Σποτ ΣΥΡΙΖΑ: Λάθος ή πετυχημένο σποτ της Κουμουνδούρου;

Ένα βασικό ερώτημα που επανέρχεται με αφορμή το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την αδιαφάνεια στα 20 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης προς τα ΜΜΕ, είναι εάν τελικά υπάρχει κακή δημοσιότητα.

 

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπρένταν Μπίαν είχε πει πως «There is no such thing as bad publicity except your own obituary», δηλαδή δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα εκτός από τη νεκρολογία σου.

Ισχύει αυτό τελικά με το περίφημο τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ;

Από την πρώτη στιγμή δημοσίευσής

του, το σποτ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τη δημοσιογραφική κοινότητα, με πολλά από τα επιχειρήματα περί «τσουβαλιάσματος» των δημοσιογράφων να τα ενστερνίζονται και φίλα προσκείμενοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ζήτημα παρενέβη και η ΕΣΗΕΑ με επιστολή που απέστειλε στον Πάνο Σκουρλέτη. Στην επιστολή αναφέρεται ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά και σταθερά ζητεί διαφάνεια και ισοτιμία σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ. Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι με επιστολή μας μέσα στον Μάιο σας απευθύναμε, όπως και σε όλα τα κόμματα, πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν. Δυστυχώς, δεν ανταποκριθήκατε. Αντίθετα, επιλέγετε να επιτίθεστε στο σύνολο των δημοσιογράφων που στην πλειονότητά τους εργάζονται -όσοι έχουν ακόμη δουλειά- κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες.»

Οι εξηγήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Λαμβάνοντας υπόψη πως οποιαδήποτε κίνηση αναδίπλωσης θα ήταν καταστροφική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Κουμουνδούρου επιμένει μέχρι κεραίας, φροντίζοντας να βγάλει από το κάδρο τους δημοσιογράφους και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, επικεντρώνοντας στο μείζον ζήτημα της αδιαφάνειας στην χρηματοδότηση των Μέσων εν μέσω πανδημίας.

«Η ΕΣΗΕΑ δείχνει επιλεκτική ευαισθησία στη σάτιρα ενός σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην επικίνδυνη για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία φαιδρότητα της εν κρυπτώ χρηματοδότησης ανύπαρκτων μέσων από την κυβέρνηση.

Μακάρι να επεδείκνυε τα ίδια αντανακλαστικά όταν εκβιάζονταν και απολύονταν δημοσιογράφοι επειδή δεν εξυμνούσαν το καθεστώς Μητσοτάκη. Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε από την ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει μαζί μας να δώσει η κυβέρνηση τώρα στο φως τη λίστα με τα ποσά που έδωσε στα ΜΜΕ» ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, σχολιάζοντας τα αντανακλαστικά του Σωματείου που αντέδρασε πέντε ώρες μετά τη δημοσίευση του βίντεο, αλλά του πήρε 80 μέρες για να ζητήσει τη λίστα με τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε στην ΕΣΗΕΑ με επιστολή του. Στην επιστολή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται σαφές ότι το σποτ δεν θα αποσυρθεί. Ωστόσο, δίνεται η διαβεβαίωση στους δημοσιογράφους ότι:

«Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλλουμε το δημοσιογραφικό κόσμο με το συγκεκριμένο video. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σε αυτό» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και καταλήγει:

«Το κύριο πολιτικό θέμα ήταν και είναι η διάθεση δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ με αδιαφανείς όρους, χωρίς να αποκαλύπτεται η κατανομή ανά μέσο, άρα και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος και παρά το σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για πλήρη ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτών». Κάνει λόγο για «σχέδιο χρησιμοποίησης ΜΜΕ για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης» από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρόκειται για «μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο» και «ενέργεια που αδικεί και τα ΜΜΕ τους δημοσιογράφους συνολικά, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας». Προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ενίσχυσης των ΜΜΕ, κεντρικών και περιφερειακών, αλλά με όρους διαφάνειας, ισοτιμίας και προστασίας του αγαθού της ενημέρωσης».

Το σποτ που έγινε viral

{https://youtu.be/ZGb9Mxmj7-0}

Την ίδια ώρα πάντως, το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με την Άννα Ελεφάντη αριθμεί περισσότερες από 400.000 προβολές μόνο από τα επίσημα κανάλια του κόμματος και χωρίς αυτό να έχει αναπαραχθεί από τους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα, που αποτελεί και το «βαρύ πυροβολικό» στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες από 2.500 κοινοποιήσεις του σποτ στο Facebook και τα πάνω από 25.000 σχόλια στο Twitter για το θέμα συντηρούν για τρίτη συνεχή μέρα το ζήτημα τόσο του «τσουβαλιάσματος» δημοσιογράφων όσο όμως και αυτό των 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ στην κορυφή της διαδικτυακής επικαιρότητας.

Δηλαδή πάνω από ένας στους 20 κατοίκους της Ελλάδας έχουν δει το σποτ απευθείας από τα κανάλια του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία χώρα που η πεποίθηση της κοινής γνώμης για την ελευθεροτυπία και τη αξιοπιστία των ΜΜΕ βρίσκεται στο ναδίρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται 65η στη λίστα «Παγκόσμιας Ελευθερίας Τύπου» σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, με χώρες όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Μποτσουάνα, η Γκάνα και η Ναμίμπια να βρίσκονται σε καλύτερη θέση.

Πέραν αυτού, αξίζει να σημειωθεί πως έστω και διά της τεθλασμένης, δηλαδή με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο σποτ, το ζήτημα της αδιαφανούς χρηματοδότησης των ΜΜΕ πλέον αναδείχθηκε από το σύνολο των ΜΜΕ.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη πως τα πολιτικά σποτ δεν φτιάχνονται αναγκαστικά για να γίνονται αρεστά αλλά για να προκαλούν και να συζητά για αυτά όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, το επίμαχο σποτ κρίνεται εύλογα αν και κυνικά «πετυχημένο».

Μένει να φανεί ποια θα είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας και τι επίπτωση θα έχει στις ούτως ή άλλως πολυτάραχες σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα μίντια.

Keywords
Τυχαία Θέματα