Σεισμός στην Αλβανία: Θρίλερ με τους αγνοούμενους - Μάχη με τον χρόνο για τους διασώστες

Σεισμός στην Αλβανία: Θρίλερ με τους αγνοούμενους, μάχη με τον χρόνο για τους διασώστες - Στους 36 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Έντι Ράμα 

Στους 36 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία, καθώς ανασύρθηκαν νεκρά τα τρία μέλη μιας οικογένειας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι και την κόρη του, που είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα του κτηρίου στο οποίο διέμεναν.

Αλβανία: «Γιατί

δεν πήρε κι εμένα ο Θεός;», θρηνεί ένας παππούς που έχασε γυναίκα και εγγόνι

Εν τω μεταξύ, οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από 20, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών, που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι είναι περίπου 700. Τα σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στο σημείο είναι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν τυχόν επιζώντες. Η Ελλάδα συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με δύο ομάδες της ΕΜΑΚ.

Χιλιάδες κάτοικοι πρόλαβαν και βγήκαν από τα σπίτια τους πριν από τον μεγάλο σεισμό, καθώς προηγήθηκε ένας των 4,4R, που έγινε μία ώρα νωρίτερα.

Οι ανθρώπινες ιστορίες είναι πολλές και συγκινητικές. Κάποιοι κατάφεραν να σωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κάποιοι άλλοι είδαν τις οικογένειές τους να χάνονται κάτω από τα συντρίμμια.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία ενός άνδρα που περιγράφουν τα ξένα ΜΜΕ, καθώς ο ίδιος στεκόταν πάνω από τα ερείπια της κατοικίας στην οποία έμενε. Αυτός στάθηκε τυχερός. Πρόλαβε και σώθηκε την τελευταία στιγμή. Όχι όμως και η γυναίκα του και το παιδί του, που συγκαταλέγονται ακόμη στους αγνοουμένους.  

Πολλές οικογένειες μένουν σε σκηνές. «Είμαστε σε σοκ. Τα παιδιά μας ακόμη τρέμουν. Εγώ και ο άνδρας μου τα πήραμε και τρέξαμε προς την πόρτα, αλλά από τη δόνηση είχε κλείσει από μία ντουλάπα που μετακινήθηκε. Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο και είδαμε να πέφτει στο πάτωμα η δεξαμενή νερού και να σπάει στο δωμάτιό μας. Καταφέραμε να βγούμε έξω και λίγα λεπτά μετά κατέρρευσε το κτήριο» είπε η Ιμπίγε Τοροτσίνι στην DW.

Μία άλλη κάτοικος του Θουμάνε, η 48χρονη Μαριάνα Γκιόκα, κοιμόταν την ώρα του σεισμού στο διαμέρισμά της που βρίσκεται στον 4ο όροφο. «Η οροφή έπεσε πάνω στα κεφάλια μας και ακόμη δεν έχω καταλάβει πώς καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από εκεί μέσα. Μας βοήθησε ο Θεός» είπε η γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι με άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων η 3χρονη ανιψιά της, όπως γράφει η Thenewdaily.

Δυρράχιο: 2.000 άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές και αυτοκίνητα

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 2.000 άτομα παραμένουν εκτός των σπιτιών τους και κοιμούνται είτε στις σκηνές που έχει στήσει ο στρατός σε ανοιχτούς χώρους είτε σε αυτοκίνητα. Όσοι έχουν συγγενικά πρόσωπα που τα σπίτια τους δεν υπέστησαν ζημιές, φιλοξενούν κόσμο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός, λέγοντας στα ΜΜΕ πως δεν θα επιτρέψει να περάσουν οι άστεγοι τον χειμώνα σε τέντες και πως μέχρι τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου «να τα περάσουν κάτω από μια στέγη».

Μάλιστα, η κυβέρνηση άνοιξε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-albania) στην οποία κόσμος μπορεί να κάνει οικονομικές δωρεές για να ενισχύσει τους πληγέντες, ή ακόμη δωρεές με ρουχισμό και τρόφιμα.

Οι Αρχές της Αλβανίας, βλέποντας πως είναι δύσκολο και χρονοβόρο να στήσουν σκηνές για όλο τον κόσμο που δεν μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια του, πρότειναν να πάνε σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στο παραλιακό δίκτυο της πόλης. Ο υπουργός Τουρισμού Μπέλντι Κλόσι ανέφερε πως σύντομα το ένα καμπ θα κλείσει, με λεωφορεία να περιμένουν κατοίκους να επιβιβαστούν και να πάνε σε ξενοδοχεία και καταφύγια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι κάτοικοι αρνούνται να πάνε, καθώς αυτά βρίσκονται κοντά στην παραλία κι εκεί είναι το επίκεντρο των σεισμών. Ένα από αυτά, εξάλλου, κατέρρευσε, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του.

«Τα ξενοδοχεία είναι κοντά στην ακτή και δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει πάλι ένας δυνατός σεισμός» είπε ο 35χρονος Ντάσιμιρ, την ώρα που εθελοντές πρόσφεραν κουβέρτες και νερό στους αστέγους. Ο αριθμός τους ωστόσο είναι μεγάλος και οι τέντες έχουν ήδη γεμίσει, κάτι που ανάγκασε κάποιους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να πάνε σε καταφύγια, καθώς δεν ήθελαν να περιμένουν άλλο για να πάρουν μια σκηνή.

Σημαντικές οι προσπάθειες των ΕΜΑΚ στην Αλβανία

Τα σωστικά συνεργία από 14 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ρουμανία Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία, Τουρκία και Τσεχία συμμετέχουν επίσης), συνέχιζαν να ψάχνουν στα κατεδαφισμένα κτήρια για τυχόν επιζώντες.

Αλβανία: Άλλους τρεις νεκρούς από τον φονικό σεισμό ανέσυρε η ΕΜΑΚ

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Αλβανία καθώς άλλους τρεις νεκρούς ανέσυραν τις πρωινές ώρες σήμερα, τα ελληνικά συνεργεία έρευνας και διάσωσης, από τα χαλάσματα, ανεβάζοντας έτσι τον απολογισμό των επιχειρήσεων της ελληνικής αποστολής, σε δύο ζωντανούς και επτά νεκρούς, μέχρι στιγμής.

Οι τελευταίοι νεκροί είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα στην πόλη Θουμάν, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, όπου από χτες επιχειρούν μαζί και τα δύο συνεργεία της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, από την Ελευσίνα και τα Γιάννενα αντίστοιχα, τα οποία μετέβησαν από την Τρίτη στην Αλβανία για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Αρχικά η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρούσε στο Δυρράχιο, αλλά από χτες οι δύο ομάδες ενώθηκαν στο Θουμάν.

Οι Έλληνες πυροσβέστες συνεχίζουν τις έρευνες μαζί με τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία, με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους ανθρώπους που αγνοούνται.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα