«Έφυγε» από τη ζωή ο θρυλικός bluesman Peter Green, συνιδρυτής των Fleetwood Mac

Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 73 ετών, ο Peter Green, ένας από τους καλύτερους και πιο επιδραστικούς blues κιθαρίστες όλων των εποχών. Υπήρξε συνιδρυτής των σπουδαίων Fleetwood Mac, κιθαρίστας και εξαιρετικός τραγουδοποιός.

Την θλιβερή είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή εκπρόσωποι της οικογένειας δηλώνοντας ότι «με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Peter Green, ο οποίος πέθανε αυτό το Σαββατοκύριακο, ήσυχα, στον ύπνο του», ενώ όπως είπαν περαιτέρω

ενημέρωση θα υπάρξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο θάνατος του θρυλικού κιθαρίστα ήρθε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των Fleetwood Mac ότι θα κυκλοφορήσουν ένα αναδρομικό boxset, με τα πρώτα χρόνια της μπάντας μεταξύ 1969 και 1974.

Η ιστορία της θρυλικής μπάντας των τρειών βρετανών blues

Γεννημένος στο ανατολικό Λονδίνο, ο Peter Green, ήταν ήδη γνωστός στους blues και rock κύκλους της Βρετανίας από τη συμμετοχή του στους John Mayall’s Bluesbreakers (αντικαθιστώντας τον Eric Clapton), όταν ίδρυσε τους Fleetwood Mac το 1967 μαζί με τον ντράμερ Mick Fleetwood. Οι δυο τους έπεισαν τον John McVie να αναλάβει χρέη μπασίστα στην μπάντα και η μοναδική τριάδα των βρετανικών blues δημιουργήθηκε.

Μάλιστα, είναι γνωστό πως στο παρελθόν είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ότι «πάντα ήξερα πως κάποια στιγμή θα άφηνα την μπάντα και για τον λόγο αυτό τους άφησα να την ονομάσουν από τα επώνυμά τους».

Υπό την καθοδήγησή του σε κιθάρα και φωνητικά, οι Fleetwood Mac έγιναν μία από τις καλύτερες blues μπάντες εκείνης της περιόδου, παρήγαγαν τρία άλμπουμ και μια σειρά από πολύ αγαπημένα κομμάτια, όπως το Black Magic Woman (το οποίο αργότερα ο Santana μετέτρεψε σε παγκόσμια επιτυχία), Albatross, Rattlesnake Shake, Coming Your Way, Jumping At Shadows και το Oh, Well.

Η μπάντα έγινε διάσημη παγκοσμίως για τις live εμφανίσεις της και ο Peter Green θεωρούνταν ήδη ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της τότε σκηνής, με πολλούς να τον βάζουν στην ίδια θέση με τον Eric Clapton και τον Jimi Hendrix.

Η εξαφάνιση του Green από τα μουσικά δρώμενα και η επιστροφή του

Το 1970 ο Green, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, εγκατέλειψε τους Fleetwood Mac, για να περάσει τα επόμενα χρόνια παλεύοντας με τη σχιζοφρένεια, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.

Το συγκρότημα συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του, με αρκετές αλλαγές, επιλέγοντας πιο pop δρόμους και έγινε ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Peter Green άρχισε να αναδύεται από την αφάνεια και να έχει ξανά ενεργό ρόλο στη μουσική σκηνή, με κυκλοφορίες album και ζωντανές εμφανίσεις, όμως δεν αισθάνθηκε ποτέ ξανά τόσο άνετα, ώστε να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη καριέρα. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ίδρυσε το συγκρότημα Peter Green Splinter, με τους Nigel Watson και Cozy Powell. Κυκλοφόρησαν εννέα άλμπουμ μεταξύ 1997 και 2004.

Γνωστοί καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν τον Green

Μιλώντας το 1992, ο Fleetwood είπε για τον Green: «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχω παίξει ακόμη μαζί του. Φυσικά με ενοχλεί, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό. Είναι η ζωή του. Δεν τον έχω δει εδώ και χρόνια».

Νωρίτερα φέτος, καλλιτέχνες όπως οι Fleetwood, Steven Tyler του Aerosmith, David Gilmour του Pink Floyd, Billy Gibbons του ZZ Top και κιθαρίστες Jonny Lang και Andy Fairweather Low έπαιξαν στο London Palladium κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας που έγινε προς τιμή του Peter Green στο London Palladium.

Ο μουσικός Peter Frampton έγραψε στο twitter: «Δυστυχώς, έχω χάσει έναν από τους πιο καλόγουστoυς κιθαρίστες, που πάντα ήμουν ένας τεράστιος θαυμαστής του, ας ξεκουραστεί ειρηνικά».

Ο κιθαρίστας των Mumford and Sons, Winston Marshall, έγραψε επίσης ένα συγκινητικό αφιέρωμα, ευχαριστώντας τον Green για τη μουσική του.

«Όχι μόνο ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες μας, αλλά και ένας άνθρωπος με φανταστική ψυχική φωνή. Μου άρεσε πολύ το παιχνίδι και το τραγούδι του. RIP Peter Green» έγραψε ο ηθοποιός David Morrissey.

«Έφυγε» από τη ζωή ο θρυλικός bluesman Peter Green, συνιδρυτής των Fleetwood Mac - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα