Δεν κράτησε… επί μακρόν η στήριξη του Μακρόν στον στρατηγό Χαφτάρ

Κατά την χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην Τουρκία και στη Λιβύη.

Από τον Μπάμπη Παπασπύρο

Για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν,

αναφερόμενος στον ρόλο της Άγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, την οποία καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο». Παράλληλα μας πούλησε και ανέφερε πως: «Η Γαλλία δεν στηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ. Ο ρόλος μας έχει ως στόχο να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση».

Προχώρησε δε ένα βήμα παραπάνω και καταδίκασε την απόφαση του στρατηγού Χαφτάρ, τον Απρίλιο του 2019, να ξεκινήσει μια γενικευμένη επίθεση του στρατού του με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, που ελέγχεται από την Κυβέρνηση Σάρατζ. «Εάν τον Απρίλιο του 2019 ο στρατηγός Χάφταρ αποφάσισε μια στρατιωτική δράση, το έκανε χωρίς καμία συμφωνία με την Γαλλία».

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το πρόσφατο τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο. Ένα από τα θέματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ήταν και η διαβεβαίωση που υποχρεώθηκε να κάνει πως δεν θα ξαναστηρίξει τον Χαφτάρ…

Όπως αντιλαμβάνεστε, η πίεση του διεθνούς παράγοντα και συγκεκριμένων κύκλων αλλά και συμφερόντων καλά κρατεί.

Δεν κράτησε… επί μακρόν η στήριξη του Μακρόν στον στρατηγό Χαφτάρ - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα