Σεισμός στην Κρήτη: Απολογισμός - σοκ, δυσοίωνες εκτιμήσεις και καταγγελίες σεισμόπληκτων

Μη κατοικήσιμα 359 κτήρια, ακατάλληλα 9 σχολεία μετά τις πρώτες αυτοψίες στο σεισμόπληκτο Ηράκλειο.Μαύρες ημέρες ζουν και -όπως όλα δείχνουν- θα ζουν για πολύ καιρό, οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας στην Κρήτη. Ο σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη…

«Στις εύλογες διαμαρτυρίες σεισμόπληκτων στην Κρήτη, που κατήγγειλαν πως κοιμούνται σε σκηνές πάνω στο τσιμέντο, ο κ. Μητσοτάκης, αντί για μια κουβέντα παρηγοριάς και μέτρα στήριξης, τους έριξε και τις ευθύνες από πάνω για τη ''μη σωστή'' κατασκευή των σπιτιών τους», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης και η διαρκής επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών, ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές, είναι πλέον εξοργιστική», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη Δευτέρα, πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου διανυκτέρευσαν στις σκηνές που στήθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο της περιοχής, μακριά από τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι κοντά στις οικίες τους, υπό τον φόβο πλιάτσικου στις περιουσίες τους, διανυκτερεύοντας, είτε σε αυτοκίνητο, είτε σε πλατείες και πρόχειρα καταλύματα, ενώ στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν.

{gallery}SEISMOS KRITI 2{/gallery}

Εν τω μεταξύ, η σεισμική δραστηριότητα δεν λέει να κοπάσει. Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε την Κρήτη το απόγευμα της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική μέτρηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η εν λόγω μετασεισμικής δόνηση ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο μετασεισμός σημειώθηκε στις 16:13, ένα χιλιόμετρο νοτίως του Αρκαλοχωρίου, τ’ οποίο έχει πληγεί όσο καμιά άλλη περιοχή στη μεγαλόνησο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ενεργοποιεί δώδεκα μέτρα για τις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Δείτε τα ΕΔΩ αναλυτικά.

Keywords