Γιάννης Μαθές: Η «Στέλλα» στέλνει το δικό της μήνυμα

20:50 4/3/2021 - Πηγή: Youfly

«H μουσική δίνει φτερά στην ψυχή» έλεγε ο Πλάτωνας και σίγουρα αυτό αποτυπώνεται περίτρανα στη μουσική κατάθεση δύο δημιουργών, οι οποίοι ορμώμενοι από περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης ένωσαν τις φωνές τους για ένα τραγούδι με πολλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες. Ο Γιάννης Μαθές μιλάει αποκλειστικά στο Youfly.com για το νέο τραγούδι που θα ταξιδέψει το κοινό, με τίτλο “Στέλλα”.

Ένα τραγούδι το οποίο εκφράζει μια φωνή που αδυνατεί να ακουστεί ανέλαβαν να δημιουργήσουν ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιάννης Μαθές και ο στιχουργός

Μάνος Σαγκρής.

Η «Στέλλα» όπως τιτλοφορείται, είναι εμπνευσμένο από το θέμα της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης. Ένα ζήτημα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, μέσα από καταγγελίες από τον χώρο του θεάτρου και της μουσικής, αποκαλύπτοντας ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα παθογένειας της σύγχρονης κοινωνίας, αυτό της κατάχρησης εξουσίας και του εκφοβισμού.

Ο Γιάννης Μαθές και η αφιέρωση του τραγουδιού “Στέλλα”

Ζητήσαμε από το Γιάννη Μαθέ να μιλήσει στο youfly.com για το πώς οι πρόσφατες καταγγελίες ενεργοποίησαν τη δημιουργία αυτού του κομματιού. Επίσης, ο συνθέτης και ερμηνευτής στάθηκε στο μήνυμα που θέλουν να περάσουν μέσα από τους στίχους της “Στέλλας”. Υπογράμμισε ακόμη τον στίχο που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο και αποκάλυψε σε ποιον και γιατί αφιερώνουν εκείνος και ο στιχουργός, Μάνος Σαγκρής τη «Στέλλα».

Μπορεί τελικά μία τόσο δυσάρεστη κατάσταση γύρω από τις πρόσφατες καταγγελίες σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης ν’ αποτελέσει για τους ανθρώπους της μουσικής πηγή έμπνευσης;

Μιλώντας για τον εαυτό μου, θα σας πω ότι δεν γίνεται να μην με εμπνεύσει κάτι το οποίο με ευαισθητοποιεί τόσο πολύ. Είναι ένας αυτόματος μηχανισμός που με στέλνει απευθείας στο γιουκαλίλι ή στο πιάνο μου και με κάνει να αναζητώ εκεί τη φωνή, την απάντηση, τη λύτρωση απέναντι στο τόσο έντονο ερέθισμα που μόλις έχω δεχτεί. Αν δε βγει αυτή η φωνή, θα σκάσω απ’ αυτό που έχει μαζευτεί μέσα μου.

Ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν βία, εξουσία, εκφοβισμό, κακοποίηση, με το αίσθημα της καταπάτησης του δικαίου και της ατομικής ελευθερίας του ανθρώπου, γονατίζω ειλικρινά, αλλά και πεισμώνω. Και θέλω να το εκφράσω. Εξάλλου για μένα, η μουσική αυτό ακριβώς κάνει. Είναι μια πολύ ευαίσθητη και ευγενική γυναίκα που παρατηρεί από μακριά και θέλει να βλέπει τους ανθρώπους αγαπημένους, σε αρμονία. Κάτι σαν «Θεός». Αν βλέπει τα αντίθετα, έρχεται αφιονισμένη, χτυπάει την πόρτα, αφήνει ένα τσουβάλι με ήχους και λέει: «ορίστε, πάρε αυτά και κάνε καλά».

«Δεν κρατάμε πια μαχαίρι», παρά μόνο τραγούδια και φιλιά

Συνοδοιπόρος σας στο δημιουργικό ταξίδι ποιος ήταν;

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να αντιμετωπίσω μόνος μου αυτή την οργή της και δεν ξέρω και αν θα μπορούσα μόνος να χρησιμοποιήσω σωστά αυτό το τσουβάλι με τους ήχους της, αν δεν είχα παρέα τον Μάνο Σαγκρή που έρχεται κάθε φορά με το δικό του τσουβάλι που είναι γεμάτο με τις κατάλληλες σκέψεις και τις κατάλληλες λέξεις, για να ισορροπήσει. Εκεί μέσα είμαι τυχερός και βρίσκω τους σωστούς κωδικούς για να μπορώ να ξεκλειδώσω και να προχωρήσω.

Τώρα ο Μάνος ήρθε και μου άφησε ένα «Στέλλα δεν κρατάμε πια μαχαίρι». Γίνεται να μην συγκινηθώ; Από τη μία ακούω τη Σοφία, τη Ζέτα, τον Βασίλη, να μιλάνε ανοιχτά για το «μαχαίρι» που κάποιοι «άνθρωποι» θεώρησαν ότι είχαν δικαίωμα να τους καρφώσουν, διαλύοντάς τους την ψυχή. Κι από την άλλη έρχεται το μήνυμα από τον Μάνο ότι είμαστε εδώ. Είμαστε πολλοί και όλοι μαζί, αντιτασσόμαστε. «Δεν κρατάμε πια μαχαίρι», παρά μόνο τραγούδια και φιλιά, για την Σοφία, τη Ζέτα, τον Βασίλη, για κάθε «Στέλλα», που έγινε στόχος στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι ο δυνατός.

“Είμαστε δίπλα στη Σοφία, τη Ζέτα, τον Βασίλη”

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από τη «Στέλλα», το νέο σας τραγούδι;

Εγώ τραγουδώντας αυτό το τραγούδι, δε μπορώ να μην έχω αυτή τη φόρτιση. Δεν ξέρω αν είμαι γραφικός. Όμως η «Στέλλα» που έφαγε αυτές τις «μαχαιριές» ήταν ένας άνθρωπος που τον έβλεπα δίπλα μου καθημερινά, ίσως υπήρξα κι εγώ κάποιες φορές άθελά μου έτσι, δίνοντας τα αντίστοιχα δικαιώματα. Το δεδομένο είναι ότι φτάσαμε στο όριο. Διαπράχθηκαν τεράστια εγκλήματα επειδή χαμηλώσαμε, επειδή φοβηθήκαμε, επειδή δεν μιλήσαμε. Ας τελειώσει εδώ όλο αυτό. Ας βρούμε το θάρρος να εκφραστούμε, με προσοχή και υπευθυνότητα για αυτά που λέμε. «Δεν κρατάμε πια μαχαίρι». Είμαστε δίπλα στη Σοφία, τη Ζέτα, τον Βασίλη και σε όποιον άλλον βρει τη δύναμη να μιλήσει για οτιδήποτε σκοτώνει τον ψυχισμό του, και τους χαρίζουμε μόνο λουλούδια και φιλιά. Αυτά μεταφέρει το τραγούδι αυτό, το οποίο με συγκινεί βαθιά και αληθινά.

“Αφιερώνουμε το τραγούδι σε όλους αυτούς  που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν”

Ποιος στίχος από τη «Στέλλα» σας αντιπροσωπεύει και γιατί;

Είναι δύο οι πιο αγαπημένοι μου στίχοι. «Δεν κρατάμε πια μαχαίρι». Είναι υπόσχεση απέναντι σε όλα τα χθεσινά «θύματα». Τους δυνατούς του αύριο, για μια καινούρια πραγματικότητα που θα φέρει το δικαίωμα στο χαμόγελο και τη χαρά. Δεν υπάρχει λόγος για άλλο φόβο. Θέλω να πιστεύω πως έγινε ένα μεγάλο βήμα κατά της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης.

Πού αφιερώνετε το τραγούδι;

Το τραγούδι το αφιερώνουμε σε όλους αυτούς  που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Να κάνουν την αρχή για ένα μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα που πιστεύω ότι αφορά και σε άλλους τομείς. Και όχι μόνο στον λαμπερό από προβολείς χώρο του θεάτρου και της μουσικής. Το αφιερώνουμε και σε αυτούς που δεν έχουν βρει τη δύναμη να το κάνουν, αλλά τα μάτια τους «φωνάζουν».

Ο Γιάννης Μαθές σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο Youfly.com, για το τραγούδι “Στέλλα”.

Δείτε επίσης:

Σαν σήμερα έφυγε ο Λούτσιο Ντάλλα – η φωνή του CarusoΤο νέο τραγούδι βρυχάται: ‘Γιατί έτσι, δεν είμαστε κοτέτσι’

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Γιάννης Μαθές: Η «Στέλλα» στέλνει το δικό της μήνυμα appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα