Alex Sid – Συνέντευξη: Δίνει «φωνή» στις Άγριες Μέλισσες

20:47 26/10/2020 - Πηγή: Youfly

Ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος ή Alex Sid, ο άνθρωπος που δίνει φωνή στις «Άγριες Μέλισσες» μίλησε στον Παύλο Αγιαννίδη.

Αυτό το κείμενο έχει ήχο. Ας βάλουμε, λοιπόν, καταρχάς να παίζει ένα υποβλητικό «Μοιρολόι»: «Μήτε λιόγερμα δεν είναι / Μήτε παπαρούνες είναι / Αίμα είναι δάκρυ γίνε / Στάλα στάλα το αίμα πλύνε…».

Ένα μοιρολόι, σαν πολυφωνικό ηπειρώτικο, που στιγμάτισε την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες».

Και, καθώς παίζει στο φόντο, ας ακούσουμε το δημιουργό του με το όνομα Alex Sid. Το νεαρό μουσικό Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο από τη Θεσσαλονίκη.

Στον οποίο χρωστάμε όλα τα – κομβικά – τραγούδια στις «Άγριες Μέλισσες». Που μεγεθύνουν τη συγκίνηση της εικόνας. Και μεγεθύνονται με τη συγκίνηση της εικόνας.

«Τη μουσική την καταλάβαινα από μικρός. Έτσι πρέπει, νομίζω, να γίνεται αν θες να την κάνεις μέρος της ζωής σου», είναι τα πρώτα λόγια του. Από το Πήλιο, όπου βρέθηκε για μια μικρή ανάπαυλα. Γράφοντας πάντα μουσική. Και απολαμβάνοντας την οικογένειά του.

Στο σπίτι του, στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε ένα πιάνο, μου λέει. Τι πιάνο, δηλαδή. Ένα αρμόνιο. Και το πρωί, όταν ξυπνούσε και οι δικοί του κοιμούνταν, δοκίμαζε τη μουσική «που καταλάβαινε».

Η ιστορία μιας μικρής ηλεκτρικής κιθάρας…

Εφτά χρονών, ύστερα από πάμπολλες δοκιμές στο αρμόνιο, η μητέρα του του λέει: «Έχεις μουσικό αυτί. Θέλεις να μάθεις μουσική;» «Γιατί όχι;» «Τι θες να μάθεις;»

Την απάντηση της την έδωσε μερικά χρόνια μετά. Της θύμισε εκείνη την ερώτηση και ζήτησε να μάθει ηλεκτρική κιθάρα. Που την έκαναν δώρο φίλοι. Είχε δει μια διαφήμιση αναψυκτικού, με ηλεκτρική κιθάρα, είχε εντυπωσιαστεί και αυτήν ζήτησε.

Στα 14-15 βρέθηκε να κάνει μαθήματα με δάσκαλο. «Το ήξερα πια ότι θέλω να μάθω μουσική. Δεν πήγα σε ωδείο ή πανεπιστήμιο, καθώς οι δικοί μου ήθελαν να κάνω κάτι άλλο. Θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω από τη μουσική».

Σήμερα πλέον, οι γονείς του, μου λέει και τον καμαρώνουν και τον υποστηρίζουν. Στη μουσική.

Αφού έπαιξε με μικρές μπάντες, εκεί, στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε το 1997 στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι να σπουδάζει σχεδιασμό ήχου. Και να τζαμάρει με φίλους.

«Εκεί κατάλαβα τη φάση του αυτοσχεδιασμού. Έγινε κάτι σαν καθημερινή ενασχόληση. Σαν μια τελετή. Σαν λατρεία. Ένας έρωτας».

Μέσα από αυτή τη νέα μουσική του φάση άρχισαν να γεννιούνται τραγούδια. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα τραγούδια του αγγλόφωνου άλμπουμ του «Home».

Ο ίδιος έπαιζε όλα σχεδόν τα όργανα, μαζί με κάποιους φίλους σε όργανα που δεν κατείχε. Ο ίδιος έκανε τις ενορχηστρώσεις. Και την παραγωγή. Εντυπωσιακά. Ο ίδιος εξέδωσε μόνος του και το άλμπουμ «Home», με τραγούδια που είχε ανεβάσει, μόνος πάντα, στο κανάλι του στο YouTube.

Κρατώντας αγκαλιά τον εφτάχρονο γιό του, ξεκίνησαν όλα

«Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό, καθώς κρατούσα στην αγκαλιά μου τον επτάχρονο γιό μου», μου λέει. «Πρέπει πια να το τολμήσω να τα βγάλω προς τα έξω αυτά τα τραγούδια, είπα στον εαυτό μου. Και ξεκίνησα. Τέσσερα χρόνια ανέβαζα σιγά σιγά τραγούδια, που τελικά βρέθηκαν στο άλμπουμ. Μέχρι τότε, το μόνο που μου έλειπε ήταν η απόφαση».

Στην Αθήνα πλέον, σκέφτηκε τα τραγούδια να τα βγάλει και με ελληνικό στίχο. Δεν είχε όμως κάποιον. Να που φρόντισε η τύχη:
Μια μέρα στο δρόμο συνάντησε έναν φίλο του, συνθέτη, και του είπε ότι σκέφτεται το στίχο. «Έχω άνθρωπο», του είπε εκείνος.

Με ένα βαλς ήρθαν οι στίχοι και η επικοινωνία

Και του γνώρισε την Ουρανία Πατέλλη. Μια φαρμακοποιό στα 30 της, που «το είχε» με το στίχο. Έτσι, όταν πια θέλησε να γράψει ένα βαλσάκι, το «Για δυο ζωές ακόμη», εκείνη του ζήτησε να δοκιμάσει.

«Την επόμενη μέρα μου έστειλε τους στίχους. Συγκινήθηκα. Δεν μπορούσα να το φανταστώ. Κι εκεί κατάλαβα πως άρχισε μια καλλιτεχνική σχέση. Με την Ουρανία. Με την οποία έχουμε βαθιά καλλιτεχνική επικοινωνία».

Στο μεταξύ, είχε δώσει μουσική του σε μια ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, της Foss Productions. Το «Echoes of the Past» του Νικόλα Δημητρόπουλου. Με τον αξέχαστο, υποψήφιο για Όσκαρ  βετεράνο ηθοποιό Μαξ φον Σίντοφ («Έβδομη σφραγίδα», «Άγριες φράουλες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν). Μια ταινία που ακόμη δεν έχει βγει στις αίθουσες.

Ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος – Alex Sid για τα τραγούδια της σειράς Άγριες Μέλισσες

Το σάουντρακ αυτό άκουσε, στο μοντάζ, ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς του Ant1 «Άγριες Μέλισσες», Λευτέρης Χαρίτος. «Με πήραν τηλέφωνο και με ρώτησαν αν θέλω να γράψω μουσική και τραγούδια για τις ‘Μέλισσες’.

»Ήμουν στο Λονδίνο και δεν είχαν καν μουσικά όργανα. Δανείστηκα μια κιθάρα και ένα μικρόφωνο, έγραψα ένα ντέμο και τους το έστειλα. Με το ‘Κάθε δειλινό’, που μετά έγινε και μουσικό θέμα και τραγούδι».

Μια σειρά από μικρές συμπτώσεις

Μικρές συμπτώσεις της ζωής. Η συνάντηση με την Ουρανία Πατέλλη. Το σάουντρακ της ταινίας «Echoes of the Past», που άκουσε ο Λευτέρης Χαρίτος. Το «Κάθε δειλινό» που έστειλε ως ντέμο, με δανεικά όργανα, και έγιναν ένα από τα χαρακτηριστικά θέματα στις «Άγριες Μέλισσες».

«Οι ‘Μέλισσες’ κάνουν κάτι μαγικό», μου λέει ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος ή Alex Sid. «Καταφέρνουν αυτή τη μουσική, που έχει βαριά ατμόσφαιρα, να την ακούει και κόσμος, που ίσως να μην γυρνούσε καν το κεφάλι του αν την άκουγε αλλού».

Βαριά ατμόσφαιρα. Το είπε μόνος του. Γιατί; «Επί χρόνια μουσικές βαριές έγραφα. Έτσι μου έβγαινε. Με τα τραγούδια του άλμπουμ ‘Home’ είχα αποφασίσει ότι θέλω κάτι πιο βατό. Όμως, στη σειρά είτε είναι βαριά είτε όχι, συμβαίνει και το άλλο μαγικό: Η σκηνή ενισχύεται από τη μουσική και η μουσική ενισχύεται από την εικόνα». Σαν ενισχυτής συναισθημάτων, θα έλεγα…

Όταν ξεκίνησε να γράφει για τις «Άγριες Μέλισσες», του είχαν ζητήσει – λέει – λαϊκά τραγούδια. Και, πράγματι, κάποια είναι «πατημένα» σε ζεϊμπέκικο. Ή βαλσάκια.

«Το ‘Μάτια κλειστά’ είναι ζεϊμπέκικο που θα παιζόταν σαν ρεμπέτικο. Το ίδιο και το ‘Κεντρί’, που το ακούσαμε από τη Δανάη Μιχαλάκη και τον Αργύρη Πανταζάρα. Που τώρα θα ακουστεί και πλήρως ενορχηστρωμένο, σαν λαϊκό, στν Τρούμπα».

Όμως, μέσα τους τα τραγούδια του έχουν και κάτι από την ελληνική μουσική παράδοση. Υποδόριο. Υπαινικτικό. Φανταστείτε το «Θεριό» ή το «Μοιρολόι», σαν παραδοσιακά τραγούδια, με αντίστοιχα όργανα.

Η μαγεία της «χειροποίητης» παραγωγής ή ο άνθρωπος ορχήστρα

Ένα άλλο ατού του Alex Sid είναι πως στη «χειροποίητη» παραγωγή του βάζει απρόσμενες μουσικές ατμόσφαιρες. Κιθάρα παιγμένη με δοξάρι. Μια παράξενη μάντολα. Έναν μπαγλαμά να βγαίνει από τα «σωθικά» της μουσικής.

«Όταν ξεκίνησα να γράφω ήθελα να υπάρχει ένας χαρακτήρας ελληνικός σε αυτά τα τραγούδια», είναι η δική του εξήγηση. Προσπαθώ ακόμη να γράφω μελωδίες ελληνικές. Θέλω κάτι που να βγάζει τη μυρωδιά του τόπου». Ή του χώματος στο Διαφάνι, να προσθέσω. Ή των ιδρωμένων καταγωγίων στην Τρούμπα.

Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος – Alex Sid  Άγριες Μέλισσες

Έρχονται τα λαϊκά της Τρούμπας και συναυλίες

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα από τον Alex Sid; Στα κοντά εκατό επόμενα επεισόδια στη σειρά «Άγριες Μέλισσες»; Περισσότερα λαϊκά για την Τρούμπα της σειράς. Πρώτο το «Κεντρί», που πολύ αγαπήθηκε (και ανεβάστηκε ως σκηνή στο YouTube): «Στο χώμα που πατώ / Στην γη που σε πρωτόδα / Εγώ τον ήλιο μου δεν τον πουλάω / Και έχω ουρανό αυτόν που πέταξες κι εχάθης / Κι όσο κι αν πονώ / Στ’ ορκίζομαι δεν θα το μάθεις…»

Και άλλα τραγούδια. Παρέα και με εξαιρετικούς μουσικούς. Όπως ο μαιτρ του μπουζουκιού Νίκος Κατσίκης (που συνέπραξε θαυμαστά και στο νεόκοπο κύκλο τραγουδιών «Γιορτή στα σπίτια» του Σταμάτη Κραουνάκη). Ή ο ακορντεονίστας Ντίνος Χατζηιορδάνου (που συνέπραξε στο «Βασανίζομαι» του Κραουνάκη, με την Κέλλυ Κελεκίδου). Μουσικάρες!

Περιμένουμε και άλλα τραγούδια. Μάμπο, σαν βγαλμένο από τον ελληνικό κινηματογράφο του ’60. Ακόμη και μπλουζ.

Και – κορονοϊού επιτρέποντος – και συναυλίες, από τις 15 Δεκεμβρίου 2020, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Μαζί με τη Δανάη Μιχαλάκη, την καλλίφωνη Δρόσω στις «Άγριες Μέλισσες». Και με την Αναστασία Μουτσάτσου, που τη σύστησε στον Alex Sid η Ουρανία Πατέλλη, ύστερα από το κοινό άλμπουμ τους «Απ’ το μέλλον κι απ’ το παρελθόν».

Με τις δύο, δηλαδή, ερμηνεύτριες που συμπληρώνουν την εκρηκτική, επιτυχημένη συνεργασία του Αλέξανδρου Σιδηρόπουλου με την Ουρανία Πατέλλη στα τραγούδια της σειράς «Άγριες Μέλισσες».

Όσο για τον Alex Sid, θα ανακαλύπτει – με έκπληξη, νομίζω – την επιδραστικότητα των τραγουδιών του. Με διαδηλώσεις θαυμασμού από όσους φτάνουν να γνωρίσουν τις μουσικές του.

Όπως εκείνη μιας κοπέλας στο «Για δυο ζωές ακόμα». Είδα στο όνειρό μου, του είπε, πως χόρευα αυτό το βαλς με τον χαμένο αδελφό μου. Και πετούσαμε. Μαζί…

Διαβάστε επίσης για το τραγούδι Θεριό του Alex Sid.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Alex Sid – Συνέντευξη: Δίνει «φωνή» στις Άγριες Μέλισσες appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Alex Sid – Συνέντευξη, Δίνει, Άγριες Μέλισσες,Alex Sid – synentefxi, dinei, agries melisses