«Ψυχώ»: Η ταινία – σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου έγινε 60 χρονών

Το αρχετυπικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, μια από τις πιο επιδραστικές ταινίες στην ιστορία της 7ης Τέχνης, προκάλεσε σοκ και δέος στην πρεμιέρα του το 1960 και κατηγορήθηκε από τους κριτικούς για την φτηνή παραγωγή του.

Ο Φρανσουά Τριφό, εκτός από σκηνοθέτης πρώτης γραμμής και εξάρχων του Νέου Κύματος, ήταν κριτικός κινηματογράφου με τακτική αρθρογραφία στο περιοδικό Cahiers du cinema (Τετράδια κινηματογράφου) και φανατικός θαυμαστής του Χίτσκοκ. Έκπληκτος από την ψυχρή

υποδοχή του «Ψυχώ» από τους Αμερικανούς κριτικούς, ο Γάλλος σκηνοθέτης συνάντησε το καλοκαίρι του 1962 τον Χίτσκοκ στη Γιουνιβέρσαλ Σίτυ, όταν εκείνος τελείωνε το μοντάζ του «The Birds» (Τα πουλιά). Οι συζητήσεις τους αποτέλεσαν τον κορμό του βιβλίου του «Φρανσουά Τρυφώ: Χίτσκοκ» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ύψιλον.

Ο Χίτσκοκ υπήρξε αποκαλυπτικός στις συζητήσεις του με τον Τριφό. «Το “Ψυχώ” ανήκει στους ανθρώπους του σινεμά, σε εμένα και σε εσένα», εξήγησε. Το χαμηλό μπάτζετ -από την πρώτη έως την τελευταία σεκάνς το φιλμ κόστισε 800 χιλιάδες δολάρια, τίποτα δηλαδή, ακόμα και με τα δεδομένα του Χόλιγουντ του 1960-, τα φτωχά σκηνικά, οι τεχνικές αδυναμίες, οι σιωπές, αποτέλεσαν συνειδητή επιλογές του σκηνοθέτη, ο οποίος ήθελε η ταινία του να μοιάζει «φτηνή», ένα θρίλερ του σωρού για να περνάει η ώρα.
Αντί για τους κάμεραμεν, τους φωτιστές και τους ηθοποιούς, ο σκηνοθέτης ήθελε να διευθύνει τους θεατές, να κατευθύνει το βλέμμα τους στο σημείοόπου αυτός ήθελε. Και για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του. Από την ηδονοβλεπτική γωνία λήψης -η πρώτη φορά που βλέπουμε την πρωταγωνίστρια είναι μέσα από μια σχισμάδα στον τοίχο ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι με τον εραστή της- ως την πλήρη καταπάτηση των συμβατικών σεναριακών κανόνων -είναι η πρώτη φορά που η πρωταγωνίστρια πεθαίνει στο πρώτο τρίτο της διάρκειας μιας ταινίας.

Οι Αμερικάνοι κριτικοί απορούσαν γιατί οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους έπαιρναν τον Χίτσκοκ στα σοβαρά. Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσαν στον Τριφό το 62 όταν επισκέφτηκε την Νέα Υόρκη για την πρεμιέρα του «Ζιλ και Τζιμ».
Εξήντα χρόνια μετά, το «Ψυχώ» συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία γέννησε με τη σειρά της διαφορετικές υποκατηγορίες του είδους του σινεμά τρόμου.

{https://youtu.be/hgAvkXH4dmI}

Keywords
Τυχαία Θέματα