Eνημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υφυπ. Π. Προστασίας και Διαχ. Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρ. Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτρ. Εμπειρογνωμόνων Γκ. Μαγιορκίνη και την Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μιχαηλίδοu

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28  Αυγούστου 2020 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη ο οποίος συνεπικουρεί τον κύριο Σωτήρη Τσιόδρα που αυτή την εβδομάδα απουσιάζει.

Απόψε καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Υγείας και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα υγείας.

Κύριε Καθηγητά, έχετε το λόγο.

ΓΚ. ΜΑΓΚΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα σας. Θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση με την ανασκόπηση των κυριότερων στατιστικών στοιχείων που μας δίνει η επιδημιολογική αναφορά του ΕΟΔΥ.

Σήμερα ανακοινώνονται 270 κρούσματα, οπότε φτάνουμε το σύνολο 9.800 από την αρχή της επιδημίας.  26 ήταν σε πύλες εισόδου.

Έχουμε 5 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Οπότε φτάνουμε το σύνολο 259 θανάτους στη χώρα και 35 διασωληνωμένους συμπολίτες μας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά ημέρα, με ήπιες αυξητικές τάσεις. Με δεδομένο ότι η περίοδος επώασης της νόσου είναι 6 με 14 ημέρες, αυτή την περίοδο καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο του Δεκαπενταύγουστου.

Παρομοίως ήπιες αυξητικές τάσεις φαίνεται ότι ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, ξεπερνώντας σταθερά τους 30 από την αρχή της εβδομάδας.

Οι νέες διαγνώσεις έχουν ηλικία μικρότερη από αυτή που περιμένουμε με βάση την ηλικιακή κατανομή στον ελλαδικό χώρο. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20–30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού. Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν.

Για αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7-10 ημέρες τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές.

Έτσι, αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η επαφή μας με τις ευπαθείς ομάδες, κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους. Οπότε γυρνώντας από τις διακοπές ας μην βιαστούμε να δούμε τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας. Ας τους πάρουμε ένα τηλέφωνο να δούμε τι κάνουν, ας περιμένουμε περίπου μία εβδομάδα και μετά ας πάμε να τους δούμε.

Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια. Η επιδημία της COVID-19 εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματός μας είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται, έχουν ως στόχο να ισορροπήσουν την επιδημία και να ελέγξουν την εξάπλωσή της, διατηρώντας συγχρόνως τις κοινωνικές προτεραιότητες και οικονομικές δραστηριότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα και θα χρειαστεί η προσπάθεια και η υπομονή και επιμονή όλων.

Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στους γονείς και στους νέους να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, με σκοπό να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και να μειωθεί το επιδημικό φορτίο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Επίσης, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους νέους να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές σε όσο το δυνατόν λιγότερες για τις επόμενες εβδομάδες και να αποφύγουν μέρη με συγχρωτισμό. Ας προσπαθήσουν τον επόμενο καιρό να περνάνε τον χρόνο τους με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων. Να δημιουργήσουν αυτό που λέμε μια κοινωνική «φουσκάλα» και να χρησιμοποιήσουν μάσκες σε κάθε δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνει συγχρωτισμό.

Στα πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα, τέλος, θα ήθελα να επισημάνω το σχόλιο που δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου στο Lancet, με τελευταίο συγγραφέα τον Sir Richard Peto, από την Οξφόρδη, όπου περιγράφουν τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν τα εμβόλια στις κλινικές δοκιμές ώστε να θεωρηθούν αποτελεσματικά.

Φαίνεται, λοιπόν, σύμφωνα με το σχόλιο του Καθηγητή, ότι και 50% αποτελεσματικότητα να επιτευχθεί, αυτή θα είναι επαρκής για να προκαλέσει σημαντικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό ώστε η επιδημία να επιβραδυνθεί και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε.

Πόσο ασφαλή, όμως, θα είναι τα εμβόλια; Όλοι αυτό το ερώτημα έχουμε. Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ήδη δοκιμαστεί σε πλέον των 2.500 ατόμων και έχει πολύ ήπιες παρενέργειες, όπως όλα τα συνηθισμένα εμβόλια.

Τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα εδώ και μήνες, βασισμένα σε τεχνολογίες που μπορούν να επιτύχουν τη μαζική παραγωγή τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν βιαζόμαστε ωστόσο να τα δώσουμε στον κόσμο. Τώρα βρίσκονται στην κλινική φάση 3.

Και να θυμίσω ότι όλα τα θεραπευτικά μέσα που απολαμβάνουμε σήμερα, έχουν εξεταστεί στα πλαίσια φάσης 3 κλινικών δοκιμών. Έτσι και για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται. Το κρίσιμο νούμερο δεν είναι σε πόσο χρόνο έγιναν οι δοκιμές, αλλά σε πόσους ανθρώπους και με ποιον τρόπο.

Τα εμβόλια που θα διατεθούν γνωρίζουμε ότι θα είναι πλήρως ελεγμένα και με βάση τους κανόνες της σύγχρονης Ιατρικής.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και θα είμαι διαθέσιμος στο τέλος για ερωτήσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Καθηγητά. Τον λόγο έχει ο κύριος Χαρδαλιάς.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Από την έναρξη της πανδημίας, όπως έχουμε πει, παρακολουθούμε καθημερινά όλα τα δεδομένα και προσαρμόζουμε την στρατηγική μας σε κάθε αλλαγή, σε κάθε εξέλιξη.

Έχουμε δε εντάξει στην εργαλειοθήκη μας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε κάθε διαφοροποίηση αυτών των δεδομένων. Πάντα με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών.

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, με τον αριθμό νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά να παραμένει αυξημένος, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Απαιτούν από εμάς να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, σε απόλυτη επιφυλακή. Γι’ αυτό και μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε και παρατείνονται για 14 ημέρες τα εξής μέτρα.

Η γενική απόφαση για τα μέτρα τήρησης αποστάσεων, (παραδείγματος χάριν, για τον μέγιστο αριθμό πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά του καταστήματος, την απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και τους λοιπούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων),Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους (εκτός των χώρων εστίασης και των γυμναστηρίων για το κοινό, καθώς και εξαιρέσεων για ιατρικούς και μόνο λόγους υγείας.Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνονται τα μέτρα προστασίας σε παραλίες τα οποία έχουν ως στόχο την τήρηση αποστάσεων (όπως η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, ο ορισμός μέγιστου αριθμού λουόμενων για παραλίες με ελεγχόμενη είσοδο και λοιπές διατάξεις.Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνονται τα προσωρινά μέτρα προστασίας που ισχύουν για τις Εκκλησίες και κάθε θρησκευτικό τόπο λατρείας και η αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής.Επίσης για 14 ημέρες ακόμη, παρατείνονται η αναστολή των πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων και η αναστολή κάθε δημόσιας εκδήλωσης στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι.Επιπλέον, με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παρατείνεται η αναστολή επισκεπτηρίων σε Νοσοκομεία, σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δηλαδή σε κάθε κέντρο ευάλωτων ομάδων.Παράλληλα, παρατείνεται για 14 μέρες και η ισχύς της απόφασης για προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο στους εργαζομένους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένωνΕπιπρόσθετα. δίνεται παράταση για 14 ημέρες στην απαγόρευση αναστολής λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως παραδείγματος χάρη υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΑΠΗ, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης και υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού και φαγητού).Παρατείνεται η ισχύς των μέτρων προστασίας σε πλοία που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και των μέτρων προστασίας σε πλοία εντός της χώρας που έχουν σε σχέση με το yachting.

Επίσης παρατείνονται για 14 ημέρες ακόμα, τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ, καθώς και τα ειδικά μέτρα προστασίας στο ΚΥΤ Έβρου στην Ορεστιάδα, αλλά και στη δομή φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στη Δράμα.

Όσον αφορά στην είσοδο στη χώρα,

Για 14 ακόμα ημέρες και ως τις 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό, καθώς και περιορισμοί εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών.Επιπλέον, παρατείνεται ο περιορισμός των θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις προς και από τις εν λόγω χώρες, γίνονται μόνο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».Επιπλέον παρατείνεται η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τις χερσαίες συνδέσεις, καθώς και η υποχρέωση σε προσωρινό κατ’ οίκον περιορισμό των προσώπων που εισέρχονται από την Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή.Συνεχίζουν επίσης να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για την είσοδο στην επικράτεια μονίμων κατοίκων Ισραήλ.Επιπλέον, παρατείνεται ως τις 19/9 η επιβολή προληπτικών ελέγχων (αρνητικό τεστ πριν την άφιξη στη χώρα) για όσους έρχονται με πτήσεις από τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μάλτα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία.Επίσης σας γνωρίζουμε ότι αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχονται από την Ολλανδία, λόγω της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει πλέον η χώρα αυτή. Φυσικά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προσαρμόζουμε ανάλογα τη στρατηγική μας, όπως κάνουμε για όλες τις χώρες.

Τώρα, σε σχέση με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Αρχικά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι δεδομένης της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης στην Ισπανία, είχαμε αποφασίσει στις 10/8 την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού PCR τεστ από τους ταξιδιώτες με μόνιμη κατοικία ή πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα αυτή, ξεκινώντας μάλιστα από τις 17/8.

Δυστυχώς, δύο εβδομάδες αργότερα και αφού στο μεσοδιάστημα συνεχίσαμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση τις ενδείξεις του συστήματος EVA που πρότεινε να εξετάσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών από την Ισπανία, παρατηρήσαμε αυξημένο ποσοστό θετικότητας, ένα ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό, πόσο μάλλον για πληθυσμό που ελέγχεται προ της άφιξης στη χώρα προσκομίζοντας και αρνητικό τεστ.

Άρα, είχαμε προσκόμιση αρνητικού τεστ. Όμως στα τεστ που είχαμε βρήκαμε υψηλό ποσοστό θετικότητας. Η ανάλυσή μας έδειξε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κατά 75,8% σε ταξιδιώτες που προέρχονται ή επισκέφτηκαν το βόρειο τμήμα της Ισπανίας.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα αυτά των ελέγχων στις πύλες εισόδου μαζί και με τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ισπανίας, τα οποία υποδεικνύουν 8.195 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες στην περιοχή της Καταλονίας, ως πρώτο μέτρο διακόπτουμε τις πτήσεις από τη Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε με βάση τις υποδείξεις της EVA να εξετάζουμε εξαντλητικά τους επισκέπτες από την υπόλοιπη Ισπανία, ώστε να προσαρμόσουμε ανάλογα την πολιτική μας. Το μέτρο της απαγόρευσης των πτήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας και από τα τρία αεροδρόμια που έχει, είναι σε  ισχύ από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου προς Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στην εικόνα στο εσωτερικό της χώρας και το επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται ανά περιοχή, αποφασίστηκε η ένταξη από αύριο το πρωί στις 6:00 της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή:

–    Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης,

–    Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

–    Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

–    Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ και στις δύο περιφερειακές ενότητες η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Παράλληλα, το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παρατείνεται για 2 εβδομάδες στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στη Μύκονο, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Επιπρόσθετα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, όπου από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει:

–    Η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί και

–    Το ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Επίσης η ισχύς των εν λόγω μέτρων παρατείνεται για δύο ακόμα εβδομάδες στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αττικής, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, αλλά και στους Δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι αποφάσεις μας βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν κάνουμε διάκριση και για κανένα λόγο σε καμία περιοχή. Πριν λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση, εξετάζουμε και αξιολογούμε τον αριθμό κρουσμάτων που έχουμε στην περιοχή καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα, σε συγκεκριμένο cluster δηλαδή, ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, τον αριθμό των high risk επαφών που προκύπτουν από την ιχνηλάτησή τους, αλλά και το αν μετακινούνται από Δήμο σε Δήμο, από Νομό σε Νομό.

Επιπλέον, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα κρούσματα εκείνα που η διαδικασία ιχνηλάτησης συνδέει με ταξίδι ή επίσκεψη στην συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα και αν εκδήλωσαν συμπτώματα μετά την επιστροφή τους στην μόνιμη κατοικία τους.

Όλα αυτά είναι τα κριτήρια τα οποία παίζουν ρόλο σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους μας, για να παίρνουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εντάσσουμε κάποιες περιοχές, είτε σε περιοχές επιτήρησης, είτε σε περιοχές με ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονο εισερχόμενο τουρισμό, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε αποσκοπούν πρωταρχικά στην προστασία των ίδιων των κατοίκων. Γιατί πρωταρχικό μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω ακόμα μια αναφορά στην ευθύνη όλων μας. Γιατί όλοι μας έχουμε την ευθύνη για την επιτυχία της κοινής προσπάθειας μας. Υπάρχει κρατική ευθύνη. Υπάρχει κοινωνική ευθύνη. Αλλά υπάρχει και ατομική ευθύνη.

Η Πολιτεία προσπαθεί και έχει την ευθύνη να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Αλλά και όλοι εμείς, συλλογικοί φορείς, μεμονωμένα άτομα, έχουμε την ευθύνη να τηρούμε αυτά τα μέτρα. Και θα ήθελα να δώσω έμφαση στην ατομική ευθύνη, καθώς έχουμε βρεθεί, ειδικά τις τελευταίες ώρες, αντιμέτωποι με φαινόμενα που μας προβληματίζουν βαθιά.

Γιατί ζητήματα ατομικής ευθύνης υπάρχουν στην περίπτωση μιας αιμοκαθαιρόμενης, η οποία ενώ ενημερώνεται ότι είναι θετική επιβιβάζεται σε πλοίο για να ταξιδέψει για διακοπές σε ένα νησί. Θέμα ατομικής ευθύνης είναι το σπάσιμο της καραντίνας από άλλο κρούσμα και η αυθαίρετη προσέλευσή του στη νέα του εργασία, χωρίς να γνωρίζουν οι οικείοι και οι επαγγελματίες ότι είναι θετικό, πολλώ δε μάλλον που στη συγκεκριμένη εργασία υπήρχαν πολλές θέσεις και ο εργαζόμενος θα είχε καθημερινά επαφές με δεκάδες ανθρώπους.

Αλλά και θέμα ατομικής ευθύνης είναι στον επιχειρηματία που υποχρεώνει τον εργαζόμενό του που έχει συμπτώματα να παραμείνει σε απομόνωση, χωρίς όμως να του επιτραπεί να υποβληθεί σε τεστ, άρα να ιχνηλατηθεί η οποιαδήποτε άλλη επαφή του.

Θα ήθελα να τονίσω λοιπόν για ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη για να βγούμε όλοι μαζί νικητές σε αυτό τον πόλεμο. Προφανώς και τα φαινόμενα αυτά αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, αλλά είναι αρκετά για να προκαλέσουν επιθετική διασπορά του ιού και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, η  μέχρι σήμερα πορεία μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας οφείλεται σε εσάς, στην επιμονή, στην υπομονή και στην υπευθυνότητα που δείχνετε.  Γιατί η προσπάθεια που κάνουμε είναι κοινή και το αποτέλεσμα, πρέπει να το παραδεχθούμε,  εξαρτάται από όλους μας.

Όμως ακόμα δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο. Ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και κάθε απροσεξία μας τον κάνει πιο δυνατό. Για αυτό και πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα και εγρήγορση.

Γιατί το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, εξαρτάται από εμάς.  Από τις αποφάσεις μας, από τις καθημερινές επιλογές μας.  ΑΣ συνεχίσουμε να κάνουμε τις σωστές. Γιατί το να βγούμε νικητές είναι στο χέρι μας και μόνο. Το οφείλουμε στις οικογένειές μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες, το οφείλουμε στην επόμενη μέρα που αναζητούμε την κανονικότητά μας. Το οφείλουμε στην ίδια μας την Πατρίδα.

Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.  Το λόγο έχει η κυρία Μιχαηλίδου.

Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Καλησπέρα. Η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας οφείλει να είναι και είναι το πρώτο μας μέλημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ως Κυβέρνηση, λάβαμε από την πρώτη στιγμή αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Χάρη στην αυστηρή τήρηση από τους εργαζομένους των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του ΕΟΔΥ, οι μονάδες αυτές προστατεύτηκαν αποτελεσματικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Υπενθυμίζω εδώ ότι δεν είχαμε κανέναν θάνατο σε δημόσια δομή.

Οφείλουμε επομένως ως Πολιτεία αλλά και ως κοινωνία, ένα μεγάλο, ένα ειλικρινές ευχαριστώ στους εργαζομένους των δομών αυτών για την συνέπειά τους στην εφαρμογή των μέτρων και συνολικά για την προστασία που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν στους ηλικιωμένους που φροντίζουν.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τις Περιφέρειες και, βέβαια, υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, καταρτίσαμε μία δέσμη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους ηλικιωμένους συμπολίτες, τις μανάδες και τους πατεράδες μας, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας.

Το σχέδιο δράσης το οποίο ανακοινώνουμε σήμερα έχει τρεις άξονες.

Άξονας πρώτος: Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών αυτών. Επικαιροποιούμε τους κανόνες γενικής λειτουργίας των μονάδων. Ανάμεσα σε άλλα, θα προβλέπονται:

–    Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων.

–    Η δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες ωφελούμενων μέσα στις δομές.

–    Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, εφόσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις που προβλέπονται.

Θα προβλέπεται επίσης:

–    Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

–    Η σύσταση βέβαια το προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μία μονάδες ταυτόχρονα, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δεύτερον, διαμορφώνουμε ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος, το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης, τόσο εντός δομής, όταν βέβαια το κρούσμα είναι είτε ασυμπτωματικό, είτε με χαμηλό ιικό φορτίο, όσο και αναλυτικά τη διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπουμε μέτρα, όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο για κορονοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες. Και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, προβλέπουμε αντικατάσταση του προσωπικού, είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού που έχουμε καταρτίσει, είτε από ομάδα παρέμβασης που συστήσαμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Τρίτον, καθιερώνουμε ειδικό ερωτηματολόγιο που οι εργαζόμενοι εντός δομών πρέπει να συμπληρώνουν κάθε μέρα, έτσι ώστε η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων, η λεγόμενη ιχνηλάτηση, να γίνεται ευκολότερα. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού. Θα έχουμε έτσι την καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων, τεστ COVID δειγματοληπτικά και υποχρεωτικό τεστ στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία κατόπιν άδειας, όπως και σήμερα γίνεται.

Τέταρτον, προβαίνουμε επίσης στη σύνταξη κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εντός, αλλά και εκτός δομής. Επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμα και εκτός των δομών, και η χρήση προστατευτικών μέτρων, όπως η μάσκα σε κάθε δραστηριότητα. Αυτό για το οποίο μίλησε ο Υφυπουργός πριν, την ατομική ευθύνη, ιδιαίτερα στους εργαζομένους αυτούς.

Πέμπτον, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζομένους. Το εκπαιδευτικό υλικό αυτό θα αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ όσο και των Περιφερειών. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αναλαμβάνουμε να καλύψουμε το κόστος για την χορήγηση των απαραίτητων υλικών, και ειδικότερα μασκών και γαντιών, σε όλους τους φιλοξενούμενους στις δομές αυτές και στο προσωπικό τους.

Έτσι, θα παρέχουμε αυτό το υλικό σε περισσότερους από 14.000 φιλοξενούμενους και περισσότερους από 6.000 εργαζομένους. Αναγνωρίζουμε έμπρακτα τον κόπο καθώς και τον κίνδυνο που επωμίζονται οι εργαζόμενοι των μονάδων και συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο καθημερινό τους έργο.

Άξονας δεύτερος: Εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες.

Καθιερώνονται συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Περιφερειών και με κεντρικό συντονισμό από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την αυξημένη ευαλωτότητα των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας προχωράμε και στην αύξηση προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν πρωτίστως προληπτικό χαρακτήρα, είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας εφησυχασμό, δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας ελαστικότητα στην άσκηση των καθηκόντων μας.

Άξονας τρίτος: Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την διασπορά του ιού, έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων ανίχνευσης του κορονοϊού με μεθοδολογία που προτεραιοποιεί μονάδες υψηλού κινδύνου και η οποία θα προσαρμόζεται με κάθε νέο στοιχείο που αποκτούμε καθημερινά.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, για την παρακολούθηση αυτού του σχεδίου τριών αξόνων, έχουμε ήδη καταρτίσει δυο συντονιστικές ομάδες τις οποίες συντονίζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στις οποίες συμμετέχουν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, ο ΕΟΔΥ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Η πρώτη ομάδα είναι η Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων. Απαρτίζεται από τους επικεφαλής των ανωτέρω φορέων και έχει τον κεντρικό συντονισμό, πρώτον, για τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια των ελέγχων και, δεύτερον, για τη διάχυση της επιδημιολογικά σημαντικής πληροφορίας.

Δεύτερη ομάδα είναι η Επιτροπή Εποπτείας, όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων. Η Επιτροπή αυτή συγκεντρώνει τις πληροφορίες από όλες τις δομές της χώρας, σύμφωνα με το καθημερινό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι κάθε δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων, ώστε να υπάρχει άμεση και καθολική αποτύπωση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή σε όλη την επικράτεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω για ακόμη μια φορά ότι η προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας είναι η μεγάλη μας πρόκληση σε αυτή την πανδημία. Οι Έλληνες δοκιμαζόμαστε για ακόμα μια φορά και σήμερα πρέπει πάλι να είμαστε ενωμένοι. Μόνο έτσι θα προφυλάξουμε ο ένας τον άλλο.

Δεν πρέπει σε καμία στιγμή να ξεχνάμε ότι η προστασία της ζωής αυτών των ανθρώπων βρίσκεται καθημερινά όχι στα δικά τους χέρια, αλλά στα χέρια των εργαζομένων που τους φροντίζουν, στα χέρια των υπευθύνων που μεριμνούν για τις δομές, στα χέρια, τελικά, όλων μας, που από διαφορετικές θέσεις ευθύνης εμπλεκόμαστε.

Και όπως ακριβώς ξεκίνησα με τις οφειλόμενες ευχαριστίες προς τους ανθρώπους των δομών, θα μου επιτρέψετε να κλείσω απευθυνόμενη και πάλι σε αυτούς. Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σας στηρίξουμε και είμαστε σίγουροι ότι για ακόμη μία φορά θα βρεθείτε στο πλευρό όσων φροντίζετε και θα δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό για εκείνους που σας και μας έχουν ανάγκη.

Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Υπουργέ. Να περάσουμε σε ερωτήσεις.

Σ. ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ: Καλησπέρα σας. Κύριε Χαρδαλιά και κύριε Μαγιορκίνη, ήθελα να ρωτήσω δεδομένου ότι η διασπορά είναι πλέον ευρεία σε όλους τους Νομούς και ολοένα και περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες βλέπουμε ότι μπαίνουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο μέτρων καθολικού χαρακτήρα, όπως είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους σε πανελλαδικό επίπεδο ή το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τα μεσάνυχτα

ΓΚ. ΜΑΓΚΙΟΡΚΙΝΗΣ: Προς το παρόν δεν βλέπουμε στοιχεία που θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε άμεσο χρόνο. Ωστόσο, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, εμείς οι λοιμωξιολόγοι επεξεργαζόμαστε πολλά σενάρια. Εάν ρωτάτε εάν είναι ένα σενάριο το οποίο μπορούμε να δούμε όταν ζοριστούν περισσότερα τα πράγματα, ναι, είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Σ. ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει κάποιο όριο συναγερμού, υπάρχει κάποιο όριο στα ημερήσια κρούσματα που θα μπορούσε να..

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Θα σας το πω εγώ αυτό γιατί το έχω ξαναπεί και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια. Λοιπόν, όπως πολύ σωστά είπε και ο κύριος Καθηγητής, το έχουμε επαναλάβει και άλλες φορές, υπάρχουν εργαλεία και μέσα, ανάλογα με τα σενάρια, για να μπορούμε να προσπαθούμε να σταματήσουμε την διασπορά του ιού.

Απέχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά από οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Δεν είναι θέμα αριθμού κρουσμάτων, το έχω πει πολλές φορές. Μπορεί να έχουμε σε μία περιοχή 50 κρούσματα, τα οποία να αφορούν τρεις συρροές ή δύο cluster τα οποία να είναι ελεγχόμενα, να τα έχουμε στεγανοποιήσει, να έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση μας, να μην έχουμε κενά.

Και βλέπετε περιοχές, όπως ήταν στον Πόρο, που ήταν συγκεκριμένο το cluster, όπως ήταν στον Αμπελώνα. Ήδη, με τα πρώτα μέτρα που πήραμε νομίζω ότι μέσα σε 14 ημέρες σταμάτησε η διασπορά.

Υπάρχουν πιο σύνθετες καταστάσεις στις οποίες τα κρούσματα αυτά δεν είναι απαραίτητα σε cluster. Δεν υπάρχει θέμα αριθμού.

Όταν πάμε λοιπόν και αναλύουμε τα κρούσματα αυτά τα οποία δεν είναι σε cluster, αρχίζουμε και μετράμε μια σειρά κριτηρίων. Ποια είναι αυτά; Ο βαθμός ιχνηλάτησης των στενών επαφών. Αλλιώς θα συμπεριφερθούμε σε 10 κρούσματα που έχουν από δύο επαφές, τρεις επαφές, άρα 30 άτομα θα μπουν σε καραντίνα. Αλλιώς θα συμπεριφερθούμε όταν έχουμε πάλι 10 κρούσματα τα οποία όμως μεσοσταθμικά το κάθε ένα από αυτά έχει 11 επαφές. Άρα μιλάμε για 110 άτομα στην κοινότητα. Αλλιώς θα συμπεριφερθούμε αν αυτά τα κρούσματα έχουν παραμείνει στην περιοχή τους ή εάν έχουμε παρατηρήσει μεγάλο αριθμό μετακινήσεων σε όμορες περιοχές.

Όταν παρατηρούμε ότι υπάρχουν μετακινήσεις σε όμορες περιοχές, μπαίνουμε πλέον στη διαδικασία να τσεκάρουμε και την αντίθετη μετακίνηση, δηλαδή από την περιοχή αυτή που έχουν ταξιδέψει προς την περιοχή που είναι τα κρούσματα για να δούμε εάν υπάρχει διαντίδραση και το βασικότερο, εάν μεταφέρεται ο ιός από Νομό σε Νομό, από Δήμο σε Δήμο, από περιφέρεια σε περιφέρεια –  προφανώς από Περιφέρεια σε Περιφέρεια είναι πολύ πιο δύσκολο.

Θέλω να πω, λοιπόν, ότι υπάρχει μια σειρά κριτηρίων τα οποία καθορίζουν τα μέτρα που θα πάρουμε. Μέχρι τώρα τα μέτρα αυτά είναι στοχευμένα. Πότε θα χρειαστεί να μπούμε στη λογική γενικότερων μέτρων; Αυτή τη στιγμή τα μέτρα είναι υπερτοπικού χαρακτήρα. Εάν εξαιρέσουμε τις μητροπολιτικές περιοχές, δηλαδή την Κρήτη, οι οποίες έχουν μετακινήσεις μεταξύ Νομών, έχουν μια αυτονομία χωροταξική, την Αττική που έχουμε μεγάλους πληθυσμούς, από εκεί και πέρα τα περισσότερα από όλα αυτά τα κρούσματα τα βρίσκουμε σε Περιφερειακές Ενότητες.

Η κάθε Περιφερειακή Ενότητα αποτελεί έναν κύκλο, να το πω πολύ απλά. Όταν αυτός ο κύκλος αρχίζει και μεγαλώνει, το πρόβλημα δημιουργείται όταν θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να παρατηρήσουμε ότι ένας κύκλος αρχίζει και τέμνει κάποιον άλλον. Αυτό το έχουμε ως αποτύπωση και, πιστέψτε με, τρεις φορές την ημέρα υπάρχει τεχνική σύσκεψη σε σχέση με την πορεία των κύκλων σε όλη την Ελλάδα.

Όταν παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν κύκλοι που αρχίζουν και μεγαλώνουν και υπάρχει κίνδυνος αυτοί οι κύκλοι να βρεθεί ο ένας δίπλα στον άλλον, προχωράμε στα μέτρα. Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι από δήμο σε δήμο, μπορεί να είναι από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα. Αν μέχρι τώρα ό,τι έχουμε, το έχουμε σταματήσει σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, έτσι δείχνει. Και αυτό παλεύουμε να κάνουμε.

Εάν ξεφύγουν από τα όρια μιας Περιφερειακής Ενότητας, θα μπορέσουμε να δούμε και τις όμορες περιοχές. Αν φτάσουμε σε ένα σημείο που όλοι αυτοί οι κύκλοι έχουν ανοίξει, ο ένας τέμνει τον άλλον, προφανώς θα αναζητήσουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα έχουν πιο οριζόντιο χαρακτήρα.

Λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Έχουμε πάρα πολλά εργαλεία για να μπορέσουμε υπερτοπικά, με υπερτοπικού χαρακτήρα μέτρα, να μπλοκάρουμε την διάδοση του ιού.

Σε όλα αυτά η απάντηση είναι μια. Και η απάντηση είναι, όλοι να κάνουμε χρήση μάσκας και να κρατάμε τις αποστάσεις. Θα το πω πάρα πολύ απλά. Εάν για 14 μέρες συμφωνούσαμε όλοι, μα όλοι, να φοράμε την μάσκα μας και να κρατάμε τις αποστάσεις, σε 14 μέρες θα είχε εξαλειφθεί ο ιός. Και εδώ είναι οι επιδημιολόγοι, σε γενικές γραμμές, να το επιβεβαιώσουν.

Προφανώς αυτό δεν γίνεται. Άρα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα μας, όσο περισσότερο κρατάμε τις αποστάσεις, τόσο πιο δύσκολα ο ιός μεταδίδεται. Αυτό είναι το κλειδί και η απάντηση σε οποιοδήποτε μέτρο: η τήρηση των συγκεκριμένων εκ μέρους μας περιοριστικών μέτρων.

Κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Μαγιορκίνη για τα σχολεία. Η εισήγηση αφορά στο να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί ή όχι; Και εκτός από αυτό, ποια είναι η εισήγηση για τον αριθμό των μαθητών που πρέπει να είναι ανά τάξη;

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Κατ’ αρχάς για το άνοιγμα των σχολείων έχει ήδη μιλήσει η Υπουργός Παιδείας. Το κύριο σενάριο είναι αυτό που έχουμε πει, ότι θα ανοίξουν κανονικά στις 7/9. Εάν και εφόσον αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, που τα παρατηρούμε, θα υπάρχουν ανάλογες συστάσεις.

Τώρα, όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, αυτό είναι ένα πολύπλοκο, μια πολύπλοκη απάντηση. Γιατί όπως είπα, δεν είναι εύκολο να πεις, βάζω περισσότερες τάξεις άρα χρησιμοποιώ περισσότερους εκπαιδευτικούς, άρα δημιουργώ περισσότερες εστίες. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο το μοντέλο των σχολείων από άλλα μοντέλα που αφορούν χώρους εστίασης και υπάρχουν πολλά επιδημιολογικά μοντέλα τα οποία λένε ότι δεν έχουμε μεγάλο κέρδος μικραίνοντας τις τάξεις και αυξάνοντας τον αριθμό των τάξεων.

Όταν κάναμε το εκ περιτροπής, τα μισά παιδιά ήταν σπίτια τους. Είχαν μισό χρόνο με τον οποίο έρχονταν σε επαφή. Δεν ήταν ότι ήταν σε άλλες τάξεις και έρχονταν σε επαφή. Είναι τελείως διαφορετικό το εκ περιτροπής από το να έχω πολλές, διπλάσιες σχεδόν, μικρότερες τάξεις. Και υπάρχουν κιόλας και πολλές δημοσιεύσεις, οι οποίες λένε ότι δεν έχεις και εκπαιδευτικό κέρδος μικραίνοντας τις τάξεις κάτω από 25 γενικά.

Το λέω αυτό, γιατί δεν είναι απλές οι απαντήσεις στο πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, δεν είναι απλό. Δεν είναι ένα αριθμητικό, πηγαίνω από τα 25 στα 15 άρα κερδίζω. Όταν είμαστε σε τάξη που είναι 25 άτομα, το ένα παιδί είναι δίπλα, τα υπόλοιπα κρατάνε αποστάσεις. Δηλαδή η μόνη απόσταση που αλλάζει είναι ακριβώς το παιδί που είναι δίπλα μου. Όλα τα υπόλοιπα έχουν μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο.

Άρα, λοιπόν, δεν είναι απλές οι απαντήσεις. Και τα επιδημιολογικά μοντέλα που λένε ποιο είναι το καλύτερο, δεν είναι απλά και δεν έχουν δώσει και ακριβείς απαντήσεις.

Κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ: Να κάνω μία ερώτηση ακόμη; Ενδέχεται σε περιοχές οι οποίες είναι επιβαρυμένες εκεί τα σχολεία να καθυστερήσουν να ανοίξουν ακόμη πιο πολύ;

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τόσο επιβαρυμένες περιοχές.

Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Και εγώ για τα σχολεία θα ήθελα να ρωτήσω. Με δεδομένο ότι συνεχώς και μόνο το να επαναλαμβάνεται όλοι οι επιστήμονες ότι το μέτρο της απόστασης είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι και σημαντικότερο, από τη μάσκα που είναι συμπληρωματικό μέσο, όπως μας λέτε όλο αυτό τον καιρό. Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει κάποια εισήγηση να είναι περισσότερες οι σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε να κρατούνται οι αποστάσεις ή ακόμα να δούμε και μαθητές που να είναι ένας μαθητής στο θρανίο, όχι δύο μαζί;

 

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Αυτό εξηγώ, ότι διπλασιάζοντας τις αίθουσες αυτό που γίνεται είναι ότι δεν μειώνονται όλες οι αποστάσεις, μειώνεται η απόσταση που έχεις με τον διπλανό σου μόνο. Όλες οι άλλες αποστάσεις μένουν ίδιες.

Τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι δεν έχεις δραματική αλλαγή όσον αφορά τη μετάδοση των σταγονιδίων που αφορά το 1,5 μέτρο. Κάθε παιδί έχει μόνο ένα σε μικρότερη από αυτή την απόσταση και όλα τα άλλα έχουν μεγαλύτερη απόσταση.

Το υπόλοιπο που μένει, που είναι η αερογενής μετάδοση, δεν αλλάζει με αυτό το μέγεθος. Είτε έχεις 15, είτε έχεις 25, το μόνο μέτρο που έχεις είναι η μάσκα.

Άρα, λοιπόν, τα επιδημιολογικά μοντέλα που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και αυτά που αντιλαμβάνομαι εγώ, δεν δείχνουν τεράστια διαφορά ή σημαντική διαφορά, να το πω έτσι, από το να αυξήσουμε τις τάξεις.

Το άλλο που δείχνουν αυτά τα επιδημιολογικά μοντέλα είναι ότι διπλασιάζοντας τον αριθμό των εκπαιδευτικών, βάζουμε άλλους τόσους ανθρώπους στο ίδιο επιδημικό μοντέλο, το οποίο λογικά θα αύξανε την επιδημικότητα.

Θέλω να πω με πολύ απλά λόγια, δεν είναι απλό το σενάριο του αυξάνω τον αριθμό των τάξεων, μειώνω τον αριθμό των ατόμων, άρα αλλάζω. Δεν αλλάζει έτσι γραμμικά και είναι τελείως διαφορετική η κατανομή και το πώς ανταποκρίνεται το επιδημιολογικό μοντέλο.

Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Καλησπέρα και ευχαριστώ. Κύριε Μαγιορκίνη, ποιες συμβουλές δίνετε σε όσους έχουν περάσει τον κορονοϊό στο παρελθόν, δηλαδή τους προηγούμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη το περιστατικό της επαναμόλυνσης του 33χρονου, ο οποίος και ήταν ασυμπτωματικός; Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν περισσότερο; Να κάνουν το τεστ μετά τις διακοπές τους και να μπαίνουν σε απομόνωση; Κύριε Χαρδαλιά, σήμερα έγινε viral η είδηση της 24χρονης που αν και θετική στον κορονοϊό αποφάσισε να ταξιδέψει

Keywords
εκπα, σταση εργασιας, εκπα, υφυπουργός υγείας, εν λόγω, ελευθέριος βενιζέλος, σας ευχαριστώ, σχολεια, εκπτωσεις, γνώμονα, καπη, προσφορες, yachting, δραμα, βενιζελος, τεστ, άφιξη, eva, ισχύ, μυκονος, κρητη, θεσσαλονικη, συγκεκριμένο, risk, νέα, οφείλεται, ρωτήσω, ελλαδα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, μετρο, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, απαντησεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, αυθαιρετα παραταση, παραταση αυθαιρετων, οφειλετες δημοσιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, αποτελεσματα, υπουργειο εργασιας, χωρες, αλβανια, βαρκελωνη, βελγιο, βουλγαρια, εθνικη, εργασια, εργαλεια, ημερησια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θεμα, ιος, ισπανια, ισραηλ, καθημερινη, μαλτα, νησι, ολλανδια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, ρουμανια, σινεμα, σουηδια, τεστ, τηλεφωνο, υγεια, αεροδρομιο, αυξηση, ανησυχητικο, αξονες, απλα, αραβικα, ασθενειες, αττικη, άφιξη, εβδομαδες, βορεια, βρισκεται, γινεται, γινονται, γνώμονα, γονεις, δεδομενο, διαστημα, δημοσιο, δειχνει, δομη, δωσει, εγινε, εγρηγορση, ευκολο, ηπιες, ειπε, υπαρχει, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, ερωτηματολογιο, εστιατορια, ευθυνη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρεσιες, υπηρχαν, υπομονη, ισχυει, υφυπουργος, θεατρα, θετικο, θρανιο, εικονα, ισχυς, κακαβια, καπη, κυβερνηση, κυκλος, κυριε, κυρια, λειτουργια, λογια, λογο, μακεδονια, μεμονωμενα, μηνες, μικρο, μοντελα, νικο, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, ομπρελες, οξφορδη, ορια, ορεστιαδα, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδι, παιδια, παμε, πλοια, πλοιο, πολιτεια, πρωι, πυλες, ρολο, ρωτήσω, σεμιναρια, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταξη, σειρα, σπιτια, σχεδιο, τμημα, υπουργειο υγειας, τρια, τριτη, τραπεζαρια, συμπτωματα, ισχύ, υπουργος παιδειας, υφυπουργός υγείας, φυσικα, φορα, χερι, χρονος, ωρες, δωματιο, εφαρμογη, eva, εκκλησιες, εμφαση, ενωση, ερωτησεις, εθνικο, γκικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια φορα, μυκονο, νοσοκομειο, ομαδες, οργανα, πληροφοριες, risk, ταξιδι, θεσεις, θετικα, υγειας, υλικο, χερια, yachting
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Ε.Ο.Δ.Υ.