«Ορούτς Ρέις»: Ο διάλογος του Τούρκου κυβερνήτη με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Όρουτς Ρέις : Ο διάλογος των ελληνικών Αρχών με το τουρκικό ερευνητικό, όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα - Το τουρκικό πλοίο φαίνεται πως έχει αλλάξει πορεία και απομακρύνεται από τα ελληνικά ύδατα

Τον διάλογο των ελληνικών Αρχών με το «Ορούτς Ρέις» όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα έφερε στη δξμοσιότητα το δελτίο του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα,

όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση. Ακολούθως το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

https://www.dailymotion.com/video/x7rc4f1

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Νωρίτερα, στο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο, πάντως, πλέον κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Αμυνας: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος ‘ORUC REIS’, απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».

Οι ελληνικές Αρχές είχαν τεθεί σε επιφυλακή από τα ξημερώματα της Παρασκευής οπότε και σημειώθηκε η είσοδος του πλοίου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπό το βλέμμα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς»

Από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό Ορούτς Ρέις εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνθηκε στην περιοχή, όπου είχε γίνει η παραβίαση.

Πηγές του ΥΠΕΘΑ ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της Ελλάδος, που έστειλε πάραυτα μια φρεγάτα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις αλλά και ο καιρός, συνετέλεσαν στο να μην υπάρξει όξυνση του σκηνικού.

Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία ο πλους του Ορούτς Ρέις

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε από την πλευρά του για συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9.89, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό βρίσκεται στο στάδιο της αποδρομής, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα