Βρούτσης: Τι λέει για τη μείωση μισθού 50%, το μέτρο έρχεται στις επιχειρήσεις που καταρρέουν

Απαντήσεις για την εκ περιτροπής απασχόληση, τους μισθούς των εργαζομένων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και τις απολύσεις, έδωσε ο κ. Βρούτσης και παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει τα εργασιακά όπως πριν τον SARS-CoV-2

Ο Γιάννης Βρούτσης, μίλησε στον Alpha για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό.

«Έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε

τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος, για τη δεκαπενθήμερη εργασία και τη μείωση του μισθού των εργαζομένων σημείωσε: 

«Τα μέτρα όλα είναι έκτακτα αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα και γίνονται για να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι καινούργιο (εκ περιτροπής απασχόληση). Ψευδές τα περί 50% μείωσης του μισθού. Στην πράξη το μέτρο έρχεται στις επιχειρήσεις που καταρρέουν, που ο τζίρος φθάνει στο μηδέν. Αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μπει στους ΚΑΔ. Με προϋπόθεση η ρήτρα να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας.

Το μέτρο αυτό αναστέλλει ένα άλλο μέτρο, να βάλει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό ή να κάνει ομαδικές απολύσεις. Είναι για έναν ή δύο μήνες. Όταν τελειώσει η κρίση, θα καταργηθούν, θα επιστρέψουμε  στην κανονικότητα. Καμία επιχείρηση δεν κάνει συμβόλαιο δια βίου συμβίωσης. Πάντα αλλάζουν οι εργαζόμενοι. Άρα το εκ περιτροπής είναι έκτακτο, προϋπάρχει στο εργατικό δίκαιο, κι έρχεται ως μέτρο σωτηρίας των θέσεων εργασίας. Με νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ο εργοδότης να κάνει ομαδικές απολύσεις. Τον προφυλάσσουμε τώρα τον εργαζόμενο».

«Δεν θα αλλάξει αυτό. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν κενά. Δεν νομοθετώ σε κανονικές συνθήκες, αλλά τη στιγμή που η επιχείρηση είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο», εξήγησε, ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται πως ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει οκτάωρο, εφόσον ο εργοδότης θα δηλώνει στο τέλος του μήνα τις ώρες των εργαζομένων, ενώ για της εκ περιτροπής απασχόλησης και της διάρκειά της δήλωσε: «Κανείς δεν έχει δει την ερμηνευτική του νόμου, που βγαίνει σήμερα. Το μέτρο δεν θα ξεπεράσει τους έξι μήνες. Αν η κρίση τελειώσει στον έναν μήνα, το μέτρο καταργείται αμέσως».

«Έχουμε πάρει σειρά μέτρων που είναι υπέρ των εργαζομένων ταυτόχρονα με αυτά στήριξης επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για εργαζόμενους, απαγορεύονται οι απολύσεις. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα πράγματα όπως πριν την κρίση», είπε ο κ. Βρούτης, ερωτηθείς για τις δυσκολίες επιβίωσης που θα έχουν οι εργαζόμενοι των οποίο ο μισθός θα μειωθεί.  

«Υπάρχει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Για να πάρουν τα ευνοϊκά μέτρα οι επιχειρήσεις πρέπει να κρατήσουν ίδιες θέσεις εργασίας. Αν παραιτηθεί κάποιος, είναι δική του απόφαση. Η επιχείρηση πρέπει να κρατήσει την ίδια θέση εργασίας», απάντησε ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε εάν μια επιχείρηση θα έχει πρόβλημα να ενταχθεί στα μέτρα εάν κάποιος εργαζόμενός της φύγει.

«Αρχές Απριλίου δημιουργείται νέα περίμετρος επιχειρήσεων που θα έχουν πληγεί. Είναι θέμα ημερών», τόνισε για του εργαζόμενους που δεν εντάσσονται στα μέτρα, ενώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους δήλωσε: «Δικαίωμα για μείωση 25% στις εισφορές, αν το θέλουν. Αν όχι, έχουν δικαίωμα αναστολή υποβολής ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, τρίμηνη αναστολή υποβολής εισφορών».

«Είμαι ενήμερος, θα το δούμε. Αν δεν εντάσσονται στους ΚΑΔ, η εταιρεία μπορεί να απολύσει», απάντησε αναφορικά με τις καταγγελίες περί απολύσεων μέσω SMS.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα