Οι επιφανείς Έλληνες που επέλεξαν να αποτεφρωθούν στη Ριτσώνα

Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα άνοιξε και λειτουργεί επίσημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 και δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Αποτέφρωσης Νεκρών ΑΕ, η οποία αποτελεί μια σύμπραξη της Αστικής Μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης» και της εταιρείας Άρσις. 

Φωτογραφία: Yiorgis Yerolympos για το cremservices.gr

Το αποτεφρωτήριο που χτίστηκε στη Ριτσώνα της Ευβοίας, μετά από διαδοχικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας,

αποτέλεσε λύση για τις οικογένειες των νεκρών οι οποίοι είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να αποτεφρωθούν αλλά η μοναδική τους επιλογή ήταν τα κρεματόρια της Βουλγαρίας. Το γενικό κόστος της καύσης ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ.

Αν και η Ιερά Σύνοδος απαγορεύει την Εξόδιο Ακολουθία σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει να αποτεφρωθούν, με συμπόνοια, επιτρέπει να πραγματοποιηθεί το Τρισάγιο σε όσες οικογένειες το επιθυμούν. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και σε πολιτείες της Αμερικής, ένα μεγάλο ποσοστό Χριστιανών επιλέγει την καύση των νεκρών, ενώ ταυτόχρονα είχε προταθεί ως ασφαλής τρόπος για το τελευταίο αντίο σε θύματα της πανδημίας. 

Φωτογραφία: Yiorgis Yerolympos για το cremservices.gr

Πολλοί διάσημοι Έλληνες έχουν εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία τους να αποτεφρωθούν και αυτό τελικά επετεύχθη στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Σύμφωνα με το protohema.gr, ανάμεσα στους επώνυμους, ο  μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος που αποτεφρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος τον Μάρτιο του 2020, ο συγγραφέας και διανοούμενος Περικλής Κοροβέσης τον περασμένο Απρίλιο.  Στη λίστα των ανθρώπων που αποτεφρώθηκαν στη Ριτσώνα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Πιαντές τον Απρίλιο του 2020, η αγωνίστρια κατά των Γερμανών κατακτητών Δανάη Μωραΐτου τον Νοέμβριο του 2019, ο ποιητής, γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης τον Ιούνιο του 2020, ο γνωστός εκδότης Σαμουήλ Γαβριηλίδης, η ψυχή των εκδόσεων Γαβριηλίδης, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 30χρονος δημοσιογράφος Αναστάσιος – Ευάγγελος Δαφνής τον Μάιο του 2020 και το μέλος του «Ρήγα Φεραίου» και στέλεχος της Αριστεράς Σάκης Τσούκας το Φεβρουάριο.

Φωτογραφίες: Yiorgis Yerolympos για το cremservices.gr

Οι επιφανείς Έλληνες που επέλεξαν να αποτεφρωθούν στη Ριτσώνα - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα