Σινεμά - συναυλίες – παραστάσεις: Καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. Τα μέτρα και το θρίλερ με τα κανόνια

Με περσινές τιμές εισιτηρίων θα ανοίξουν σινεμά, θέατρα και συναυλιακοί χώροι, παρά τα σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας και τους δίκαιους προβληματισμούς καλλιτεχνών και επιχειρηματιών. 

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι -από τους ανθρώπους των εταιρειών διανομής κινηματογραφικών έργων ως τους διοργανωτές συναυλιών και τους καλλιτέχνες- είναι ότι θέμα αύξησης της τιμής των εισιτηρίων δεν υπάρχει. Όπως επισήμανε ο Ζήνος Παναγιωτίδης, ιδιοκτήτης μιας από τις πιο δυναμικές εταιρείες στον χώρο της διανομής, της Rosebud, με μακριά διαδρομή στον χώρο, μετά από μια δεκαετία οικονομικής

κρίσης, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. «Είναι το μοναδικό θέμα που δεν έχει τεθεί στο τραπέζι όλο αυτό το διάστημα» τονίζει και συμπληρώνει «τώρα, αν κάποιοι στη ζούλα, προσπαθήσουν να ανεβάσουν τις τιμές 20 ή 50 λεπτά, θα το δούμε».

Όμως, τι να σου κάνουν ακόμα και αυτά τα 20 ή 50 λεπτά όταν τα θερινά θα πρέπει να έχουν πληρότητα κάτω του 40% και τα έσοδα από την κατανάλωση ποτού και φαγητού θα έχουν πάρει τον κατήφορο; \

Ο Ζήνος Παναγιωτίδης κοιτάζει το μέλλον με σκεπτικισμό. Καταρχήν το θέμα του 40%, ποσοστό «αστείο» σύμφωνα με τον ίδιο. Και, φυσικά, κάνει τις συγκρίσεις με τα όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο στις παραλίες και στα μέσα μεταφοράς. Το 40% δεν είναι βιώσιμο. Ακόμα και για τους επιχειρηματίες που θα θελήσουν να συνεχίσουν έστω και με μια μικρή ζημιά, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την επιχείρησή τους. Και μας θυμίζει τη σταθερή διεκδίκηση του κλάδου για μείωση του ποσοστού του ΦΠΑ στο 6%, όπως ισχύει για τα θέατρα και τις συναυλίες.

Παρόλα αυτά, τα θερινά σινεμά στις αστικές περιοχές -αυτά που δεν απευθύνονται στους τουρίστες- θα ανοίξουν, ελπίζοντας ότι το κοινό, μετά από μήνες κλεισούρας, θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του γιασεμιού και του αγιοκλήματος. Για τις εταιρείες διανομής τα πράγματα είναι λιγότερο αισιόδοξα -ήδη είχαμε το πρώτο θύμα, η Seven Films μας αποχαιρέτησε- και είναι πιθανόν, αν δεν γίνει ένα θαύμα, να δούμε κάποιες να εγκαταλείπου την κούρσα. \

Αν για το σινεμά τα πράγματα είναι δύσκολα, με τις συναυλίες το θέμα εξελίσσεται σε θρίλερ. Για τις εταιρείες μετακλήσεων οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν νωρίς. Όποιος πόνταρε σε μερικές ώρες ψυχικής ανάτασης στο Rockwave και στο Eject, έχασε. Όμως, στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται και οι διοργανωτές συναυλιών ημεδαπών καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι ξεκάθαροι τουλάχιστον σε ένα σημείο: «Αυτοδιοργανώσεις, τέρμα». Κανένας ιδιώτης επιχειρηματίας δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της διοργάνωσης με τόσο δυσμενείς όρους -πληρότητα θεάτρων- τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την ανταπόκριση του κοινού. Η Κική Δημητριάδη, ιθύνων νους της εταιρείας Arietta Productions, είναι σαφής: «Αν δεν αναλάβει ο δημόσιος τομέας, οι περιφέρειες, οι δήμοι, το υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ. να στηρίξει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις δεν θα γίνουν». Και μιλώντας για στήριξη, εννοούμε ότι οι κρατικοί φορείς θα αναλάβουν το οικονομικό ρίσκο με τις διοργανώτριες εταιρείες σε ρόλο «εργολάβου».

Σας φαίνεται υπερβολικό; Λάθος. Διότι μία συναυλία βγάζει τα έξοδά της κατά μέσο όρο όταν η πληρότητα υπερβαίνει το 85% Πράγμα που σημαίνει ότι, με τους όρους που καλούνται να λειτουργήσουν πλέον οι χώροι φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων, αν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση, τότε οι τιμές των εισιτηρίων πρέπει να αυξηθούν με τρόπο απαγορευτικό.

Και όλα αυτά, υπό τον όρο ότι οι συντελεστές των συναυλιών θα δεχτούν σοβαρές περικοπές στις αμοιβές τους.

Το γεγονός πάντως είναι ότι μέχρι στιγμής ελάχιστα σχήματα και καλλιτέχνες εξετάζουν το ενδεχόμενο εμφανίσεων μέσα στο καλοκαίρι.

Όμως εκεί που επικρατεί απόλυτο χάος είναι στο θέατρο. Πολλοί θίασοι λογαριάζουν να ξαναλειτουργήσουν στις αρχές του ’21, με την ελπίδα ότι τα μέτρα θα έχουν χαλαρώσει και η ζωή θα έχει βρει τους παλιότερους ρυθμούς της. Το γιατί είναι προφανές. Η καλοκαιρινή σεζόν έχει ουσιαστικά χαθεί, όχι μόνο λόγω των περιορισμών που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα, αλλά και λόγω αδυναμίας να πραγματοποιήσουν πρόβες τους προηγούμενους μήνες. Δεδομένης της ελλιπούς στήριξης από πλευρά πολιτείας και υπό την δαμόκλειο σπάθη ενός δεύτερου γύρου της πανδημίας, οι θίασοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένουν τις εξελίξεις για να δουν αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα