Συντάξεις Μαρτίου: Πότε πληρώνουν δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου 2020. Δείτε πότε πληρώνουν δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου 2020.

Η διαδικασία

θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020.

Τι πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ

Τα χρήματα για το επίδομα παιδιού θα καταβληθούν τις επόμενες μέρες, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο ΟΠΕΚΑ. Μάλιστα μετά την πληρωμή, που θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου το σύστημα Α21 θα ανοίξει πάλι για τις νέες αιτήσεις του 2020.

Πιο αναλυτικά το επίδομα παιδιού εμφανίζει ορισμένες διαφορές, σε ό,τι έχει να κάνει με την πληρωμή του και την ημερομηνία.

Δεν πληρώνεται στο τέλος κάθε μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίδομα παιδιού, που θα πληρωθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, αφορά την εμβόλιμη συμπληρωματική 6η δόση του 2019. Δηλαδή αφορά τις αιτήσεις που έγιναν μέχρι 15 Ιανουαρίου 2020.

Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού, είναι και φέτος προσβάσιμη όπως και πέρυσι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Για τη χορήγηση της δόσης του πρώτου διμήνου 2020 θα ληφθεί υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που οι δικαιούχοι είχαν το 2018. Από την δεύτερη δόση απαιτείται υποβολή νέας φορολογικής δήλωσης για να ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2019, όμως αν και φέτος οι δηλώσεις υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου τότε και η δεύτερη δόση θα δοθεί με τα εισοδήματα του 2018.

Αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2020 θα υποβάλλονται διαρκώς – όπως και πέρυσι – μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2021. Συνεπώς, αυτονόητο είναι πως αμέσως μετά την εκκαθάριση της καταβολής της πρώτης δόσης για το 2020 η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες όπως και το 2019. Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2020, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15/1/2021, όπως έγινε και πέρυσι.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

Δόσεις πληρωμής

Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το επίδομα παιδιού 2020 μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβληθούν ως εξής :

- δεύτερη δόση επιδόματος παιδιού, Μαρτίου και Απριλίου θα δοθεί Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

-τρίτη δόση επιδόματος παιδιού, Μαΐου Ιουνίου θα δοθεί Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

-τέταρτη δόση του Επιδόματος Παιδιού Ιούλιος - Αύγουστος θα δοθεί Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

- πέμπτη δόση επιδόματος παιδιού Σεπτέμβριος - Οκτώβριος θα δοθεί Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

-έκτη δόση του Επιδόματος Παιδιού Νοέμβριος - Δεκέμβριος θα δοθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2020.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ

Τη διευκόλυνση των πολιτών με την καθιέρωση συγκεκριμένης ημερομηνίας καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών, επιδιώκει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με άρθρο 22 του Ν. 4659/2020, στο εξής, η καταβολή των επιδομάτων, παροχών, οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Με τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας καταβολής, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα ευκολότερου οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων την καθορισμένη ημερομηνία καταβολής των παροχών. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ, αποφεύγεται κάθε πιθανή αναστάτωση ή σύγχυση των πολιτών, λόγω συχνής αλλαγής στις ημερομηνίες.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν από τον Οργανισμό τα εξής επιδόματα και παροχές: Επίδομα παιδιού, προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), επίδομα στέγασης, στεγαστική συνδρομή, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, σύνταξη υπερηλίκων και επίδομα ομογενών.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος παιδιού αφορά στην πληρωμή της συμπληρωματικής 6ης δόσης του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα