Τα 10 top ταξιδιωτικά βιβλία στα ελληνικά

Δέκα βιβλία και κόμικς για να αποδράσουμε από την ανιαρή καθημερινότητα που μας επέβαλε η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα λογοτεχνικά είδη, που καμία σχέση δεν έχει με τις επικαιροποιημένες λίστες εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος που κυκλοφορούν, η ταξιδιωτική λογοτεχνία, στα καλύτερά της, είναι το διαβατήριο για έναν κόσμο γεμάτο μυστήρια και συγκινήσεις. Δυστυχώς, τα βιβλία ταξιδιωτικής λογοτεχνίας που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι λίγα και ακόμα λιγότερα είναι αυτά που υπογράφουν Έλληνες συγγραφείς. Διαλέξαμε τα καλύτερα και σας τα προτείνουμε

για τις ημέρες της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι.

Η παραλία, Άλεξ Γκάρλαντ, εκδόσεις Οδυσσέας

Το βιβλίο που ενέπνευσε την γνωστή ταινία σε σκηνοθεσία Ντάνι Μπόιλ, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, και οδήγησε σε παραλίγο καταστροφή τις παραλίες του Κο Σαμούι στην Ταϊλάνδη -τόπο όπου γυρίστηκε το φιλμ- κυκλοφόρησε παραμονές του millennium και ανέδειξε τον συγγραφέα του ως μία από τις «φωνές» της generation X.
Εδώ, ένας νεαρός Άγγλος backpacker ανακαλύπτει τον παράδεισο των παραισθήσεων σε μια άγνωστη ακόμα παραλία της Ταϊλάνδης.

Οι στήλες του Ηρακλή, Πολ Θέροου, εκδόσεις Κέδρος

Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, μετά από την Ασία και την Αφρική, στρέφει το βλέμμα του στη Μεσόγειο. Κι όταν λέμε Μεσόγειο, εννοούμε τις παραθαλάσσιες πόλεις, τα θέρετρα και τα νησιά, από το Γιβραλτάρ ως τη Θέουτα, το προπύργιο της Ισπανίας στη βόρειο Αφρική. Μην περιμένετε ιστορική ακρίβεια, ούτε κατανόηση από τον συγγραφέα. Όμως, ο συνδυασμός γεγονότων, παρεξηγήσεων, δοξασιών και κρίσεων είναι διασκεδαστικός.

Οι περιπέτειες του Αστερίξ, Ρενέ Γκοσινί – Αλμπέρ Ουντερζό, Μαμούθ Comix

Ως την Αμερική έφτασε η χάρη του ξακουστού Γαλάτη που με τις περιπέτειές του χάρισε άφθονο γέλιο σε γενιές Ευρωπαίων αναγνωστών, που διασκέδασαν με τις χαριτωμένες ιδιορρυθμίες των γειτόνων τους Γάλλων, Ιταλών, Ελβετών, Άγγλων και Σκανδιναβών. Έτσι μάθαμε την χλιαρή μπύρα, το λιωμένο τυρί και τόσα άλλα θαυμαστά που συνέβαιναν δίπλα μας, πριν τα ισοπεδώσει όλα η παγκοσμιοποίηση.

Η περιπλάνηση ενός μάγειρα - Αναζητώντας το τέλειο γεύμα, Άντονυ Μπουρνταίν, εκδόσεις Νάρκισσος

Μάγειρας, ταξιδευτής, τηλεοπτική προσωπικότητα και συγγραφέας best-seller, ο Μπουρνταίν ήταν πάνω απ’ όλα ένας ανήσυχος άνθρωπος, ένας μανιασμένος εξερευνητής, που έφαγε τον κόσμο με το κουτάλι και πρόλαβε να διηγηθεί μερικά από τα καλύτερα επεισόδια της ταραχώδους ζωής του. Ακολουθήστε τον από τα στενά δρομάκια του Μαγκρέμπ, στις ανοιχτές αγορές της Άπω Ανατολής κι από εκεί στα βουνά της Πορτογαλίας. Θα γοητευθείτε και θα πεινάσετε!

Η τέχνη του ταξιδιού, Αλαίν ντε Μποττόν, eκδόσεις Πατάκη

Κι ένα βιβλίο διαφορετικό. Διότι εδώ δεν μιλάμε για ένα πραγματικό ταξίδι αλλά για την μυθολογία του ταξιδιού -τις σκέψεις, τις προσδοκίες και τους συνειρμούς, από τους καλοκαιρινούς έρωτες που έχουν την οσμή αντηλιακού ως την απόλαυση των Duty Free των αεροδρομίων και την ανωνυμία των ξενοδοχείων.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου - Μακρά οδοιπορία στην Αγγλία, W. G. Sebald, εκδόσεις Άγρα

Τον Αύγουστο, τον μήνα που σύμφωνα με τις δοξασίες βρισκόταν ανέκαθεν υπό την επίδραση του Κρόνου, ο αφηγητής περιδιαβάζει τις αραιοκατοικημένες κομητείες του Νόρφολκ και του Σάφφολκ, στην ανατολική ακτή της Αγγλίας. Διασχίζει τους ανθισμένους ερεικώνες, επισκέπτεται τις ρημαγμένες επαύλεις της υπαίθρου, σκοντάφτει διαρκώς πάνω σε παράδοξες και θαυμαστές ιστορίες, απ' όπου αναδύονται οι λαμπρές εποχές των αρχοντικών της βικτωριανής εποχής.

Ταξιδεύοντας, Νίκος Καζαντζάκης, εκδόσεις Καζαντζάκη

Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρουσία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που επισκέφτηκε ο Καζαντζάκης με την δημοσιογραφική ιδιότητά του. Οι εμπειρίες του από τα ταξίδια αυτά περιγράφονται σε τόμους επί τόμων με το γνωστό γλαφυρό ύφος του. Οι απόψεις του συγγραφέα αλλάζουν από βιβλίο σε βιβλίο, τα συμπεράσματά του είναι σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα, όμως οι περιγραφές ανθρώπων, τόπων και περιστατικών είναι απολαυστικές.

Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο, Λένα Διβάνη, εκδόσεις Καστανιώτη

Η γνωστή συγγραφέας και πανεπιστημιακός μοιράζεται ιστορίες από τα ταξίδια της στα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη και μία συμβουλή: Ταξιδεύετε για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, να δραπετεύσετε από την αόρατη φυλακή της καλοβαλμένης καθημερινότητας, να πάθετε και να μάθετε.

Στην Παταγωνία, Μπρους Τσάτουιν, εκδόσεις Χατζηνικολή

Το βιβλίο – σταθμός του Τσάτουιν είναι κάτι παραπάνω από ένα ταξιδιωτικό ανάγνωσμα. Με φόντο την άκρη του κόσμου, ο συγγραφέας αναλογίζεται για το αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη, την ανθρώπινη μοίρα, το σκοτεινό παρελθόν και το άγνωστο μέλλον.

Μάνη, Πατρικ Λη Φέρμορ, εκδόσεις Κέδρος

Η περιπέτεια ενός Βρετανού νεαρού, ιρλανδικής καταγωγής, ο οποίος, διωγμένος από σχολεία και πανεπιστήμια, μπάρκαρε μια νύχτα του ’33 με προορισμό το πλησιέστερο ολλανδικό λιμάνι κι από ‘κει, περπατώντας, κατέληξε, πολλά χρόνια αργότερα, στη Μάνη. Το βιβλίο, ένα κολάζ ιστορικών γεγονότων, μύθων, εντυπώσεων και γόνιμης φαντασίας, αποτελεί απτή απόδειξη του αξιώματος ότι η ομορφιά βρίσκεται στο βλέμμα του ανθρώπου που κοιτάει.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα