Όλα τα νέα μέτρα για τον Μάιο - Τι ισχύει για το επίδομα των 800 ευρώ

Ένα νέο πακέτο μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι και η παράταση έως το τέλος Ιουλίου του καθεστώτος προστασίας της α' κατοικίας, αλλά και η επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε νέες κατηγορίες εργαζομένων, παρουσίασε η κυβέρνηση.

Νέα μέτρα για τον μήνα Μάιο ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Όπως έγινε γνωστό, συνεχίζονται η έκπτωση στα ενοίκια και το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ παρατείνεται για τρεις μήνες η προστασία της α' κατοικίας.

Από πλευράς του ΥΠΟΙΚ προαναγγέλθηκαν,

ακόμα, κλαδικές πολιτικές σε τομείς της οικονομίας που επλήγησαν σφοδρότερα, καθώς και προγράμματα στήριξης δανειοληπτών, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής:

1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού - το λεγόμενο επίδομα των 800 ευρώ - θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2.Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί έως σήμερα.

3.Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της α' κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον Μάϊο, για το σύνολο των έως σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4.Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5.Δρομολογείται εντός των επόμενων δύο μηνών μία δεύτερη «επιστρεπτέα προκαταβολή», όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι, στην α' φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις- με 430.000 εργαζόμενους- που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειονότητα (το 99%) απασχολεί έως 50 εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένες, πολύ μικρές, μικρές οι μεσαίες επιχειρήσεις θα εισπράξουν ποσά τουλάχιστον της τάξης των 2.000 ευρώ, των 4.000 ευρώ, των 8.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

6.Υλοποιούνται εντός του Μαΐου στοχευμένες κλαδικές πολιτικές σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7.Παρατείνεται η προστασία της α' κατοικίας- με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου- για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος του Ιουλίου.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική αναφορά και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έως σήμερα, λέγοντας ότι το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο:

Ήδη έχει καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 800.000 μισθωτούς. Την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθεί και σε άλλες, ειδικές κατηγορίες πολιτών.Σήμερα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η καταβολή και για τους υπόλοιπους, μετά από έλεγχο των αιτήσεων.Πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες. Ενώ, άνοιξε το σύστημα και για τους υπόλοιπους δικαιούχους των σχετικών κλάδων.Καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας και υλοποιούνται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε 500.000 ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.Καταβλήθηκε Δώρο Πάσχα σε 114.000 συμπατριώτες μας στο χώρο της υγείας και στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Με αποτέλεσμα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης το κράτος κατέβαλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περισσότερους από 2.000.000 πολίτες, προστατεύοντας ταυτόχρονα και την απασχόληση.

Νέο πρόγραμμα για τα δάνεια

Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορoνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην α' κατοικία.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν έως σήμερα για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει, παράλληλα, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των πολιτών που επλήγησαν από την πανδημία. Ενώ, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Έτσι, είπε ο υπουργός Οικονομικών, το κράτος αναλαμβάνει με συγκεκριμένες και διορατικές πρωτοβουλίες, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορoνοϊού.

Ειδικότερα, με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορoνοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Επιπλέον, επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είναι η «επιστρεπτέα προκαταβολή», εγγυοδοτικοί μηχανισμοί, επιδοτήσεις επιτοκίου, κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Οι τρεις βασικοί άξονες των μέτρων που ανακοίνωσε το υπ. Εργασίας

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανέλυσε τα νέα μέτρα στήριξης κατά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα φάση που εισέρχεται η οικονομία, καλείται να κινηθεί σε τρεις άξονες:

Συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων,στήριξη των εισοδημάτωνκαι προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Πάνω στους παραπάνω άξονες και μέσα στο πλαίσιο της νέας φάσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού και της έκδοσης της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους

«Θεσπίζονται αυστηρά, αλλά σαφή, μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν τη «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης», η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και, κατ' επέκταση, της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας.

Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του υπουργείου Εργασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. Θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και σαν επιβλέπουσα Αρχή θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυστηροί στην τήρηση των κανόνων αυτών.

Διατήρηση των θέσεων εργασίας και ωράριο εργασίας

➤ 'Αρση αναστολής

Δίνουμε τη δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ' ελάχιστον 15 ημέρες. 

Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020. Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους, μέχρι τις 31 Μαΐου και τη ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας, για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.

➤ Παράταση αναστολής

Αντίστοιχα, παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες, των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά το μήνα Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά, παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.

Παρέχουμε ακόμα τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

➤ Ωράριο

Τέλος, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Στήριξη της επιστημονικής κοινότητας και ειδικών κατηγοριών

Μέσα στον Απρίλιο, στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζομένων και επιχειρήσεων. Σχεδόν 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν λάβει τα 800 ευρώ. Σχεδόν 165.000 επιστήμονες έχουν λάβει την ενίσχυση των 600 ευρώ.

➤ Για τους επιστήμονες

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ' αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

➤ Για τις ειδικές κατηγορίες

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα, θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων - συνολικά σε 160.000 δικαιούχους - προκειμένου να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

➤ Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας

Τέλος, παρατείνεται, έως και τις 30.6.2020, η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020, με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Έμφαση στα επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Ενεργοποιήθηκε ήδη το πρώτο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδίασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση που προέκυψε από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση των μέτρων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα δισ. ευρώ επιπλέον, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από κοινού με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ήδη έχουν υποβληθεί από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 8.336 αιτήσεις προς τις τράπεζες, για κεφάλαια κίνησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧΙΙ) και έχουν δεσμευθεί κεφάλαια ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ προς παροχή ρευστότητας.

Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση επιτοκίου για δυο χρόνια, με τη δέσμευση της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ, μέχρι τα μέσα Μαίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί δεύτερο πρόγραμμα για παροχή κεφαλαίου κίνησης, με εγγύηση του 80% του δανείου από το Δημόσιο. Το ύψος του δανείου θα φτάνει μέχρι το 25% του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ θα προβλέπεται επίσης δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως εξήγησε ο υπουργός, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά και επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Το τρίτο εργαλείο που έχει ενεργοποιηθεί ήδη, είναι η επιδότηση επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο μέχρι Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, στην πλατφόρμα της ΜΟΔ έχουν υποβληθεί 5.205 αιτήσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 93.000 εργαζόμενους και εκκρεμούν προς έγκριση επιπλέον 25.000 αιτήσεις, με το σύνολο των εργαζόμενων να ανέρχεται σε 600.000 άτομα.

Ο υπουργός διευκρίνησε ότι αφορά σε επιδότηση επιτοκίου και όχι δανειοδότηση και όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα ζητήσουμε τα λεφτά πίσω».

Ταυτόχρονα, υπογράφηκαν και 151 αιτήσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν δυο νέοι κύκλοι υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, με προϋπολογισμό 150 εκατ ευρώ για τον νέο κύκλο που αφορά στις μικρές επιχειρήσεις και 350 εκατ ευρώ για τον νέο κύκλο του προγράμματος για τη γενική επιχειρηματικότητα.

«Μπαίνουμε στη δύσκολη και ανηφορική φάση της αντιμετώπισης της κρίσης, λόγω των οικονομικών συνεπειών και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι, το υπουργείο προχώρησε στην αύξηση παραγωγής υγειονομικών υλικών, ενώ ταυτόχρονα δίνει έμφαση στα επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων «δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας».

Ενισχύσεις στις επιχειρήσεις από το πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής»

Από 2.000 ευρώ κατ' ελάχιστο για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και, το ανώτατο, έως 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 250 άτομα, προβλέπει ως ενισχύσεις το πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», όπως ανακοίνωσε εν συνεχεία ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Για την επιστροφή της ενίσχυσης στο κράτος θα υπάρχει περίοδος χάριτος έως τις 31/12/ 2021 και η επιστροφή θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο, με τα σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Η α' φάση, καθώς σχεδιάζεται και δεύτερη όταν θα υπάρξει καλύτερη εικόνα των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία, έχει ως συνολική δημόσια δαπάνη 1 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Δικαιούχοι

Επιχειρήσεις που δικαιούνται στην πρώτη φάση επιστρεπτέα προκαταβολή είναι όσες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση με βάση τις πρόνοιες της υφιστάμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή είτε παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

α)για τις απλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,7% τουλάχιστον το α' τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, που στην προκειμένη περίπτωση ισοδυναμεί με τον μέσο όρο του α' τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

β)για τις διπλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον Μάρτιο 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Πρόνοια έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου 2020 ή του α' τριμήνου του 2020 να συγκρίνεται με περιόδους αναφοράς που να προσιδιάζουν στις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Ύψος Ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα με έναν βασικό αλγόριθμο, ως εξής: Λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του κύκλου εργασιών του 2020 με τον κύκλο εργασιών της περιόδου αναφοράς που πολλαπλασιάζεται επί την ποσοστιαία διαφορά εκροών μείον τις εισροές του προηγουμένου έτους και στη συνέχεια από το γινόμενο αφαιρείται ένα ποσό που ισοδυναμεί με τον αριθμό των εργαζομένων που έχει θέσει η επιχείρηση σε αναστολή την 21η Απριλίου 2020 επί 800 διά τρία.

Το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου, όχι ολόκληρη όμως, αλλά αυτή που αντιστοιχεί στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και το περιθώριο κέρδους της (όσο καλύτερα μπορεί να προσεγγιστούν). Δεν λαμβάνονται υπόψη, δηλαδή, τα αγαθά και τις υπηρεσίες που συνήθως αγοράζει από τρίτους, για να προσφέρει τα δικά της αγαθά ή υπηρεσίες, όπως αυτά απεικονίζονται στη διαφορά εκροών-εισροών. Στη συνέχεια, αφαιρείται μέρος του εργατικού κόστους που έχει αναλάβει το κράτος (τα 800άρια των εργαζομένων σε αναστολή δηλαδή, αλλά μόνο κατά το ένα τρίτο, αφού η μείωση του τζίρου αφορά κατά κύριο λόγο το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου).

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν σίγουρα πληγεί, αφού είναι κλειστές με κρατική εντολή ή θα έχουν σοβαρή μείωση τζίρου τον Απρίλιο, αφού έχουν ήδη αξιόλογη μείωση τον Μάρτιο- κάτι που ακόμα δεν μπορεί να διαπιστωθεί από τα στοιχεία του κύκλου εργασιών- προβλέπονται κάποια ελάχιστα ποσά ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020. Συγκεκριμένα, τα ελάχιστα ποσά είναι:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα. Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολή», θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.

Επιστροφή - Επιτόκιο

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022- υπάρχει, δηλαδή, περίοδος χάριτος έως τις 31/12/2021- και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στα μέτρα ενίσχυσης εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασκούν νοσοκομειακές δραστηριότητες (ΚΑΔ 86.10).

Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν μέση μείωση του κύκλου εργασιών τους με βάση τα στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών άνω του 60% τον Απρίλιο, ενώ με κρατική εντολή υποχρεώθηκαν από τις 20 Μαρτίου να αναστείλουν τη λειτουργία των τμημάτων τακτικών χειρουργείων. Οι ως άνω επιχειρήσεις δεν συμπεριελήφθησαν στην πρώτη φάση στη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, καθότι όφειλαν να παραμένουν εν πλήρη λειτουργία, για λόγους δημοσίου υγειονομικού συμφέροντος, καθ' όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με το σύνολο του εργατικού δυναμικού τους σε ετοιμότητα και εξαιρέθηκαν και εξαιρούνται από τη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, σε αντίθεση με λοιπές πληγείσες επιχειρήσεις.

Όπως και στις άλλες πληγείσες επιχειρήσεις, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, εφορίες ή Ελεγκτικά Κέντρα που λήγουν ή έληξαν από 1/4/2020 έως και την 31/5/2020, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών έως την 31/8/2020, λαμβάνουν δε το δικαίωμα του συμψηφισμού με άλλες οφειλές κατά 25% σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης οφειλών ΦΠΑ του Απριλίου. Επιπλέον, παρατείνεται η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών περιόδου απασχόλησης Μαρτίου και Απριλίου 2020, έως 31/10/2020 και 30/11/2020 αντίστοιχα, δίνεται δε, επιπρόσθετα, η δυνατότητα αντιστάθμισης της εξαίρεσής τους από τα μέτρα της αναστολής συμβάσεων εργασίας μέσω του Μηχανισμού Αυτόματης Επιστροφής.

Keywords
νέα, επιδομα, νεα μετρα, τα νεα, ευρω, ισχυει, δωρο πασχα, υφίσταται, συγκεκριμένο, μαΐου, επιδοματα, πασχα, ΕΟΔΥ, εργανη, συμμετοχή, ηλεκτρονική, gov, taxisnet, αδωνις, τραπεζες, μοδ, οφειλή, ΦΠΑ, ελλαδα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα επαγγελματα, αυξηση φπα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, www.taxisnet.gr, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, ογα επιδοματα, επιδοτησεις, υπουργειο εργασιας, ηλεκτρονική, αιτηση, δανεια, εργασια, εργαλεια, εφορια, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υπευθυνη δηλωση, υψος, αυξηση, αιτησεις, αξονες, αποζημιωση, ασφαλιστικα ταμεια, γεγονος, γινει, δανειο, δευτερο, δευτερο προγραμμα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δωρο, εγινε, εγγυηση, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εβδομαδα, επαγγελματα, ετων, εφοριες, ειδος, υπηρεσιες, υφίσταται, υφυπουργος, εικονα, ισχυς, κυβερνηση, κυκλος, λεφτα, λειτουργια, ληψη, λογο, μαΐου, μηνες, μειωση, μοδ, μορφη, νεες επιχειρησεις, παρουσιαση, πεμπτη, περιβαλλον, προγραμματα, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σωμα, τουρισμος, τρια, φτανει, φορα, χρηστος, χρονος, οφειλή, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, εμφαση, gov, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, πακετο, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα