Αεριο-θούμενες ετοιμάζονται να γίνουν 34 πόλεις της ελληνικής Περιφέρειας!

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), ύψους 270.000.000 ευρώ για την επόμενη πενταετία, μετά την έγκριση του Προγράμματος Ανάπτυξης 2020-2024 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας, που έχει καθυστερήσει σημαντικά, παρουσιάστηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει:

1. Την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου αρχικά στις ακόλουθες 34
πόλεις της ελληνικής περιφέρειας:

Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Αμφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

Καστοριά, Γρεβενά, Αργος Ορεστικού, Μανιάκοι, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και

Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Είναι ζήτημα ημερών να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των πρώτων έργων, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης επί των τευχών δημοπράτησης στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ υπέβαλε αίτηση αναθεώρησης για τις πόλεις της Πελοποννήσου.

2. Την κατασκευή συνολικά 1.830 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου.3. Τουλάχιστον 57.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακές, εμπορικές, βιομηχανικές).

Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια επεκτείνεται έως το 2036, προβλέποντας περισσότερες από 170.000 συνδέσεις καταναλωτών και επενδύσεις άνω των 470.000.000 ευρώ.

Αεριο-θούμενες ετοιμάζονται να γίνουν 34 πόλεις της ελληνικής Περιφέρειας! - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα