Το άγνωστο «όχι» Καραμανλή στον Μητσοτάκη

Έντονο παρασκήνιο και γαλάζια τζαρτζαρίσματα εντοπίζονται πίσω από την προχθεσινή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με φόντο την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, της παρέμβασης αυτής είχε προηγηθεί ένα ηχηρό «όχι» του κ. Καραμανλή στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης πριν από τέσσερις εβδομάδες πρότεινε στον κ. Καραμανλή να είναι αυτός η πρότασή του για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και να αντικαταστήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η απάντηση

του πρώην Πρωθυπουργού ήταν αρνητική, δεδομένου ότι ο κ. Καραμανλής θέλησε να αποφύγει το εσωτερικό χτύπημα στον πυρήνα του «καραμανλικού» μπλοκ που θα σηματοδοτούσε ενδεχόμενη αποδοχή της.

«Έχει γίνει πρόταση στον Κώστα Καραμανλή για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει ήδη απορριφθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα στον ΣΚΑΙ η Μαριάννα Πυργιώτη.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε εκ νέου κρούση, με την απάντηση να έρχεται τελικά μέσω της δημόσιας παρέμβασης του κ. Καραμανλή, που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο πρώην Πρωθυπουργός σε μια στοχευμένη κίνηση, από το βήμα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών που γιόρταζε τα 80 έτη λειτουργίας της, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την βράβευσή του είπε με νόημα: «ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς σας στον τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις».

Η κίνηση του Κ. Καραμανλή που έκανε την πρώτη του ομιλία μετά από 10 χρόνια είχε την ιδιαίτερη σημασία της, ειδικά σε μια περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε μια επιλογή από το χώρο της κεντροαριστεράς, ίσως και γυναίκας, και δεν έχει αποκλείσει πρόσωπο εκτός πολιτικής.

Όμως το καραμανλικό μπλοκ είναι αναφανδόν υπέρ του Πρ. Παυλόπουλου, ενώ για τον νυν Πρόεδρο έχουν μιλήσει θετικά κεντρικά στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ θετικοί είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κ.α.

Το κρίσιμο σε αυτό το κλίμα είναι και η στάση του Αντώνη Σαμαρά, με τον πρώην Πρωθυπουργό που επηρεάζει σημαντικό αριθμό βουλευτών να επιθυμεί να είναι αυτός ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και η στάση του Αλέξη Τσίπρα που εμμένει στην άποψή του για υποστήριξη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. «Κατά γενική ομολογία ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας πετυχημένος Πρόεδρος, άλλωστε δεν έχω ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι δεν ήταν» είπε μεταξύ άλλων προ ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα