Δίκη ΤΤ: Οι πολιτικοί που κατέστρεψαν το ίδρυμα με το PSI, δεν κάθονται στο εδώλιο

Μία μαρτυρία μικρομετόχου του ΤΤ

Παρακολουθώ από κοντά την δίκη του ΤΤ μιας και στην τράπεζα αυτή είχα τοποθετήσει τα χρήματα μου (μετοχές) και το Σεπτέμβριο του 2012 χάθηκαν…

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έκλεισε η Τράπεζα που όλοι θεωρούσαν την πιο ασφαλή στο τραπεζικό σύστημα.

Και ξαφνικά το Γενάρη του 2014 ήρθε η δίωξη 30 περίπου στελεχών του ΤΤ και νόμιζα οτι πήρα την απάντηση που έψαχνα!

Η υπόθεση πήρε τότε μεγάλη

διάσταση και είχα χαρεί γιατί θεωρούσα οτι η καταδίκη θα αποτελούσε δικαίωση για την απώλεις της αξίας των μετοχών μου.

Και κάπως έτσι ( είμαι συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος και έχω χρόνο) άρχισα να παρακολουθώ από κοντά την δίκη..

Και εκεί αρχίσαν οι εκπλήξεις!

Έκπληξη πρώτη η στάση του συνδέσμου μικρομετόχων (που δεν ανήκω) ο οποίος ζήτησε την αθώωση των στελεχών! Μα οι άνθρωποι που έχασαν τα χρήματα τους ζητούν αθώωση; Γιατί;
Η δίκη, λένε οι μικρομέτοχοι, είναι προσχηματική. Το ΤΤ έκλεισε απο απόφαση κυβερνητική.
Το κούρεμα PSI ζημίωσε το ΤΤ κατα 3 δις ποσό εικοσαπλάσιο από το σύνολο των ζημιών των δανείων! Η ανακεφαλαιοποίηση που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΤ που ψήφισε την συμμετοχή στο κούρεμα δεν έγινε ποτέ!
Η δίκη κατά τους μικρομετόχους εξυπηρετεί στο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά.
Θεώρησα τότε την άποψη αυτή θεωρία συνωμοσίας.

Όταν άρχισε όμως η ακροαματική διαδικασία τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη φορά (την πρώτη φορά η δίκη διαλύθηκε αφού οι δικαστές καταγγέλθηκαν μεταξύ τους και τελικά δήλωσαν αποχη!) οι μαρτυρικές καταθέσεις ουδόλως στήριζαν το βούλευμα. Όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας δεν δεχόντουσαν τα στοιχεία του βουλεύματος με εξαίρεση τον ελεγκτή συντάκτη του πορίσματος της τραπέζης Ελλάδος το οποίο και χρησιμοποίησε η εισαγγελία για να ασκήσει διώξη!
Με έκπληξη μάλιστα διαπίστωσα ότι κατά πρωτοφανή τρόπο για τα ποινικά χρονικά της χώρας οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καταθέσει ως ύποπτοι στο στάδιο της προανάκρισης όπως ρητά απαιτεί η δικονομία προκειμένου η δίωξη να μην χαρακτηρίζεται απολύτως άκυρη! Κοινώς εξεδόθησαν και εντάλματα σύλληψης για ανθρώπους που δεν είχαν τότε ιδέα ούτε καν γιατι κατηγορούντο! Δεν πιστεύω ότι υπάρχει προηγούμενο σε δίωξη για απιστία που να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.
Όταν το πληροφορήθηκα αυτό άρχισα να αντιλαμβάνομαι περισσότερο τις θέσεις του συνδέσμου των μικρομετόχων.

Ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας που προσπάθησε να στηρίξει το βούλευμα παραδέχτηκε ότι η έκθεση που συνέταξε έγινε μετά την οικονομική κρίση δηλαδή το 2012 και δεν εξέτασε την κατάσταση των επιχειρήσεων την εποχή της χορήγησης των δανείων αλλά τη στιγμή της σύνταξης του πορίσματος.
Είναι προφανές ότι πολλές επιχειρήσεις μεταξύ 2008 και 2012 είχαν χειρότερη εικόνα. Όμως η απιστία κρίνεται τη στιγμή της χορήγησης. Ο ίδιος ο μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε ότι το πόρισμα δεν έγινε με σκοπό τη δίωξη των στελεχών και γι’ αυτό δεν εξέτασε την εικόνα των επιχειρήσεων το 2008.
Κορυφαία όμως κατάθεση στην δική του ΤΤ αποτελεί αυτή του τότε διευθυντή εποπτείας της τράπεζας Ελλάδος και προϊσταμένου του παραπάνω ελεγκτή ο οποίος κατέθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ούτε απάτη ούτε απιστία! Άλλωστε για τον λόγο αυτό η ΤτΕ δεν προχώρησε ποτέ σε κυρώσεις εναντίον των στελεχών της τράπεζας!
Πραγματικά σοκαρίστηκα. Πως είναι δυνατόν ο διευθυντής εποπτείας της τράπεζας της Ελλάδος να θεωρεί ότι δεν υπάρχει ούτε απάτη ούτε απιστία και να δικάζονται τραπεζικά στελέχη; Πως είναι δυνατόν να έχει ληφθεί αποκλειστικά υπόψιν από το βούλευμα η άποψη ενός κατώτερου υπαλλήλου (που παρεπιπτόντως όπως πληροφορήθηκα από συνηγόρους σε διάλειμμα της δίκης έχει απομακρυνθεί από την εποπτεία- το αναφέρω με την επιφύλαξη της πηγής).

Όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας- περίπου 10- πλην του ενός πρώην ελεγκτή αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ούτε απάτη ούτε απιστία.
Έχω την εντύπωση ότι οι μάρτυρες κατηγορίας ολοκληρώνονται σύντομα και θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης. Αν όμως οι μάρτυρες κατηγορίας δεν στήριξαν την κατηγορία ποιος ακριβώς θα την στηρίξει; Οι μάρτυρες υπεράσπισης;
Κοινώς η μέχρι σήμερα ακροαματική διαδικασία στη δική του ΤΤ είναι τελείως ευνοική για τους κατηγορουμένους!
Η δήλωση συνέχισης της δίκης στο θέμα της απάτης έφερε μεγάλη αναστάτωση στο δικαστήριο. Και αυτό γιατί η PQH δεν παρίσταται ως πολιτική αγωγή στο θέμα αυτό μια και το θέμα αυτό αφορά την κάρτα που μεταβιβάστηκε στην Eurobank και συνεπώς η όποια ζημιά δεν την αφορά. Σημειώνεται ότι όταν πρώτη φορά ρωτήθηκε η πολιτική αγωγή αν θα κάνει δήλωση συνέχισης εντός της αιθούσης απάντησε ότι δεν θα κάνει γιατί το θέμα δεν την αφορά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου (που μέχρι εκείνη την στιγμή έδειχνε εξαιρετικά επιμελής και διαβασμένη) πίεσε (γιατί άραγε;) σε πολλές συνεδριάσεις την εκκαθαρίστρια να προβεί σε δήλωση και ως μέτρο σημαντικής πίεσης κάλεσε τον ίδιο το διευθύνοντα της PQH να καταθέσει ως μάρτυρας -συμπτωματικά(;;;)- την τελευταία μέρα που έληγε η προθεσμία της δήλωσης συνέχισης. Ήμουν πολύ τυχερή που ήμουνα παρούσα σε αυτή την δικάσιμο.

Πραγματικά κανένας που δε βρέθηκε μέσα σ’ αυτή την αίθουσα δεν μπορεί να πιστέψει τα όσα ειπώθηκαν. Πρώτον σε αντίθεση με το νόμο ο διευθύνων σύμβουλος της εκαθαρίστριας απεδέχθη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ποτέ δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση της κάρτας ότι δε γνωρίζει κανένα πραγματικό περιστατικό ότι δε γνωρίζει αν υπάρχει η όχι απάτη αλλά ότι η δήλωση συνέχισης ήταν αυτό που εισηγήθηκε η νομική υπηρεσία με την επιφύλαξη της ορθότητος του βουλεύματος! Με άλλα λόγια ενώ όλα τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αποφάσισαν υπόθεση προς υπόθεση κατά πόσον επιθυμούν ή όχι τη δίωξη των στελεχών τους η PQH έκανε το πρωτοφανές -δήλωση συνέχισης υπό αίρεση-αν το βούλευμα έχει δίκιο! Για να κατανοήσει ο απλός αναγνώστης τι σημαίνει αυτό είναι σα να κάνω μύνηση για εξύβριση σε κάποιον με την αίρεση ότι με εξύβρισε! Δεν έχω δει ποτέ μήνυση υπό αίρεση να μην κρίνεται απαράδεκτη και να μην αρχειοθετείται!

Το πλέον όμως τραγικό στην κατάθεσή του διευθύνοντος είναι όταν σε ερώτηση συνήγορου υπεράσπισης για το τι μορφή έχει η εταιρεία (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) που διοικεί εδώ και δύο χρόνια δεν γνώριζε την απάντηση!
Η παράσταση αυτή του διευθύνοντος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έγινε δήλωση μόνο απο την PQH που δεν κληρονόμησε την κάρτα
( η Eurobank που αγόρασε την καλή τράπεζα και την κάρτα δεν έκανε δήλωση συνέχισης) εδωσε την εντύπωση στους πάντες ότι η δήλωση αυτή θα απορριφθεί ως απαράδεκτη.

Μεγάλη έκπληξη και ανατροπή ήταν η απόφαση των Δικαστών να αποδεχθούν την δήλωση συνέχισης ως νόμιμη και να συνεχιστεί έτσι η διαδικασία για το θέμα της απάτης.
Η απόφαση αυτή ωφέλησε τελικά τους κατηγορούμενους μια και η δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δήθεν είχαν εξαπατηθεί. Όλα τα μέλη κατέθεσαν ρητά ότι δεν έχουν εξαπατηθεί. Κοινώς δικάζεται μία απάτη χωρίς εξαπατηθέντες!!!

Συνεπώς οι δικαστές με την οριακή αποδοχή της δήλωσης μη ζημιωμένου προσέφεραν υπηρεσία στην αλήθεια στην δικαιοσύνη και τελικά και στους κατηγορούμενους γιατί έδωσαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η στάση των μελών του Δ.Σ. ενώπιον του ακροατηρίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση -που δεν θα είχαν δεχτεί την δήλωση- κάποιοι θα μιλούσαν για μεθόδευση και συγκάλυψη.
Δεν γνωρίζω το ακριβές θέμα που δημιουργήθηκε περί της δήλωσης συνέχισης για το θέμα της απιστίας. Άλλωστε τους τελευταίους μήνες και λόγω κορονοϊού δεν γίνονται συνεδριάσεις.

Αν η PQH έχει κάνει εμπρόθεσμη δήλωση τότε η δίκη της απιστίας θα συνεχιστεί. Αν όχι θα σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση είμαι πεπεισμένη από την μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία ότι οι κατηγορίες που αναφέρονται στο βούλευμα δεν στηρίζονται ούτε από τα πραγματικά περιστατικά ούτε από τους μάρτυρες κατηγορίας. Ότι αυτό που εισήχθη από τα ΜΜΕ σαν καραμπινάτη υπόθεση τελικά είναι απλά ένα πυροτέχνημα!

Μια τελευταία παρατήρηση: παρόλο η υπόθεση εισήχθη με πολύ δημοσιότητα ΚΑΝΕΝΑΣ δικαστικός συντάκτης δεν παρίσταται στην αίθουσα! Παρίστανται το πολύ τέσσερα έως πέντε άτομα, συνήθως φίλοι των κατηγορουμένων. Επειδή έχω παρακολουθήσει πολλές δικασίμους θα ήθελα να παρακαλέσω όσες και όσους θέλουν να κρίνουν και να γράφουν να παρίστανται και όχι να βασίζονται σε φήμες. Γιατί αν έμαθα κάτι στα χρόνια μου στην δικαιοσύνη είναι ότι η αλήθεια απέχει πολλές φορές από τις δημοσιογραφικές αναφορές.

Δίκη ΤΤ: Οι πολιτικοί που κατέστρεψαν το ίδρυμα με το PSI, δεν κάθονται στο εδώλιο - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα