Πέτσας: Δεν υπάρχουν «μαξιλάρια», διαχειριζόμαστε με σύνεση το Ταμείο του Κράτους

«Δεν υπάρχουν ‘’μαξιλάρια’’, υπάρχει το ταμείο του κράτους, το οποίο διαχειριζόμαστε με σύνεση και υπευθυνότητα», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δεν υπάρχουν «μαξιλάρια» ή άλλες ορολογίες που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το Ταμείο του Κράτους όπως υπήρχε χθες και θα υπάρχει πάντα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το οικονομικό «μαξιλάρι» και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για

τη διαχείρισή του, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

▶ Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση λέει ψέματα για τη χρήση του «μαξιλαριού»

Ο κ. Πέτσας είπε ότι το Ταμείο απαρτίζεται σχηματικά «από τρεις διαφορετικούς ορόφους. Ο πρώτος που περιλαμβάνει 15,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από τη λήξη του 3ου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 και μετά, ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί με λογικό επιτόκιο».

Ο 2ος και ο 3ος όροφος είπε ο κ. Πέτσας, που είναι σχεδόν 36 δισ. «είναι ποσά που τηρούνται είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος στο της κοινό κεφάλαιο είτε στα τραπεζικά της διαθέσιμα, είτε στις εμπορικές τράπεζες, και είναι χρήματα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Υπήρχαν πάντα διαθέσιμα φορέων κυβέρνησης και χρησιμοποιήθηκαν και το 2013 και το 2014».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ένα μέρος αυτών, περίπου 10 δισ. ευρώ, χρησιμοποιούνταν στο τέλος του 2014 γιατί τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ είχαν γίνει αρνητικά, «και επέλεξε η κυβέρνηση έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στην ΤτΕ, να επενδύονται μέσω repos ώστε η κυβέρνηση να έχει ρευστότητα και οι φορείς της Κυβέρνησης να έχουν έσοδα, και να μην απομειώνεται το κεφάλαιό τους γιατί επαναλαμβάνω τα επιτόκια ήταν αρνητικά. Αυτά τα ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατανοούμε γιατί τα αποκρύπτει».

Είπε επίσης ότι η χρήση του ταμείου γίνεται με σύνεση «γιατί όταν παίρνουμε μέτρα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τα έσοδα μειώνονται απότομα. Και οι δαπάνες αυξάνονται επίσης απότομα όταν παίρνουμε μέτρα στήριξης της οικονομίας, είτε αφορά τη χορήγηση 800 ευρώ στους εργαζόμενους, είτε επιδότηση επιτοκίου επιχειρήσεων, είτε στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, είτε με τα προγράμματα κατάρτισης. Όταν φθίνουν τα έσοδα και αυξάνουν οι δαπάνες πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με κόπο, ώστε να είμαστε όλοι σίγουροι ότι μπορεί το κράτος να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Χτίζοντας πάνω στις θυσίες των Ελλήνων προσφύγαμε στις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, 4 φορές συνολικά, αντλήσαμε 8,5 δις. και έχουμε πληρώσει 2,7 στο ΔΝΤ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι εάν είχαμε χρησιμοποιήσει το απόθεμα, χωρίς προσφυγή στις αγορές και χωρίς χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων μας, στην απομείωση του υποτιθέμενου 1ου ορόφου, τότε αυτό θα είχε χάσει τη σημασία του και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση που όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί, η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων προς τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Τέλος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι «Πρέπει να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες. Έτσι αναδεικνύεται και η ελαφρότητα των προτάσεων για χρήση άμεσα όλων των ταμειακών διαθέσιμων τώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η στέρηση των εσόδων και η αύξηση δαπανών, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα παραμείνουν εκεί που πρέπει, στο επίπεδο που πρέπει ώστε συνεχώς να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τις μετακινήσεις των πολιτών το Πάσχα, ανέφερε ότι από την επόμενη βδομάδα θα υλοποιείται σταδιακά το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Είπε ότι τώρα «είμαστε στη φάση εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων» δεν απέκλεισε την πιθανότητα λήψης νέων, πιο αυστηρών, αλλά επανέλαβε με έμφαση την παράκληση προς τους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου.

«Από την ερχόμενη εβδομάδα θα υλοποιούμε το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, αλλά μέχρι τότε είμαστε στα υπάρχοντα μέτρα. Η πλειοψηφία συμμορφώνεται αλλά κάποιοι μπορεί να τα παραβούν τώρα. Τους λέμε ξανά να μη το κάνουν, να προστατέψουν την υγεία των άλλων και να μην νομίζουν ότι οι άλλοι έλληνες είναι κορόιδα».

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις και τη φερόμενη πρόταση του ΣΕΒ για «δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων» ο κ. Πέτσας είπε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να διαταραχθεί γιατί οδήγησε στη μείωση της ανεργίας. Η μερική απασχόληση η εκ περιτροπής απασχόληση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας».

Αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πτωχευτικό πλαίσιο για φυσικά πρόσωπα που θα ισχύσει για μετά την 30η Απριλίου, ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, είπε ότι «όταν είμαστε μεσούσης της επιδημίας είναι έωλο να κάνουμε προβλέψεις. Είναι πολύ επισφαλείς, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει. Το 2020 θα είναι χρονιά ύφεσης αλλά το 2021 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης. Όποιος προβλέπει νούμερα από τώρα θα πέσει έξω. Έχουμε πάρει μέτρα από το Μάρτιο, και θα συνεχίσουμε. Η λήψη μέτρων συναρτάται με το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Με σύνεση στη χρήση στο Ταμείο του Κράτους, και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε η οικονομική δυσπραγία που θα προκύψει να είναι προσωρινή".

Τέλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και «δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στο ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας αλλά πρόσθεσε «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι πρέπει για να υπερασπίσουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το αποδείξαμε στον Έβρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα