Βερολίνο: Η απόφαση στην κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Απούσα η Ελλάδα, που δεν έλαβε πρόσκληση. Συναντήσεις Ερντογάν με Σάρατζ και Πούτιν.

Πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη. Οι ηγέτες, με την Ελλάδα

να είναι απούσα, βρέθηκαν στην Καγκελαρία για να δώσουν μια λύση.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο στο διπλωματικό πεδίο και όχι στρατιωτική, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές στις οποίες θα κληθούν να συμμετασχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Η κα Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό θα συνεχιστούν στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στη σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη».

«Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.

Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». 

Keywords
Τυχαία Θέματα