Η Περιφέρεια Αττικής ευθύνεται για τροχαίο που συνέβη τον Ιανουάριο του 2017 στην παραλιακή!

Στην Περιφέρεια Αττικής η υπαιτιότητα για τροχαίο που συνέβη λόγω έργων το 2017 στη λεωφόρο Ποσειδώνος, αναφέρει δικαστική απόφαση.   

Με βάση την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, η Περιφέρεια Αττικής

φέρει ευθύνη για την πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος τον Ιανουάριο του 2017, εξαιτίας στρώματος πάγου στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος, το οποίο είχε δημιουργηθεί λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, κατόπιν ροής υδάτων σπασμένου λάστιχου άρδευσης σε νησίδα ασφαλείας.

Το δικαστήριο αναγνώρισε αστική ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, ως αρμόδιας αρχής, κατά τον κρίσιμο χρόνο, για την εν γένει συντήρηση του Πρωτεύοντος Αστικού Οδικού Δικτύου του Νομού Αττικής, όπως είναι η Λεωφόρος Ποσειδώνος, που περιλαμβάνει και τη συντήρηση της διαχωριστικής δενδρόφυτης νησίδας αυτής και την ασφαλή χρήση των οδοστρωμάτων από τα διερχόμενα οχήματα.

Παράλληλα το διοικητικό Πρωτοδικείο καταλόγισε στην Περιφέρεια και «παράλειψη άσκησης εποπτείας στην συμβεβλημένη Κοινοπραξία που είχε αναλάβει τη συντήρηση πρασίνου, στις νησίδες των οδών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της».

Στο τροχαίο δυστύχημα, το οποία συνέβη πριν από σχεδόν 3,5 χρόνια, τραυματίσθηκε θανάσιμα ένας άνδρας και σοβαρά μία ακόμα γυναίκα, από τους τρεις που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, με τους συγγενείς του θύματος και την τραυματία να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με αγωγή σε βάρος της περιφέρειας Αττικής.

Παράλειψη έγκαιρης αποκατάστασης της βλάβης

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εναγόντων, η Περιφέρεια Αττικής παρέλειψε να εντοπίσει εγκαίρως και να αποκαταστήσει τη βλάβη στο σπασμένο λάστιχο άρδευσης των θάμνων της νησίδας και να φροντίσει για την απομάκρυνση του παγετού, που είχε δημιουργηθεί μόνο στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω της διαρροής του νερού και των υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν, οι οποίες μάλιστα είχαν προβλεφθεί από την ΕΜΥ.

Ευθύνες, ωστόσο, «ρίχνουν» και ΑΤ Τροχαίας Ελληνικού, με την αιτιολογία ότι παρέλειψαν να διαπιστώσουν εγκαίρως τη δημιουργία παγετού στο συγκεκριμένο σημείο της Λεωφόρου Ποσειδώνος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασική οδική αρτηρία κομβικής σημασίας και παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ, ώστε να ειδοποιήσουν άμεσα την Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση του οδοστρώματος, αλλά και τους οδηγούς για την ύπαρξη παγετού, διακόπτοντας προσωρινά την κυκλοφορία στο εν λόγω τμήμα.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής ισχυρίζεται πως για το θανατηφόρο τροχαίο  ευθύνεται ο οδηγός, αλλά και η συνοδηγός, επειδή ο πρώτος οδηγούσε αμελώς, ενώ κανείς τους δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, κάτι, που, ωστόσο, απορρίπτεται από το Πρωτοδικείο, δεδομένου ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από την Έκθεση Αυτοψίας Τροχαίου Ατυχήματος του Τμήματος Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Επιπλέον σύμφωνα με το dikastiko.gr, ως αβάσιμος πρέπει να απορριφθεί και ο ισχυρισμός της Περιφέρειας Αττικής ότι ουσιαστική υπεύθυνη για το ατύχημα είναι η Κοινοπραξία με την οποία είχε συνάψει σύμβαση για τη συντήρηση, τη βελτίωση και την εγκατάσταση πρασίνου στις νησίδες των οδών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, μεταξύ των οποίων και η «μοιραία», καθώς η Περιφέρεια έχει αστική ευθύνη για τις τυχόν ζημίες που προκαλούνται σε τρίτους εξαιτίας της εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου κατασκευής ή συντήρησης, έστω και αν η εν λόγω εκτέλεση έχει ανατεθεί με σύμβαση σε ιδιώτη ανάδοχο ή αν η ανάθεση αυτή ή το έργο έχει ασφαλιστεί.

Αντίθετα, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν αποδείχθηκε η ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για το ένδικο ατύχημα, καθώς δεν προκύπτει ότι υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση στην αντιμετώπιση της δημιουργίας πάγου στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Η Περιφέρεια Αττικής ευθύνεται για τροχαίο που συνέβη τον Ιανουάριο του 2017 στην παραλιακή! via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα