Ραλλία Χρηστίδου: «Η εμπειρία είναι μια χτένα που αποκτάει κανείς όταν είναι πλέον φαλακρός!»

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου απαντά στην προσβλητική, για την ίδια, ανάρτηση στο Τwitter του πρώην βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού.

Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Πληρωμένη απάντηση στον Γρηγόρη Ψαριανό για τα σεξιστικά σχόλια εις βάρος της δίνει μέσω της «Espresso» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου. «Από στόματος κοράκου κρα θα ακούσεις», λέει η Ραλλία, απαντώντας στην προσβλητική για την ίδια ανάρτηση του

πρώην βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού στο Twitter.

Ο Ψαριανός ανάρτησε fake φωτογραφία της βουλευτού με βαθύ ντεκολτέ στο βήμα της Ολομέλειας, χαρακτηρίζοντάς την «παραλλία», χωρίς ποτέ να ανασκευάσει.

Ακολούθησαν εξώδικα και έπεται συνέχεια. «Όλες οι γυναίκες, δυστυχώς, κάποια στιγμή πέφτουν θύματα σεξισμού», υποστηρίζει η Ραλλία Χρηστίδου, θεωρώντας ότι, ενώ οι λόγοι της επίθεσης προς το πρόσωπό της ήταν πολιτικοί, εντούτοις ο «κόρακας Ψαριανός» είχε ένδεια άλλων επιχειρημάτων και έπεσε… στον σεξισμό!

Η Ραλλία Χρηστίδου, που έκλεισε έναν χρόνο βουλευτής, παρατηρεί για τον εαυτό της ότι την άλλαξαν οι νέες της εμπειρίες, αν και όπως λέει: «Η εμπειρία είναι μια χτένα που αποκτάει κανείς όταν είναι πλέον φαλακρός».

Η ίδια είναι υπέρ του ανοίγματος του κόμματός της στον χώρο της προοδευτικής Αριστεράς, όπου «καμιά και κανείς δεν περισσεύει», κατά την άποψή της. Στη Βουλή έχει γίνει κολλητή φίλη με την πρώην υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ αποκαλύπτει ότι συμπαραστέκεται πολύ και όχι μόνο ηθικά σε φίλους και συνεργάτες της από τον χώρο της μουσικής που πλήττονται βάναυσα λόγω κορωνοϊού.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον εαυτό της τόσο πολύ σπιτόγατο, που θεωρεί περιττές τις διακοπές, γι’ αυτό φέτος δεν θα πάει…

«Οι γυναίκες αποτελούμε διαχρονικά στόχο του κάθε συμπλεγματικού», δήλωσες πρόσφατα. Ποια η προσωπική σου εμπειρία από συμπλεγματικές συμπεριφορές;

Ο σεξισμός υπάρχει παντού, ίσως με διαφορετικές μορφές ή ένταση, αλλά υπάρχει και μας αφορά όλες. Στο απυρόβλητο δεν είναι καμία μας. Η πολιτική είναι ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πεδίο και στη μάχη που δίνεται και από τα βουλευτικά έδρανα καθένας παλεύει με τα όπλα που έχει. Ο αγώνας όλων μας στη Βουλή χαρακτηρίζεται από το ύφος και το ήθος μας.

Ο Ψαριανός τι ακριβώς πρόβλημα είχε μαζί σου;

Πιστεύω ότι οι λόγοι της επίθεσης ήταν πολιτικοί, απλά ο τρόπος επίθεσης δεν ήταν πολιτικός, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων. Ο καθένας, είπαμε, καταφεύγει σε ό,τι γνωρίζει να χειριστεί καλύτερα. Ας το πούμε με μια παροιμία: «Από στόματος κοράκου κρα θα ακούσεις».

Τα ντεκολτέ των γυναικών κρίνουν τελικά εν έτει 2020 τον χαρακτήρα τους ή την προσωπικότητά τους. Πιστεύεις ότι θα αλλάξει ποτέ αυτό;

Πρόκειται για τα γνωστά σεξιστικά στερεότυπα που ζουν και βασιλεύουν με ελάχιστες παραλλαγές εδώ και γενιές. Το φεμινιστικό κίνημα βέβαια δεν κατάφερε και λίγα, πρόοδος υπάρχει και είναι σημαντική. Αλλά οι άσχημες κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων ετών, η υποστροφή του κοινωνικού κράτους δοκιμάζουν και τις σχέσεις των ανθρώπων. Και οι γυναίκες είναι συχνά τα θύματα αυτής της δοκιμασίας. Για παράδειγμα, μέσα στην καραντίνα αυξήθηκαν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας πανευρωπαϊκά και δυστυχώς και στη χώρα μας. Η αντίδραση, η ενημέρωση και η ανεξαρτητοποίηση των γυναικών είναι η απάντηση.

Πώς είναι η πολύμηνη εμπειρία σου από το Κοινοβούλιο; Το χαίρεσαι ή όχι;

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή -στον ΣΥΡΙΖΑ είμαι εδώ και πολλά χρόνια- δεν ήταν τυχαία ούτε απροβλημάτιστη. Το σκέφτηκα και το θέλησα πολύ, και είμαι πολύ περήφανη που με εμπιστεύτηκαν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοί μου και με επέλεξαν να τους εκπροσωπήσω. Προσπαθώ να δώσω δείγματα δουλειάς, δείγματα γραφής, δείγματα συμπεριφοράς. Και αισιοδοξώ για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς σου συμπεριφέρονται οι συνάδελφοί σου στη Βουλή. Υπάρχει σεβασμός;

Όλες και όλοι οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι εξαιρετικοί. Έχω έρθει πιο κοντά με όσες και όσους συνεργαζόμαστε στις Επιτροπές Μορφωτικών, Ισότητας, Trafficking, στις οποίες μετέχω. Υπάρχει σεβασμός και στήριξη όπου χρειάζεται και η εμπειρία των παλαιότερων βοηθά τους νεότερους. Με τους συντρόφους του Νότιου Τομέα συχνά δρούμε από κοινού και παλεύουμε για τα ίδια προβλήματα στην περιοχή μας. Μέσα από κοινές προσπάθειες και δράσεις γνώρισα και εκτίμησα ιδιαίτερα και τη συντρόφισσα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «πολιτικό προσωπικό» που έχει μάθει να δουλεύει και να αγωνίζεται, ανθρώπους επιτυχημένους και γνωστούς στον τομέα τους, στις δουλειές τους, πριν ακόμη ασχοληθούν με την πολιτική. Διαθέτει επιτυχημένους επαγγελματίες, όχι «επαγγελματίες» πολιτικούς.

Ο κορονοϊός οδήγησε σε τέλμα τον πολιτισμό, τα θέατρα, τις συναυλίες και κατ’ επέκταση τους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς. Εχουν απευθυνθεί σε εσένα παλαιοί συνάδελφοί σου για στήριξη;

Αυτό που έγινε είναι ότι, ενώ η καραντίνα και το lockdown έπληξαν τον καλλιτεχνικό χώρο χειρότερα από όλους και για τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο, οι εργαζόμενοι του χώρου πήραν τη μικρότερη συγκριτικά βοήθεια, καθώς, τεχνηέντως, εξαιρέθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς από τα μέτρα στήριξης. Παρά τις έντονες κινητοποιήσεις τους, αντιμετωπίστηκαν με συγκατάβαση από το ΥΠΠΟ και τους αρμόδιους, σαν να κάνουν αυτή τη δουλειάς από χόμπι ή από καπρίτσιο, σαν να μην περιμένουν να ζήσουν από αυτή. Πρόκειται για ιδεοληψίες της Δεξιάς. Πολιτικά κάνω ό,τι μπορώ να αναδείξω τα αιτήματά τους, ατομικά συμπαραστέκομαι και εγώ σε φίλους και συνεργάτες, όπως όλοι μας.

Με το νομοσχέδιο για το Ακροπόλ τι έγινε;

Με το νομοσχέδιο για το Ακροπόλ έγινε ό,τι έγινε με την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πολιτική. Το κράτος αποτραβιέται από τις υποχρεώσεις του και λέει στον πολίτη ότι η ατομική του ευθύνη οφείλει να πάει πρώτη. Φιλοδοξούν να κάνουν το Ακροπόλ ένα είδος κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης των καλλιτεχνών προκειμένου να εξασφαλίζουν μόνοι τους πόρους και χρηματοδοτήσεις και ΕΣΠΑ για να έργα τους. Άρα, καλλιτεχνική δημιουργία τύπου «φασόν». Από την άλλη πλευρά, με τα εμβόλιμα άρθρα που μπήκαν στο νομοσχέδιο θα επιτρέπεται η χρήση εικόνων αρχαιολογικών μνημείων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (λχ σε διαφημίσεις) εφόσον οι αναπαραγωγές είναι ελάχιστα διαφοροποιημένες για να μη θεωρούνται πιστά αντίγραφα, χωρίς κανένα έσοδο για το Ελληνικό Δημόσιο. Η ελεύθερη αγορά στα καλύτερά της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης. Σε ποιο δρόμο πιστεύεις ότι πρέπει να βαδίσει; Η προσέγγιση με το ΚΙΝ.ΑΛ. πώς σου φαίνεται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται και αλλάζει όπως όλα τα κόμματα. Είναι υγιές και λογικό να συμβαίνει, καθώς ό,τι δεν εξελίσσεται μοιραία ατονεί. Στον χώρο της προοδευτικής Αριστεράς καμιά και κανείς δεν περισσεύει, εφόσον στέκεται με τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και με όσα θεωρούνται βασικές αρχές ενός προοδευτικού πολίτη. Οσο προχωράει η κυβερνητική θητεία και φαίνονται η πραγματικότητα και οι σκοποί της Δεξιάς του Κ. Μητσοτάκη και των συν αυτώ, πολλοί εξαπατημένοι προοδευτικοί πολίτες θα αναζητήσουν διέξοδο και απαντήσεις, και εμείς τότε πρέπει να έχουμε έτοιμο πλάνο εξόδου από ακόμη μια κρίση. Σε αυτό θα μας βοηθήσει και το συνέδριο που θα θέσει βάσεις σχεδιασμού και εργασίας. Το #Μένουμε όρθιοι ήταν ένα πολύ καλό και μελετημένο πλάνο, το οποίο δείχνει, νομίζω, τη μέθοδο. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Και ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει.

Έχεις άποψη για το θέμα του Νίκου Παππά;

Ναι, και την έχω πει και δημόσια. Θεωρώ ότι η πολιτική σπίλωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί το αφήγημα «και αυτοί ίδιοι είναι». Έχει σημασία ότι η Δεξιά δεν προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν έχει κάνει κακοδιαχείριση, σκάνδαλα κ.λπ., είναι αντικειμενικά αδύνατο, τα γεγονότα και η ιστορία τους τούς εκθέτουν. Πάνε λοιπόν κυνικά στην επόμενη λύση, που είναι η σπίλωση του αντιπάλου. Είναι γνωστές οι μέθοδοί τους και δεν μας πτοούν.

Τι αλλαγές έφερε στη ζωή σου η Βουλή;

Νιώθω μεγάλη ευθύνη έναντι των ανθρώπων που με επέλεξαν και με εμπιστεύτηκαν. Φαίνεται ότι οι εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολες, η κοινωνία μας μετά τις οικονομικές κρίσεις, την πανδημία, την καραντίνα, λόγω και των κακών κυβερνητικών επιλογών θα δοκιμαστεί κι άλλο. Σε όλη αυτήν την κατάσταση οι συμπολίτες μας θα χρειαστούν στήριξη και ελπίζω να μπορέσουμε να την προσφέρουμε.

Διακοπές θα κάνεις;

Πρέπει να είμαι από τους λίγους σπιτόγατους που θεωρούν ότι η βάση τους προσφέρει μεγαλύτερη ξεκούραση από οποιοδήποτε ταξίδι. Δεν θα κάνω διακοπές, θα είμαι στην Αθήνα.

Η Ραλλία τού σήμερα με αυτή του χθες πού διαφέρει;

Προφανώς στις εμπειρίες. Αν και «η εμπειρία είναι μια χτένα που αποκτάει κανείς όταν είναι πλέον φαλακρός», τις εμπειρίες μου τις θεωρώ πολύτιμες και ανατρέχω σε αυτές στα δύσκολα, όπως όλοι μας. Κατά τα άλλα δεν εφησυχάζω και δεν επαναπαύομαι, όπως παλιά, έτσι και τώρα».

Ραλλία Χρηστίδου: «Η εμπειρία είναι μια χτένα που αποκτάει κανείς όταν είναι πλέον φαλακρός!» - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα