Εκδόσεις Αρμός: Μένουμε σπίτι διαβάζοντας βιβλία

18:42 13/11/2020 - Πηγή: Youfly

Οι εκδόσεις Αρμός μας προτείνουν βιβλία για να μας κάνουν συντροφιά τώρα που μένουμε στο σπίτι.

Δοκίμια για τον Ντοστογιέφσκι

Λαδιά Ελένη

Στα Δοκίμια για τον Ντοστογιέφσκι της Ελένης Λαδιά τονίζεται η αντιφατικότητα των ηρώων του, η σχέση του με την Ελλάδα, το πάθος του για τα τυχερά παιχνίδια, το ευκλείδιον και μη ευκλείδιον πνεύμα του, η σύγκρισή του με τον Νίτσε, αλλά κυρίως αναδεικνύονται οι δευτερεύοντες τύποι των μυθιστορημάτων του, οι οποίοι είναι εξίσου σημαίνοντες

με τούς πρωταγωνιστικούς, όπως ο Κυρίλωφ στους Δαιμονισμένους, ο Ορντίνωφ στην Σπιτονοικοκυρά, ο Σμερντιάκωφ στους Αδελφούς Καραμάζωβ, ο Ιππόλυτος Τερέντιεφ στον Ηλίθιον, ο μέθυσος Μαρμελάντωφ στο Έγκλημα και Τιμωρία κ.α. Οι ιδέες του Ντοστογιέφσκι ενυπάρχουν σε όλους τους χαρακτήρες των έργων του είτε σε σπερματική μορφή, είτε σε εξελιγμένη. Αυτές οι ιδέες επισημαίνονται στο βιβλίο μαζί με τούς χαρακτήρες που τις εκπροσωπούν.

Εγχειρίδιον

Επίκτητος

Οδηγός για μια ευτυχισμένη ζωή

Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια: Πλεξίδας Ιωάννης

Στο επίκεντρο της διδασκαλίας του Επίκτητου βρίσκεται η απόκτηση της ευδαιμονίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε ποια από τα πράγματα εξαρτώνται από εμάς και ποια όχι. Όσα δεν εξαρτώνται από εμάς, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε και οφείλουμε  απλώς να τα ανεχόμαστε, καθώς είναι μάταιο να αγωνιούμε γι’ αυτά ή να τα πολεμούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα που εξαρτώνται από εμάς και έτσι μπορούμε να εξουσιάσουμε τον εαυτό μας, ώστε να πετύχουμε την ευδαιμονία.

Η διάκριση αυτή που κάνει ο Επίκτητος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διάκριση, είμαστε καταδικασμένοι να θεωρούμε σημαντικά εκείνα που στην πραγματικότητα είναι ασήμαντα.

Για τον Επίκτητο είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε σε όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και να μην τα θεωρούμε κακά ή καλά, αλλά αδιάφορα. Τα αδιάφορα, λοιπόν, είτε έχουν θετικό περιεχόμενο (η υγεία, η ζωή, ο πλούτος, οι φίλοι, η οικογένεια κ.ά.) είτε αρνητικό (θάνατος, αρρώστια, φτώχια κ.ά.), δεν οδηγούν στην κατάκτηση της ευδαιμονίας η οποία χαρακτηρίζεται από απάθεια και αταραξία.

Το να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της ζωής με ηρεμία, χωρίς να χάνουμε την εσωτερική μας γαλήνη, μπορούμε να το πετύχουμε αξιολογώντας ορθά τις αντιλήψεις που έχουμε για τα πράγματα.

Οι εκδόσεις Αρμός μας προτείνουν επίσης τα παρακάτω βιβλία για την περίοδο που μένουμε σπίτιΠερί της πνευματικής γαλήνης

Πλούταρχος

Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια: Πλεξίδας Ιωάννης

Η βασική ιδέα του έργου αφορά στην ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει τις αντίξοες συνθήκες στη ζωή του. Ο Πλούταρχος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος ζωής στο οποίο δεν είναι παρούσα η λύπη, δεδομένου ότι η λύπη και οι στενοχώριες είναι καταστάσεις σύμφυτες με τη ζωή και δεν

έχουν να κάνουν με την κοινωνική θέση κάποιου, τη μόρφωση, τα χρήματα ή με την επιλογή κάποιου άλλου τρόπου ζωής. Εκείνο που πραγματικά έχει σημασία είναι να κυριαρχήσουν στη ζωή του ανθρώπου η φρόνηση και η λογική, καθώς μόνο έτσι ο άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί σε μια ευχάριστη ζωή. Δηλαδή όχι

με το να αδιαφορεί για όσα κάθε φορά του συμβαίνουν, αλλά με το να μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματά του με το λογικό και να χρησιμοποιεί το καθετί που συμβαίνει, ακόμη κι αν αυτό είναι κάτι αρνητικό, για δικό του συμφέρον. Επιπροσθέτως, υποστηρίζει, δεν θα πρέπει να έχουμε τον νου μας στραμμένο σε όσα

δυσάρεστα μας συμβαίνουν, αλλά να σκεφτόμαστε τα θετικά που προσφέρει η ζωή, ακόμη και όταν συμβαίνουν καταστάσεις που μας προκαλούν θλίψη.

Όσα έχουμε στη ζωή μας, όσο μικρά και ασήμαντα κι αν θεωρούμε ότι είναι, μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους. Η αφορμή για την ευτυχία, θα πει ο Πλούταρχος, βρίσκεται μέσα μας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι στη ζωή ενδέχεται να μας συμβούν πολλά απροσδόκητα και άσχημα γεγονότα. Όπως, για παράδειγμα, το να αρρωστήσουμε σοβαρά. Να χάσουμε την περιουσία μας. Ή να χάσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Ωστόσο η ευτυχία δεν είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων. Εδράζεται στην ψυχή του ανθρώπου. Με το λογικό –και την αυτογνωσία– ο άνθρωπος κατανοεί τον ταραχώδη χαρακτήρα της ζωής. Είναι ευγνώμων για όσα έχει περάσει και ατενίζει το μέλλον χωρίς φόβο, ζώντας και κατανοώντας τη ζωή όπως πραγματικά είναι:
ως μία υπέρτατη μυστηριακή μύηση που αναβλύζει χαρά.

Επιστολή προς Διόγνητον

Ανώνυμου

Για τον χριστιανικό τρόπο ζωής

Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια: Πλεξίδας Ιωάννης

Το κείμενο που είναι γνωστό ως Επιστολή προς Διόγνητον. Βρέθηκε το 1436 από έναν Καθολικό ιερέα, τον Thomas d’Arezzo, σε ένα ιχθυοπωλείο, στην Κωνσταντινούπολη. Η ύπαρξη του μοναδικού χειρόγραφου κώδικα, η απουσία αναφοράς στον συγγραφέα όπως και η απουσία σύγχρονων ή μεταγενέστερων πατερικών αναφορών στο κείμενο έκανε πολλούς ερευνητές να θεωρήσουν ότι το κείμενο είναι πλαστό. Ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε για λόγους εντυπωσιασμού.

Στην εισαγωγή της επιστολής ο συγγραφέας θέτει τρία ερωτήματα σχετικά με τα οποία ο Διόγνητος θέλει να ενημερωθεί επαρκέστερα:

◆ποια είναι η ταυτότητα του Θεού των χριστιανών;

◆πού οφείλεται αυτή η υπέρμετρη αγάπη που δείχνουν προς τον πλησίον; και

◆γιατί η πίστη τους εμφανίστηκε τόσο αργά στον κόσμο;

Απαντώντας στα ερωτήματα, ο συγγραφέας θα ασκήσει κριτική τόσο στην ειδωλολατρία όσο και στις εσφαλμένες αντιλήψεις των Εβραίων σχετικά με τη λατρεία του Θεού. Ακολούθως θα αναφερθεί στον τρόπο ζωής των χριστιανών οι οποίοι, αν και ζουν στη γη, όπως όλοι οι άλλοι, είναι ήδη πολίτες του Ουρανού καθώς είναι μέλη της Εκκλησίας. Στα επόμενα κεφάλαια θα παρουσιάσει τη χριστιανική διδασκαλία για τον Θεό. Ενώ παράλληλα θα ασκήσει κριτική στις απόψεις διαφόρων φιλοσόφων. Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα για την αργοπορημένη παρουσία της χριστιανικής πίστης στον κόσμο, ο συγγραφέας θα πει ότι το λυτρωτικό σχέδιο του Θεού διά του Υιού Του πραγματοποιήθηκε όταν ο άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε μόνος του να σωθεί.

Οι εκδόσεις Αρμός εκτός από τα βιβλία τα οποία προτείνουν για την περίοδο που μένουμε σπίτι, μας ενημερώνουν για τις διαδυκτιακές παρουσιάσεις κάποιων βιβλιών

Δείτε επίσης

Εκδόσεις Αρμός: Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε

The post Εκδόσεις Αρμός: Μένουμε σπίτι διαβάζοντας βιβλία appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα