Ο 13χρονος Έλληνας που κέρδισε σε παγκόσμιο διαγωνισμό μιλάει για το ποίημα που του έφερε το πρώτο βραβείο!

Την ψυχοσύνθεση ενός στρατιώτη που φεύγει από τον τόπο του για να ριχτεί στο Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτυπώνει σε στίχους, ένα 13χρονο Ελληνόπουλο και με το γραμμένο στα αγγλικά ποίημά του, ανέβασε την Ελλάδα στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών του παγκόσμιου διαγωνισμού που διοργάνωσε το βρετανικό ίδρυμα “Never such innocence” σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα.

Ο Δημοσθένης-Δημήτρης Δεσποτίδης έλαβε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό

ποίησης, εικαστικών τραγουδιού και ομιλιών και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση με ένα «Ποίημα Έμπνευσης» (“Inspirational Poem”).

Το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στις επιπτώσεις των συρράξεων στις κοινωνίες

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά 9 ως 18 ετών, αφορούσε στις επιπτώσεις των συρράξεων στις κοινωνίες, με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκε ο 13χρονος, το Bonus Strand «A fight for Freedom», δόθηκε βαρύτητα στις χώρες της Κοινοπολιτείας, οι οποίες βοήθησαν την Βρετανία στον αγώνα εναντίον των αντιπάλων της και ειδικότερα στη συνεισφορά των ανθρώπων της Αφρικής και της Καραϊβικής.

«Οραματίστηκα έναν στρατιώτη, ο οποίος εγκαταλείπει το νησί του προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους της Καραϊβικής και της Αφρικής να πολεμήσουν. Προσπάθησα να διατυπώσω με όσο το δυνατόν πιο παραστατικό και ζωντανό τρόπο τα συναισθήματα του στρατιώτη, σαν να ήμουν εγώ στην θέση του. Μελέτησα αρκετά Ιστορία και παρακολούθησα πολλά βίντεο με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε. Το γεγονός ότι στο σχολείο μου έχω διδαχθεί αγγλική ιστορία, με βοήθησε σημαντικά. Όμως, η δική μου έμπνευση και φαντασία έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο», εξηγεί ο Δημοσθένης.

Ο Δημοσθένης κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 4.000 παιδιά

Το μόλις 13 ετών αγόρι κατάφερε να βγει νικητής σε ένα πολύ μεγάλο ανταγωνισμό με 4.000 συμμετοχές από 44 χώρες! «Όπως ο στρατιώτης που εγκατέλειψε το νησί του και πολέμησε για να βοηθήσει τις χώρες της Κοινοπολιτείας για την επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης, έτσι και ο καθένας από μας πρέπει να αφήνει την βολή του ή την ησυχία του και να κυνηγά στόχους ανώτερους, που κάνουν ευτυχισμένη όχι μόνο την δική του ψυχή, αλλά ευεργετούν και το γενικότερο σύνολο», λέει.

Η σπουδαία διάκριση του Δημοσθένη γέμισε υπερηφάνεια τον ίδιο και την οικογένειά του.
«Νιώθω χαρά, ηθική ικανοποίηση και περηφάνια, που κατέκτησα κάτι τόσο σημαντικό, πρώτα απ’ όλα για την χώρα μου και μετά για μένα. Ήθελα να κάνω υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Ήθελα να δείξω ότι η σημερινή νεολαία δεν ασχολείται μόνο με ηλεκτρονικά, αλλά και με ποίηση και συγγραφή. Διαβάζει, σκέφτεται, γράφει, αναλύει, έχει άποψη και πλούσιο συναισθηματικό κόσμο», λέει φανερά συγκινημένος στη συνέχεια.

Ο 13χρονος Δημοσθένης αποδίδει εν μέρει τη νίκη του στη μητέρα και την καθηγήτριά του.

Στο πλευρό του αγοριού από την πρώτη στιγμή που δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό στάθηκαν η μητέρα του, Μαργαρίτα Βαρθολομαίου και η καθηγήτρια Αγγλικών στο σχολείο του, Ελίνα Τσαλικόγλου. 

«Και οι δύο με ενέπνευσαν, με ενεθάρρυναν και με στήριξαν. Χωρίς αυτές τίποτα δεν θα ήταν εφικτό», αναφέρει, ενώ στη συνέχεια περιγράφει πως ξεκίνησε να γράφει. «Σε ηλικία οκτώ ετών, ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες περιλήψεις στα λογοτεχνικά βιβλία που διάβαζα. Θυμάμαι τον δάσκαλό μου να ξημεροβραδιάζεται πάνω στα γραπτά μου και να μου προτείνει τρόπους βελτίωσης και καλύτερης συγγραφής» είπε χαρακτηριστικά.

«Μάθαμε μέσω email που μας έστειλε το ίδρυμα για το βραβείο και ο Δημοσθένης, όπως κι όλοι μας, χάρηκε πολύ. Αυτό όμως που τον χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι εκπροσώπησε επάξια τη χώρα του. Αισθάνθηκε υπερήφανος ως Έλληνας», λέει η μητέρα του νεαρού μαθητή Μαργαρίτα Βαρθολομαίου.

«Η ποίηση τον βοηθάει να εκφράζει τις απόψεις και τα συναισθήματά του», σημειώνει η κ. Βαρθολομαίου και εξηγεί πως ο γιος της αγαπά την ιστορία και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με τη μητέρα του, ο Δημοσθένης, που φοιτά σε αγγλικό σχολείο, μεγάλωσε μέσα στα βιβλία. «Διάβαζε έργα του Σαίξπηρ και προσπαθούσε να τον αναλύσει με τον δικό τρόπο ενώ είχε και πολλά «ερεθίσματα» από την ελληνική λογοτεχνία, όπως τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, του Αντρέα Καρκαβίτσα και πολλών σημαντικών παλιότερων και σύγχρονων συγγραφέων», λέει η μητέρα του.

Παράλληλα, ο 13χρονος μαθαίνει ξένες γλώσσες, ενώ στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τα αθλήματα και το κολύμπι. Όταν βρίσκεται στην Άνδρο, περνά ατέλειωτες ώρες με τους φίλους του στον Ναυτικό Όμιλο, παίζοντας πινγκ- πονγκ, κολυμπώντας, κάνοντας ποδήλατο και παρακολουθώντας ταινίες.

Ο 13χρονος Έλληνας που κέρδισε σε παγκόσμιο διαγωνισμό μιλάει για το ποίημα που του έφερε το πρώτο βραβείο! - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα