Τσιόδρας: Ένζυμο στη μύτη «θωρακίζει» τα παιδιά από τον κορονοϊό

Ένα ένζυμο στη μύτη που προστατεύει τα παιδιά από τον κορονοϊό, ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό, εξαιτίας ενός ενζύμου που υπάρχει στη μύτη, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος δήλωσε πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες των ΗΠΑ. Μάλιστα, αντίστοιχη μελέτη - για

τους ενήλικες όμως - έγινε και από επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Παρουσιάζοντας την αμερικανική μελέτη που αφορά στα παιδιά και το ποσοστό πιθανότητας να νοσήσουν, ο κ. Τσιόδρας είπε τα εξής: «Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Έπειτα, υπογράμμισε ότι «ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό».

Επίσης, είπε ότι εξετάστηκαν άνθρωποι ηλικίας 4-60 ετών και πως η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά.

Εξάλλου, μια έρευνα που περιλαμβάνει 6.000 παιδιά θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα, αν αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούργιο φάρμακο που θα στοχεύει στον υποδοχέα αυτό.

Σημειώνεται πως η νέα έρευνα του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς που νοσούν από τον νέο ιό. Ακόμη, η μελέτη ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών και χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ.

Μάλιστα, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «οι κορονοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσιόδρας, Ένζυμο,tsiodras, enzymo