Όλο το παρασκήνιο από τις εκλογές στη Ρωσία

Πώς πήγαν στις κάλπες την εποχή του κορονοϊού! Η κόντρα με τη δύση, τα ευτράπελα, αλλά και τα σοβαρά που συνέβησαν!

  

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ: Δημήτρης Λιάτσος

Η πανδημία μπορεί να επέφερε αλλαγές στη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων όπου γης, δεν άλλαξε όμως τη θέληση της ρωσικής ηγεσίας να προβεί σε παλλαϊκό δημοψήφισμα-ψηφοφορία για βαθιές αλλαγές στο Σύνταγμα

της!
Μια πράξη με νομοθετική ισχύ που μεθοδεύτηκε από τα τέλη του 2019, αποφασίστηκε να γίνει στις 22 Απριλίου αλλά αναβλήθηκε λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως αναβλήθηκε και η εντυπωσιακή παρέλαση για τη μέρα της νίκης κατά του φασισμού, που γίνεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου!

Η παρέλαση «μετακόμισε» για τις 24 Ιουνίου.

Η ψηφοφορία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα είχε μια σειρά από νεωτερισμούς.

- Ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου κράτησε μια βδομάδα και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου!

όθηκε έτσι η δυνατότητα σε εκατομμύρια ψηφοφόρους να αποφύγουν δημιουργία συνωστισμού σε εκλογικά κέντρα...

- Η Ρωσία διαδήλωσε ανεβασμένο επίπεδο τεχνολογικής εφαρμογής στην εκλογική διαδικασία: Λειτούργησε ως πολωτικό πρόγραμμα η ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο. Δεκάδες χιλιάδες, νέων κυρίως ανθρώπων, χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω διαδικτύου χωρίς φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο.

Όπως επίσης χιλιάδες ψηφοφόροι, ανήμποροι, ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν κατ´οίκον!

Οι ψηφοφόροι έριχναν τα ψηφοδέλτια σε ηλεκτρονική κάλπη, η καταμέτρηση γινόταν αυτόματα χωρίς καθυστερήσεις και παρεμβάσεις ανθρωπίνων χεριών!

Βρεθήκαμε παρατηρητές όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εντυπωσιαστήκαμε από το επίπεδο λειτουργίας του συνολικού συστήματος εκλογών. Φαίνεται πως η Ρωσία βγαίνει στις πρώτες σειρές στον κόσμο στα θέματα βελτίωσης των εκλογικών τεχνολογιών!

Αναφέρομαι διεξοδικά σε ορισμένα μόνο από τα όσα νεωτεριστικά εφαρμόζονται, ώστε να δοθεί μια πιο σφαιρική εικόνα γύρω από θέματα εκλογών που έτσι και αλλιώς αφορούν όλες τις χώρες του κόσμου και τις προσπάθειες βελτίωσης των διαδικασιών, χωρίς αρνητική επίδραση στο βασικό θέμα που είναι η ελεύθερη, αναλλοίωτη και επακριβής ετυμηγορία των πολιτών!

Αντιδράσεις από κεκτημένη ταχύτητα

Παρά τη διαφάνεια, την τεχνολογική βελτίωση και τις πρωτοπορίες στην εκλογική διαδικασία, κάποιοι κύκλοι στη Δύση δε φαίνονται διατεθειμένοι να αφαιρέσουν από τον εαυτόν τους την «ευχαρίστηση» να ασκήσουν κριτική στη Ρωσία!
Αυτή τη φορά, εκείνοι που ξόδεψαν τεράστια ποσά πριν 20-25 χρόνια για τη «βελτίωση του κοινοβουλευτισμού» στη χώρα αυτή, σήμερα αισθάνονται... άβολα αφού οι βελτιώσεις ξεπερνούν στην πράξη τις τεχνολογίες εκλογών στις περισσότερες... αναπτυγμένες δημοκρατίες της Ευρώπης. Για τις ΗΠΑ, ούτε λόγος να γίνεται!

Η τωρινή διαδικασία ψηφοφορίας στη Ρωσία... «ξεχάστηκε», σε πρώτο πλάνο ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από γνωστά κέντρα, επιχείρησαν να αναδείξουν τη... δικτατορική ουσία της εξουσίας Πούτιν!

α/ Ο Πούτιν προωθεί τις συνταγματικές αλλαγές για να μείνει στην εξουσία μέχρι το... 2036! Μάλιστα στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας συνελήφθησαν οκτώ ακτιβιστές που τη μέρα ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας, ξάπλωσαν στο πλακόστρωτο και σχημάτισαν το νούμερο, 2036!

β/ οι ΗΠΑ και η Βρετανία «αποφάσισαν» ότι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που προτάθηκαν στο Σύνταγμα, έρχεται σε αντίθεση με τις δικές τους αντιλήψεις περί του θέματος. Συγκεκριμένα, στο Σύνταγμα θα αναφέρεται στο εξής ότι για την απόλυτη πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών «η οικογένεια αποτελεί τη βασική αξία στη ζωή τους. Ο γάμος αποτελεί την ένωση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας και το κράτος υποχρεούται να δημιουργήσει προϋποθέσεις αρμονικής ανάπτυξης των παιδιών...».

Ε, λοιπόν, ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν σε ένα πρωτοφανές στα χρονικά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών και κρέμασαν στις προσόψεις των πρεσβευτικών κτηρίων τους στη Μόσχα, δίπλα από την κρατική τους σημαία και αυτή με τα χρώματα από το... ουράνιο τόξο, τη σημαία της οργάνωσης ΛΟΑΤΑΚ!

Άσχετα με το πως προσεγγίζει κανείς τα ζητήματα με τις διάφορες κοινωνικές, πολιτικές, σεξουαλικές κ.α. μειοψηφίες, στην παγκόσμια πρακτική που διέπει τις σχέσεις και τις υποχρεώσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών της μιας χώρας στην άλλη, η κίνηση αυτή των δυο κρατών είναι πρωτοφανής!

Η «απάντηση» δεν άργησε να δοθεί! Τη νύκτα πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ξαφνικά πάνω στην πρόσοψη του κτηρίου της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα εμφανίστηκε ηλεκτρονική απεικόνιση με τα εξής: το 1993 δικό σας, το 2020 δικό μας!
Το 1993 έδειχνε τους εναγκαλισμούς του Γέλτσιν με τον Κλίντον, υπονοώντας ότι τότε πέρασε ένα Σύνταγμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των συμφερόντων του οποιουδήποτε, όχι όμως της Ρωσίας! Τώρα, το 2020, παίρνουμε συνταγματικά τη χώρα ξανά στα χέρια μας! Την πράξη της απεικόνισης ανέλαβε ανοικτά μια ομάδα Ρώσων καλλιτεχνών του χώρου με την επωνυμία, «Re:Bans»!

Είναι σημαδιακό το γεγονός κοινωνικές ομάδες μέσα στη Ρωσία δεν φαίνονται διατεθειμένες να ακολουθήσουν παθητική στάση σε έξωθεν ανίερες επιθέσεις όπως τα δίσεκτα χρόνια της δεκαετίας του ´90! Οι έχοντες την πρωτοβουλία να κρεμάσουν τη σημαία με τα χρώματα του ουρανίου τόξου στις προσόψεις των κτηρίων των πρεσβειών, πρέπει να... ταρακουνήθηκαν γιατί δεν περίμεναν τόσο άμεση απάντηση και τόσο... προωθημένη! Η ρωσική ηγεσία π.χ. δεν κάνει λόγο για αλλαγή του Συντάγματος του 1993 αλλά για «σημαντικές» αλλαγές σε εκείνο, διατηρώντας το βασικό κορμό του!

Στην ηλεκτρονική απεικόνιση όμως στέλνεται στο πυρ το εξώτερο το Σύνταγμα του 1993 αφού εμφανίζεται εκεί, ως τέλειος εξευτελισμός, η φωτογραφία εναγκαλισμού των Κλίντον-Γέλτσιν!

Πράγματι, οι αλλαγές δίνουν μια άλλη συνταγματική προσέγγιση, δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική δομή μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας, η ενίσχυση και εξισορρόπηση μεταξύ προεδρικής, κοινοβουλευτικής και δικαστικής εξουσίας, δίνεται προσοχή σε πλειάδα κοινωνικών θεμάτων και τομέων που μπορούν να επιδράσουν θετικά στην αύξηση της γεννητικότητας! Άλλωστε είναι γνωστό ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην τάση που εκδηλώνει η ρωσική ηγεσία για επιστροφή στη διεθνή σκηνή με αξιώσεις, είναι ο χαμηλός αριθμός του πληθυσμού της που κινείται κάτω από τα 150 εκ...

Σοβαροί μελετητές των εξελίξεων στη Ρωσία εκτιμούν ότι μετά το 2014, όταν η Δύση οργάνωσε και υλοποίησε το πραξικόπημα στην Ουκρανία επιχειρώντας να μετατρέψει την Κριμαία σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα για το διαμελισμό της, στο Κρεμλίνο συνειδητοποίησαν ότι «συνύπαρξη» με ίσους όρους δε μπορεί να γίνει!

Η Μόσχα βρήκε και τη δύναμη και τη θέληση, παρά τον ορυμαγδό των κυρώσεων, να φέρει πίσω την Κριμαία, να πραγματοποιήσει την πρώτη στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων, στη Συρία, και να κερδίσει κατά κράτος! Να προωθήσει την ενίσχυση δεσμών με το σύνολο των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, να προωθήσει τη μορφοποίηση του ευρωασιατικού χώρου με τη λειτουργία της Ευρασιατικής Ένωσης...

Οι μελετητές εκτιμούν ότι αυτά και πολλά άλλα, αποτελούν τη βάση της μετάβασης της Ρωσίας από μια ως τώρα αμυντική σε μια επιθετική προσέγγιση της δράσης της το επόμενο χρονικό διάστημα! Τα νέα δεδομένα αντικατοπτρίζονται και μέσα από τις συνταγματικές αλλαγές!

Φαντάζουν, λοιπόν, βαθιά «νυχτωμένοι» όσοι εμμένουν στην επιφανειακή προσέγγιση ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα είναι παιγνίδι του «πονηρού» Πούτιν να παραμείνει εφ´όρου ζωής στην εξουσία! ´Η αντίθετα, το κατανοούν και επιδιώκουν να στρέψουν την προσοχή των κοινωνιών στα χρώματα της... ίριδος!

Keywords
εκλογες, ρωσία, εκλογες 2012, ρωσία, μοσχα, συνταγμα, ισχύ, ιουνίου, ψηφοφορία, ψηφοδελτια, ηλεκτρονική, ηπα, μκο, νατο, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, αξια, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, ξανα, παρελαση, χωρες, ηλεκτρονική, γαμος, ηγεσια, ηπα, θαλασσα, θεμα, κοντρα, μκο, ουκρανια, προγραμμα, τα νεα, φυσικη, φωτογραφια, χρωματα, αυξηση, βγαινει, βδομαδα, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δοθει, δομη, εποχη, ερχεται, ζωη, ζωης, εικονα, κινηση, λειτουργια, λογο, μοσχα, νατο, ομαδα, ουρανιο τοξο, ουρανιο, οικογενεια, οκτω, οπου γης, ουσια, πουτιν, σειρες, συγκεκριμενα, σειρα, συρια, ταση, τοξο, ισχύ, φαινονται, φορα, χρονικα, ψηφοφορία, δημητρης, ενωση, χωρα, ιουνίου, μεινει, ομαδες, σημαια, σκηνη, θεματα, θετικα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα