«Τι θα πάθουν τα τζαμιά που υπάρχουν σε άλλες χώρες;» αναρωτιέται ο Ιμάμογλου μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία

Μετά από αρκετό διάστημα σιγής για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη Hurriyet για το θέμα.

«Η Αγία Σοφία είναι τζαμί στο μυαλό και τη συνείδησή μου από το 1453. Η δήλωσή μου σε όλες τις ομιλίες μου είναι το Τζαμί της Αγίας Σοφίας. Τα τηλεοπτικά κανάλια που αποκαλούνται συντηρητικά λένε πως ‘η πρώτη προσευχή θα εκτελεστεί στις 24 Ιουλίου’. Ωστόσο, εδώ

και 30 χρόνια, έχει διαβαστεί 5 φορές το Adhan στην Αγία Σοφία… Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει υλικό και ηθικό πλούτο στη χώρα μου, φέρει θέσεις εργασίας,  φέρει αξιοπρέπεια στη χώρα μου, θα την στηρίξω», ανέφερε αρχικά.

Και συνέχισε εκφράζοντας την απορία του ως προς το τι άλλαξε από όταν έλεγε ο Ερντογάν: «Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μίλησε επίσης για την ανησυχία του όσον αφορά τις συνέπειες που ίσως έχει η απόφαση για την Αγία Σοφία και τον πιθανό κίνδυνο για τα τζαμιά σε διάφορες χώρες: «Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;’ Αυτό θα κριθεί οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει».

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούνιο και έγινε γνωστή σήμερα, μόνο το 46% του τουρκικού λαού φαίνεται να είναι υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το 44% δήλωνε εναντίον.

«Τι θα πάθουν τα τζαμιά που υπάρχουν σε άλλες χώρες;» αναρωτιέται ο Ιμάμογλου μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα