Ο Ερντογάν γκρεμίζει την Πόλη! Έβαλε κομπρεσέρ και ξεκινάει «ανακαίνιση» τον Πύργο του Γαλατά!

Χωρίς φρένα συνεχίζει τον κατήφορο της αυταρχικότητας και προκλητικότητας ο Ερντογάν, που με τις εμμονές του φαίνεται πως έχει βάλει στοίχημα να σβήσει από την Κωνσταντινούπολη κάθε ίχνος που παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν της και να κόψει κάθε δεσμό με τη χριστιανική της ταυτότητα! Μετά την υπέρτατη πρόκληση προς τον πολιτισμένο κόσμο να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ο «σουλτάνος» έχει δώσει εντολή να «ανακαινιστεί» ο Πύργος του Γαλατά ή Πύργος του Χριστού και, από μνημείο του 1300, να μοιάζει με… λόμπι πεντάστερου ξενοδοχείου!

Η νέα

πρωτοβουλία του, όμως, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και στη χώρα του, με πρώτο τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που από την πρώτη στιγμή συγκρούστηκε μετωπικά για το θέμα με το καθεστώς. Μάλιστα, τα «καμώματα» του Ερντογάν σε βάρος ενός ακόμα Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έκανε χθες γνωστά μέσω twitter ο Τούρκος αναλυτής Καν Οκάρ, που έχει εγκαταλείψει την Τουρκία και ζει στην Ελβετία.

«Ο Πύργος του Γαλατά έχει επιβιώσει από το 1300. Εκτός αν κάποιος τους σταματήσει -εννοώ τον (δήμαρχο) Εκρέμ Ιμάμογλου-, δεν θα επιβιώσει από το AKP (σ.σ.: το κόμμα του Ερντογάν). Αυτά είναι τα σχέδια για την ”αποκατάστασή” του. Πρόκειται για βανδαλισμό μασκαρεμένο σε μοντερνισμό» έγραψε ο Τούρκος αναλυτής.

Μακέτες με κιτς αισθητική

Παρέθεσε, μάλιστα, και φωτογραφίες με τις μακέτες που έχει δημοσιοποιήσει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, με την αισθητική τού… κιτς να κυριαρχεί στο εσωτερικό του μνημείου μετά το τέλος των εργασιών, όπως σχολιάζουν ακόλουθοι του Οκάρ.

«Η καταστροφή της κληρονομιάς ανακλά πολλές πτυχές της κακής διακυβέρνησης, που αγνοεί τους ειδικούς και είναι απομονωμένη από τους διεθνείς κανόνες και πρακτικές» καταγγέλλει ο Οκάρ και συμπληρώνει: «Αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και το κακό γούστο. Αυτό το έργο είναι μια αισθητική αποτυχία, παράλληλα με την αποτυχία των ηθών και της διακυβέρνησης. Είναι τερατώδες»!

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είχε γίνει έξαλλος, όταν κυκλοφόρησε ερασιτεχνικό βίντεο που έδειχνε εργάτες να γκρεμίζουν με κομπρεσέρ τμήμα από το εσωτερικό του πύργου, χωρίς κανέναν σεβασμό στην ιστορική του αξία! Μετά τον σάλο, ο υπουργός Τουρισμού έσπευσε να δικαιολογηθεί και να δηλώσει ότι «για τις διαδικασίες αυτών των εργασιών αποκατάστασης επιβλήθηκαν κυρώσεις στους υπευθύνους του έργου».

Η κόντρα Ιμάμογλου – Ερντογάν για το μνημείο ξεκίνησε όταν το υπουργείο Τουρισμού πήρε με πραξικοπηματικό τρόπο την κυριότητα του πύργου και έκανε έξωση στον δήμο. Ο δήμος ανέφερε ότι ήταν ιδιοκτησία του από το 1855 και ότι η πράξη αυτή δεν ήταν σύμφωνη με την «παράδοση εκατοντάδων ετών».

Ο Πύργος χτίστηκε από τους Γενουάτες στη συνοικία τους το 1302, με άδεια του αυτοκράτορα, και ονομαζόταν Πύργος του Χριστού. Οι Οθωμανοί τον μετέτρεψαν σε φυλακή, το 1960 έγινε πυροσβεστικός σταθμός παρατήρησης και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Πηγή: Espresso

Ο Ερντογάν γκρεμίζει την Πόλη! Έβαλε κομπρεσέρ και ξεκινάει «ανακαίνιση» τον Πύργο του Γαλατά! - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα