Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας για τις μάσκες, τα φάρμακα και το «δύσκολο θέμα» των κλιματιστικών

Με βάση κάποιες νέες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, σχετιζόμενες με τις πληροφορίες ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται και μέσω αέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας αποφάσισε να προβεί σε κάποιες περαιτέρω διευκρινήσεις, αναφορικά με τις μάσκες, αλλά και τα κλιματιστικά. 

Αναφερόμενος στη χρήση των μασκών, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική/προαιρετική χρήση καλύμματος του προσώπου, έστω αυτοσχέδιου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους

χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

«Προσοχή όμως. Αυτά τα καλύμματα δεν είναι χειρουργικές μάσκες. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντίλι. Μετά, εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. Το 40% έως 90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο ύφασμα. Εγώ, νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν πλένω τα χέρια μου και μολύνομαι.

Επικίνδυνες για τους υγιείς οι αυτοσχέδιες μάσκες

Άρα, κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες μπορεί, ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από την μετάδοση αυτών που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς και την φοράνε, να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν. Και γι’ αυτό και δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και, φυσικά, το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.

Με βάση τα δικά μας δεδομένα, αυτή τη στιγμή το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος κι έχω ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής μας να τοποθετηθούμε. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής», συνέχισε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό, είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».

Όσον αφορά στα κλιματιστικά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Ελπίζω ότι δεν θα επηρεάσει η αλλαγή του καιρού. Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα. Για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι, χρειάζεται ο καλός αερισμός του χώρου. Υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Το καλύτερο, πάντως, είναι να αεριζόνται οι χώροι».

Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας για τις μάσκες, τα φάρμακα και το «δύσκολο θέμα» των κλιματιστικών via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα