Νίκος Τζανάκης, διευθυντής Πνευμολογικής του ΠΑΓΝΗ: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα»

Να κρατάμε μικρό καλάθι αναφορικά με το πότε θα επανέλθει πλήρως η κανονικότητα συστήνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Νίκος Τζανάκης, σκιαγραφώντας μια εικόνα για το πόσο διαφορετικό θα είναι το καλοκαίρι που μας έρχεται. Για τους ειδικούς, κάθε συζήτηση για τη λήξη των περιορισμών είναι ιδιαίτερα πρώιμη και μάλιστα δεν είναι λίγες οι απόψεις που προσγειώνουν απότομα όσους κάνουν…

καλοκαιρινές σκέψεις.

Δείτε επίσης: Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς: «Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία! Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα»

«Η επιδημική καμπύλη διαρκεί μερικούς μήνες, σύμφωνα με την εμπειρική προσέγγιση που έχουμε από τη διάρκειά της στην Κίνα. Στην Ελλάδα, με τα μέτρα που πήραμε, η καμπύλη επιπεδώθηκε.
Αλλά, παράλληλα, αυτό ακολούθησε ένα κακό. Γίνεται όλο πιο ευρεία η βάση της, δηλαδή διαρκεί περισσότερο. Επομένως, περιμένουμε ότι θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από δυόμισι έως τρεις μήνες συνολικά, με αφετηρία περίπου τις 25 Φεβρουαρίου…» είπε στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «από 15 έως τέλος Μαΐου θα περιμένουμε η επιδημική καμπύλη να είναι στη μέγιστη κατωφέρειά της και αυτό με εμπειρικό τρόπο, καθώς δεν ξέρουμε πώς αυτή θα συμπεριφερθεί στην Ελλάδα και φυσικά εφόσον τηρηθούν τα μέτρα».

Αναφορικά με το άνοιγμα της χώρας στην κανονικότητα, ο καθηγητής χαρακτήρισε ένα μικρό θαύμα αυτό που έχει πετύχει μέχρι στιγμής η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό θα πρέπει να το διατηρήσουμε. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα πρέπει να δούμε πώς λειτούργησε η χαλάρωση των μέτρων σε άλλες χώρες και τι συνέβη σε αυτές στη συνέχεια. Το σημείο όπου στάθηκε ιδιαίτερα ο καθηγητής ήταν αυτό των σχολείων, εξηγώντας ότι το κλείσιμό τους ήταν κομβικής σημασίας:

«Η πρώτη επιβράδυνση της καμπύλης και του επιδημικού κύματος συνέβη απ’ όταν έκλεισαν τα σχολεία. Αν η χρονική χρονιά πηγαίνει καλά με τα εξ αποστάσεως μαθήματα, νομίζω θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά προκειμένου να μη χύσουμε την καρδάρα με το γάλα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Νίκος Τζανάκης, διευθυντής Πνευμολογικής του ΠΑΓΝΗ: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα» via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα