Αναστασία Κορινθίου: Δεύτερη έκδοση για τη «Διάφανη Ψυχή»

14:06 9/10/2020 - Πηγή: Youfly

Η «Διάφανη Ψυχή» που έγραψε η Αναστασία Κορινθίου κατά τη διάρκεια της καραντίνας κυκλοφόρησε τον Ιούλιο από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Μέσα σε ένα μόλις μήνα από την κυκλοφορία του βιβλίου έγινε και η δεύτερη έκδοση.

Ίσως είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε με θέμα την πανδημία και τον Covid-19. Διηγήματα, όπως μου λέει και ίδια, έχουν γραφτεί. Μυθιστόρημα όμως; Ίσως να είναι και το πρώτο.

 Το θέμα του βιβλίου «Διάφανη Ψυχή»

Ένας συγγραφέας, ο Αλέξανδρος, κλεισμένος μέσα στο σπίτι του βιώνει την καραντίνα αυτής της απρόσμενης πανδημίας. Όμως,

ο διάσημος συγγραφέας τη βιώνει πολύ διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο λόγος είναι ότι έχει ξεσπάσει ένα σκάνδαλο με αφορμή το πιο πρόσφατο και το πιο διάσημο βιβλίο του, τη «Διάφανη Ψυχή». Αυτό τον φέρνει αντιμέτωπο με πράγματα που είχε κλείσει μέσα του σε «καραντίνα» για χρόνια και που δεν ήθελε ποτέ να αποκαλυφθούν.

Οι αναγνώστες θα έρθουν αντιμέτωποι με το θέμα της γυναικείας κακοποίησης. Ήταν ένα από τα θέματα το οποίο, όπως μου λέει η συγγραφέας, αποκαλύφθηκε πιο έντονα την περίοδο του εγκλεισμού. Μπορέσαμε να ακούσουμε τη φωνή της γειτόνισσας, το κλάμα του παιδιού. Τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που μέχρι τότε δεν τους ακούγαμε.

Η «Διάφανη Ψυχή» είναι ένα σκληρό βιβλίο που σοκάρει

Οι δημοσιογράφοι, οι βιβλιοκριτικοί καθώς και οι ίδιοι οι αναγνώστες που έχουν κάνει κριτική για αυτό το βιβλίο, μιλούν για ένα βιβλίο που σοκάρει. Είναι ένα σκληρό βιβλίο, με σκληρή και ρεαλιστική γλώσσα, μου εξηγεί η συγγραφέας. Η ίδια δεν ήθελε να ωραιοποιήσει καταστάσεις, ούτε να αποδώσει με λογοτεχνικό τρόπο την ωμότητα και την βιαιότητα που μπορεί να έχει η εποχή μας.

Αυτό κάπως έρχεται σε αντίφαση με την εικόνα που όσοι την γνωρίζουν έχουν για την εκείνη. Την εύθραυστη και τη ντελικάτη εικόνα η οποία όμως μπορεί να κρύβει την ψυχή του καθενός και τα τραύματα που κουβαλάει. Η ίδια μου λέει, ότι είναι από τους ανθρώπους που τολμά να πει ότι έχει τσαλακωθεί, ότι έχει πονέσει, ότι έχει βιώσει προβλήματα και βιώνει προβλήματα. Τα λέει δημόσια και δεν την φοβίζει αυτό.

Αυτό που ήθελε να κάνει με τη «Διάφανη Ψυχή» ήταν να φωνάξει σπάστε τη σιωπή. Μιλήστε, μη φοβάστε να πείτε όλα όσα νιώθετε, όσα σας φοβίζουν. Πολλές φορές, η κακοποίηση είναι ακόμα και το να μας φιμώνουν και μη λέμε αυτά που αισθανόμαστε, μου λέει. καθώς το βιβλίο της πραγματεύεται μορφές γυναικείου βιασμού. Είτε πρόκειται για σεξουαλικό, είτε εργασιακό, είτε κοινωνικό.

Το πρωτότυπο του βιβλίου «Διάφανη Ψυχή»

Πρόκειται για ένα διπλό βιβλίο. Η «Διάφανη Ψυχή» της Αναστασίας Κορινθίου και η «Διάφανη Ψυχή» του διάσημου συγγραφέα Αλέξανδρου Αλεξίου που έχει γίνει θεατρική παράσταση. Στο βιβλίο της Κορινθίου υπάρχει ένα εύρημα. Ο αναγνώστης θα διαβάσει το τους διαλόγους αυτού του θεατρικού έργου και θα καταλάβει ποια γυναίκα είναι ποια. Ποια από τις γυναίκες της ζωής του Αλέξανδρου είναι αυτή η οποία χρησιμοποίησε ο ίδιος για να γράψει το θεατρικό. Ουσιαστικά έβγαλε στο φως δικά της μυστικά χωρίς την άδειά της. Εκεί, καταλαβαίνει ο αναγνώστης τον συμβολισμό που έχει ο λεκές από παγωτό φράουλα σ’ ένα λευκό μακό παιδικό μπλουζάκι.

Το βιβλίο της έχει κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις κακοποίησης, συμβολικά και σημειολογικά. Ενώ όλα τα περιγράφει κανονικά, αυτό που δεν περιγράφει είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που έχει υπάρξει θύμα κακοποίησης. Γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιεί τον κόκκινο λεκέ από παγωτό φράουλα στο μπλουζάκι. Για να μπορέσει να καταλάβει ο αναγνώστης τι έχει συμβεί. Όντας η ίδια μητέρα τριών παιδιών, είναι το μόνο που δεν τόλμησε και δεν άντεξε να περιγράψει. Δεν μπορούσε να βρει λέξεις ή τρόπο να καταλαγιάσει τον θυμό της όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η «Διάφανη Ψυχή» μετά από τέσσερα χρόνια συγγραφικής αποχής

Για τέσσερα χρόνια η Αναστασία Κορινθίου είχε πέσει σ’ ένα συγγραφικό … blackout, όπως μου λέει η ίδια. Αυτό συνέβη επειδή ένιωθε ότι δεν είχε κάτι να πει. Είναι άλλωστε και αρχή της. Αν δεν έχει κάτι να πει μέσω των βιβλίων της, τότε δεν γράφει. Την περίοδο της καραντίνας, λοιπόν, της γεννήθηκε η ανάγκη να γράψει το βιβλίο «Διάφανη Ψυχή». Έβλεπε όσα συνέβαιναν μέσα από την τηλεόραση, από το μπαλκόνι, αφουγκραζόταν από τις φωνές, την αγωνία, τα βλέμματα στο σούπερ μάρκετ. Έτσι, γεννήθηκε η «Διάφανη Ψυχή».

Από τα πιο αγαπημένα βιβλία του αναγνωστικού κοινού που η ίδια έχει γράψει είναι «Οι γυναίκες από πέτρα» και το «Βαρλίκι». Και τα δύο έχουν best sellers με περισσότερες από 200.000 πωλήσεις. Η συγγραφέας έχει εκδώσει 14 βιβλία συνολικά και μετά από τα 4 χρόνια συγγραφικής αποχής γεννήθηκε και το τελευταίο της «παιδάκι», το οποίο νιώθει ότι αγαπιέται από τον κόσμο.

Σίριαλ και σενάρια

Το πιο γνωστό της βιβλίο «Για την καρδιά ενός αγγέλου»  έχει μεταφερθεί τηλεοπτικά στον Alpha σε σκηνοθεσία Στράτου Μαρκίδη. Μάλιστα, το 2016 πήρε το βραβείο κοινού για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά βασισμένη σε βιβλίο.

Με τη συγγραφή σεναρίου ασχολήθηκε πρόσφατα για την ταινία «Μαρία», όπου με την ξαδέλφη της και ηθοποιό Μαρία Κορινθίου συνυπογράφει το σενάριο. Η ταινία ετοιμάζεται ήδη για τη μεγάλη οθόνη. Έχει  γράψει, επίσης, το κείμενο για «Το Μπαράκι του Μάριου» την θεατρική παράσταση που ανέβηκε πριν από δύο χρόνια με τον Παύλο Χαικάλη, την Τάνια Τρύπη και τον Θάνο Κοντογιώργη.

Κατά τη γνώμη της, δεν είναι όλα τα βιβλία φτιαγμένα για να γίνουν τηλεοπτικές σειρές. Ούτε να μεταφερθούν στο θέατρο ή στον κινηματογράφο. Όπως μου λέει, από όλα της τα βιβλία μόνο η «Καρδιά ενός αγγέλου» είχε τις προοπτικές να γίνει σίριαλ.

Η «Διάφανη Ψυχή» στην τηλεόραση;

Για το τελευταίο της «παιδί» όπως αποκαλεί όλα της τα βιβλία -τη «Διάφανη Ψυχή»- νιώθει ότι θα μπορούσε να γίνει μια τηλεοπτική μεταφορά. Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο βιβλίο και μια ιστορία με την οποία θα ταυτιστούν άνδρες και γυναίκες.

Ζούμε σε μια εποχή που καλώς ή κακώς η εικόνα βοηθάει, μου λέει η Αναστασία Κορινθίου. Οι λέξεις ταρακουνούν, αλλά για λίγο. Σε σοκάρουν για λίγο και μετά θα τις ξεχάσεις. Η εικόνα όμως που πλέον είναι καθημερινά στη ζωή μας, μάς κινητοποιεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα να αντιδράσουμε.

Την σοκάρει η εποχή μας όπου ο καθένας δηλώνει ότι θέλει και αυτό ακούγεται μέσω της τηλεόρασης. Το ακούν μεγάλοι το ακούν όμως και παιδιά. Η τηλεόραση βάζει στα σαλόνια μας απόψεις που δεν την βρίσκουν πάντα σύμφωνη. Υπάρχουν και ποιοτικά πράγματα βέβαια, ωστόσο θα ήθελε να δει τη «Διάφανη Ψυχή» που καταπιάνεται με ουσιαστικά και καθημερινά θέματα.

Για τις εκδόσεις Υδροπλάνο

Η συνεργασία της με τις εκδόσεις Υδροπλάνο ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο όταν την κάλεσε ο εκδότης Θοδωρής Ευθυμιάδης. Ανέλαβε από την αρχή το στήσιμο ενός εκδοτικού οίκου που ήθελαν να έχει κάτι διαφορετικό. Κάτι πιο φρέσκο, πιο άμεσο σε σχέση και με συγγραφείς και με αναγνώστες. Στις εκδόσεις Υδροπλάνο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι συγγραφείς που είναι μια ομάδα. Δεν υπάρχουν πρώτα και δεύτερα ονόματα, όπως μου λέει.

Στηρίζουν και πιστεύουν στους πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες συγγραφείς. Επενδύουν σε αυτούς με έκδοση και όχι με αυτοέκδοση. Αυτή την εποχή, όπως μου εξηγεί η Αναστασία Κορινθίου, οι εκδόσεις Υδροπλάνο κάνουν ένα μεγάλο βήμα. Ετοιμάζουν σημαντικές μεταγραφές από καταξιωμένους συγγραφείς και μεταφρασμένη λογοτεχνία από το εξωτερικό. Χωρίς να σταματήσουν να επενδύουν σε πρωτοεμφανιζόμενους νέους συγγραφείς. Θέλουν να δίνουν φως σε βιβλία που αξίζουν καθώς, όπως η ίδια μου εξηγεί, δεν υπάρχει κρίση στον εκδοτικό χώρο.

Υπάρχει, όμως, λάθος κρίση από τους εκδοτικούς οίκους σε ότι αφορά τους νέους Έλληνες συγγραφείς. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς έχουν να παλέψουν με το θεριό που λέγεται αυτοέκδοση βιβλίου ή τίποτα άλλο. Η ίδια δεν είναι κατά της αυτοέκδοσης, αλλά πιστεύει ότι είναι καλύτερο να υπάρχει η υποστήριξη από έναν εκδοτικό οίκο για τα νέα παιδιά. Ποιος ξέρει; Μπορεί να γίνουν οι επόμενοι που θα δουν τα βιβλία τους να γίνονται best seller.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Αναστασία Κορινθίου: Δεύτερη έκδοση για τη «Διάφανη Ψυχή» appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα