Τζορτζ Φλόιντ: Συνεχίζεται το χάος στις ΗΠΑ - Δακρυγόνα στον Λευκό Οίκο, φυγαδεύτηκε ο Τραμπ

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φυγαδεύτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του. Αμερικανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, λεηλασίες καταστημάτων και επεισόδια.

Φουντώνει το πολεμικό κλίμα στις ΗΠΑ, με τις διαδηλώσεις για

τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ να συνεχίζονται και τα επεισόδια να λαμβάνουν χώρα ακόμα και έξω από τον Λευκό Οίκο και την επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Μάλιστα, CNN και New York Times αποκάλυψαν πως οι επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ μετέφεραν τον πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ σε υπόγειο καταφύγιο για περίπου μια ώρα το βράδυ της Παρασκευής.

Μαζί του κατά τις ίδιες πληροφορίες μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο και η σύζυγός του, Μελάνια και ο γιός τους Μπάρον καθώς αυτό προβλέπεται από το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος ειδοποίησε τους εργαζομένους να κρύβουν τις ταυτότητές τους μέχρι να φτάσουν στο σημείο ελέγχου από τους άνδρες και τις γυναίκες των Μυστικών Υπηρεσιών ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και κατά την αποχώρησή τους.

Αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Την Κυριακή, Αμερικανοί ξεχύθηκαν για έκτη ημέρα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία κατά των μαύρων πολιτών ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Οι τοπικές Αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 πόλεις των ΗΠΑ ενώ σε 15 πολιτείες, αλλά και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, έχει ενεργοποιηθεί η Εθνοφρουρά.

Οδηγός φορτηγού το κατηύθυνε σε πλήθος διαδηλωτών σε κλειστό αυτοκινητόδρομο στη Μινεάπολη.

Today I witnessed pure evil. Thousands and thousands of protestors were PEACEFULLY marching the streets to demand #JusticeForGeorgeFloyd and a gas truck came barreling through the crowd. Pray to whoever you pray to for us all. #BlackLivesMatterMinneapolis #blacklivesmatter pic.twitter.com/M4mjHROxD0 — Zachary Donald (@ZachDPfeil) May 31, 2020
While protestors were taking a knee on I-35 a semi truck driver ran into protestors. The police have arrived macing protestors instead of going after the truck driver. pic.twitter.com/BmqFseSmUJ — Shade Pratt (@ShadePratt22) May 31, 2020

Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, προσθέτει το πρακτορείο.

{https://youtu.be/kTozRxkDsUo}

Εν τω μεταξύ, λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη της Καλιφόρνια που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.

Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να εισβάλλουν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα.

Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.

Την ίδια ώρα, στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.

Πολλές ακόμα αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.

Συλλήψεις και πλαστικές σφαίρες κατά δημοσιογράφων

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν την Κυριακή από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολη το Σάββατο το βράδυ, την ώρα που κάλυπταν τα επεισόδια.

Η δημοσιογράφος των Los Angeles Times, Molly Hennessy-Fiske ,τραυματίστηκε στο πόδι από πλαστικές σφαίρες και κατήγγειλε μέσω Twitter τη χρήση χημικών κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι όλοι φώναζαν για την ιδιότητά τους και τους έδειχναν τις ταυτότητές τους. Ένας ακόμα ανταποκριτής των Los Angeles Times χρειάστηκε να νοσηλευτεί λόγω τραυματισμού από πλαστικές σφαίρες.

That’s the PG version of my leg courtesy of @MnDPS_MSP still going to report tonight and tomorrow pic.twitter.com/G2kIp00Rf1 — Molly Hennessy-Fiske (@mollyhf) May 31, 2020

Η φωτορεπόρτερ και συγγραφέας Linda Tirano, η οποία έχει συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- με τον Guardian, έχασε πλήρως την όρασή της από το αριστερό μάτι μετά από πλαστική σφαίρα στο πρόσωπό της.

Hey folks, took a tracer found to the face (I think, given my backpack) and am headed into surgery to see if we can save my left eye Am wisely not gonna be on Twitter while I’m on morphine Stay safe folks pic.twitter.com/apZOyGrcBO — Linda Tirado (@KillerMartinis) May 30, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα