Οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ προς τους ενοικιαστές για το «ψαλίδι» στα μισθώματα

Αναταράξεις και στην αγορά ακινήτων προκαλεί ο κορωνοϊός, με τη μείωση 40% του ενοικίου για δύο μήνες να φέρνει εντάσεις στις σχέσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών σε πολλές περιπτώσεις.

Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ παρέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης των ιδιόκτητων ακινήτων από τους ενοικιαστές τους, επί της διαδικασίας αυτής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ:

Κάθε
επαγγελματίας που ζητά μείωση κατά 40% σε επαγγελματικό του μίσθωμα, οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Επιχειρήσεων – Εργοδοτών» που υπέβαλε στην «Εργάνη», βάσει της ΚΥΑ 13031/Δ1.4551, με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης του μισθωμένου επαγγελματικού ακινήτου.Κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «Εργάνη» με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας. Υποδείγματα των δηλώσεων αυτών είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ www.pomida.gr.Στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από τον Μάρτιο με εντολή κρατικής Αρχής και έχει ήδη καταβληθεί το μίσθωμα του Μαρτίου, το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνο το 20% του μισθώματος. Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση Απριλίου.Δικαιούχος μείωσης είναι ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, όταν είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή μισθώσεων του TAXISnet. Σε περίπτωση συμμισθωτών που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου και όχι στο σύνολο. Επί συμφωνημένης μεικτής χρήσης (κύριας κατοικίας με δικαίωμα και επαγγελματικής έδρας), η μείωση επιμερίζεται αναλογικά στο εμβαδόν που αντιστοιχεί στην επαγγελματική χρήση (συνήθως αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ενοικίου).Τα μισθώματα -ιδίως τα μειωμένα- πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας.

Οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ προς τους ενοικιαστές για το «ψαλίδι» στα μισθώματα via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα