο διάλογο σχετικά με την κουλτούρα και την θρησκεία.

Παρόλα αυτά, η αρχαία Μέση Ανατολή δε θα συμμορφωνόταν με πολλές από τις σύγχρονες απόψεις τόσο για την ταυτότητα όσο και για την κουλτούρα.

Η Κλεοπάτρα βρισκόταν στο θρόνο πολύ πριν το Χριστιανισμό και αιώνες πριν από τις αραβικές κατακτήσεις στη Βόρεια Αφρική. Μάλιστα, ήταν η τελευταία από τους Πτολεμαίους ηγεμόνες. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο, κατάγεται από τους Αρχαίους Έκκηνες και ήταν υπό την “κυριαρχία” της Ρώμης.

Σε γενικές γραμμές, όμως, υπάρχουν πολλά περισσότερα προβλήματα με τις δημοφιλείς απεικονίσεις της αρχαίας βασίλισσας του Νείλου, η οποία συχνά παρουσιάζεται ως μία σαγηνευτική ερωτική γυναίκα που έκρυβε ένα αισθησιακό ανατολίτικο μυστικό. Αυτή, όμως, η εικόνα, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνη της Elizabeth Taylor, είναι πιθανώς ένας μύθος που μεταφέρθηκε από Λατίνους ερωτικούς ποιητές πολλά χρόνια μετά το θάνατο της Κλεοπάτρας.

Όπως υποστηρίζει η Βρετανίδα ιστορικός, Mary Beard, όλοι οι διάσημες απεικονίσεις της αρχαίας αυτοκράτηρας του Νείλου βασίζονται σε αναξιόπιστα στοιχεία.

Τόσο λίγα είναι πραγματικά γνωστά, προσθέτει, ότι η Κλεοπάτρα πρέπει να εμφανίζεται σήμερα ως «η βασίλισσα χωρίς πρόσωπο». Προσθέτει, ότι γνωρίζουμε τόσα λίγα για εκείνη που σήμερα χαρακτηρίζεται ως «η βασίλισσα χωρίς πρόσωπα».

Τι είπαν οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι για την Κλεοπάτρα της Gal Gadot

Οι Ισραηλινοί σχολιαστές μίλησαν για κριτική που βασίζεται στον αντισημιτισμό. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος της Jerusalem Post, Seth Frantzman, υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να αποκλείονται οι Εβραίοι από το να υποδύονται ρόλους από τη Μέση Ανατολή, καθώς οι Εβραίοι είναι κατά κύριο λόγο λαός με ρίζες, είτε μακρινές είτε πρόσφατες, από τη Μέση Ανατολή.

Παρομοίως και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον έδειξε την υποστήριξή της στην ηθοποιό γράφοντας στο twitter «Ένα είδωλο παίζει ένα άλλο! Ενθουσιασμένοι για τη νέα Κλεοπάτρα».

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της Gal Gadot αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν.

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης ποιος θα είναι ο επόμενος James Bond.

The post Κλεοπάτρα – Ταινία: Έξαλλο το κοινό με τη “λευκή” Gal Gadot appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα