ΕΕ και ΗΠΑ προς Τουρκία: Να αποφυλακιστεί άμεσα ο Καβαλά

Ο 62χρονος Οσμάν Καβαλά σημείωσε 1.000 ημέρες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής τη Δευτέρα χωρίς ποτέ να καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα. Μέσω της παράνομης φυλάκισης του έχει γίνει το σύμβολο της συστηματικής καταστολής κάθε φωνής υπέρ της ελευθερίας του λόγου και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τον  Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μας έχουν κλέψει 1.000 μέρες από τη ζωή μας», δήλωσε η σύζυγος του Καβαλά Ayse Bugra σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. «Η μητέρα του συζύγου μου είναι άνω των 90 ετών και δεν ξέρει αν θα δει ξανά τον γιο της.»

Ο

Καβαλά είναι διευθυντής της Τουρκικής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών Anadolu Kultur, η οποία προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της τέχνης. Έχει υποστηρίξει έργα τέχνης και κοινωνικά έργα, και θεωρείται ως οικοδόμος γεφυρών μεταξύ κοινοτήτων σε μια χώρα που συχνά διαιρείται έντονα.

Ο φιλάνθρωπος είχε προηγουμένως κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη το 2013, αλλά το δικαστήριο τον αθώωσε τον Φεβρουάριο. Συνελήφθη και πάλι λίγες ώρες μετά την απαλλαγή του ως μέρος μιας νέας έρευνας για καταγγελίες κατασκοπείας που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε ως στόχο την ανατροπή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, δήλωσε πως ο Καβαλά είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της συστηματικής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Τουρκικό Κράτος.

Οι ΗΠΑ συμμετείχαν επίσης στις εκκλήσεις για απελευθέρωσή του με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κέηλ Μπράουν να υπογραμμίζει «τη σημασία που έχει ο σεβασμός των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων». «Καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τη δέσμευσή της για τη δικαιοσύνη και την θέσπιση κράτους δικαίου και να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά από την κράτηση, ενόσω θα επιδιώκει μια δίκαιη, διαφανή και γρήγορη επίλυση της υπόθεσής του», δήλωσε ο Μπράουν στον τύπο τη Δευτέρα.

ΕΕ και ΗΠΑ προς Τουρκία: Να αποφυλακιστεί άμεσα ο Καβαλά - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα