Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική - Το θερμόμετρο άγγιξε τους 38

Στην ρωσική Αρκτική καταγράφηκε η θερμοκρασία των 38 βαθμών Κελσίου, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην περιοχή θα εμφανιστούν υψηλά ανησυχητικές θερμοκρασίες.

Στην Αρκτική και γενικά σε όλο τον Αρκτικό κύκλο, καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ από την αρχή του έτους και οι επιστήμονες αμφισβητούν πως πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, δηλαδή κύμα ζέστης.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ, δήλωσε πως στη ρωσική Αρκτική, το θερμόμετρο άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου και καταγράφηκε στη περιοχή της Γιακουτίας.

Χαρακτηριστικά,

είπε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Βερχoγιάνσκ, όπου ο υδράργυρος έφθασε στους 38 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στις 17 Ιουνίου. Στις παρακείμενες πολικές περιοχές έκανε την παρουσία του ένας ισχυρός αντικυκλώνας, χαρακτηριστικά του οποίου ήταν τα θερμά καθοδικά ρεύματα αέρος. Δηλαδή ο ουρανός είναι καθαρός και ο ήλιος δεν δύει».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «η συνεχής επομένως θέρμανση της επιφάνειας είχε ως αποτέλεσμα, το έδαφος να θερμανθεί σε τέτοιο βαθμό που διοχέτευε την θερμότητα στην ατμόσφαιρα και έτσι η θερμοκρασία έφτασε σε τιμές ρεκόρ».

Επιπλέον, ο Ρομάν Βίλφαντ μίλησε για τις πυρκαγιές που σημειώνονται στις πολικές περιοχές της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα αλλά και στον Καναδά και στην Αλάσκα.

Έτσι, τόνισε ότι οι πυρκαγιές λαμβάνουν τεράστια έκταση, γιατί είναι σταθεροί οι αντικυκλώνες που εξελίσσονται στην περιοχή, οι οποίοι προκαλούν υψηλές θερμοκρασίες κάνοντας τα δάση ευάλωτα στις πυρκαγιές.

Ακόμη, την Πέμπτη (25/6), ο δορυφόρος Sentinel 2 της ΕΕ κατέγραψε εστία δασικής πυρκαγιάς στον βόρειο πολικό κύκλο, στην Δημοκρατία Σαχά στην Σιβηρία, «η οποία μάλλον είναι η πιο βόρεια εστία στην ιστορία των καταγραφών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας στη δημοσιότητα τις συντεταγμένες του σημείου, που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Επίσης, το RTL σημειώνει πως ο Βίλφαντ ξεκαθάρισε ότι η τάση των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνεται στην Αρκτική οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Στη συνέχεια, επισημαίνει πως η έλλειψη νεφών, προκαλεί τη θέρμανση του εδάφους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της Αρκτικής και ότι οι υπάρχων φωτιές συμβάλλουν στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τέφρα από την πυρκαγιά, σκουραίνει επιφάνεια του πάγου που προηγουμένως αντανακλούσε τον ήλιο, αναγκάζοντάς τον να λιώσει αντ 'αυτού.

Κλιματική αλλαγή και άνοδος της θερμοκρασίας

O μετεωρολόγος του BBC, Simon King, σημειώνει πως τα θερμά κύματα στην Αρκτική δεν είναι ασυνήθιστα. Οι καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε ο θερμός αέρας να μεταφέρεται αρκετά μακριά προς τα βόρεια και πιο κρύος αέρας από τους πόλους προς τα νότια.

Τους τελευταίους μήνες κυριαρχούσε μια μεγάλη περιοχή υψηλής πίεσης στην ανατολική Ρωσία. Αυτό έχει οδηγήσει σε νότιους ανέμους που φέρνουν θερμότερο αέρα από κοντά στις τροπικές περιοχές, οδηγώντας σε υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες.

Ωστόσο, η επιμονή αυτού του καιρού έχει οδηγήσει σε μακροζωία και κλίμακα θερμότητας που είναι ανησυχητική. Αυτό συμβαδίζει με αυτό που πιστεύουν οι κλιματολόγοι ότι θα συμβούν στην Αρκτική με την κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, η Αρκτική έχει θερμανθεί με ρυθμό διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι σε όλο τον κόσμο, κατά την περίοδο 1960-2019, τη μέση θερμοκρασία του αέρα έχει γενικά αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό.

Ωστόσο, κοντά στον Βόρειο Πόλο το σκούρο κόκκινο που παρατηρείται, δείχνει την άνοδο της θερμοκρασίας.

Μάλιστα, μόνο στο Βόρειο Πόλο έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο, κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα