Ο ισχυρός ελληνικός όμιλος που θα σταθεί απέναντι από τους Τούρκους

Ο συνδυασμός της Ανδρομέδα, του Νηρέα και της Σελόντα δημιουργεί έναν ισχυρό παίκτη στον κλάδο της, μια ελληνική επιχείρηση Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού. Αυτός ο όμιλος θα σταθεί απέναντι από τους Τούρκους που κλέβουν διαρκώς μερίδια.

Ο Όμιλος Andromeda Seafood ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Νηρέα Α.Ε. και της Σελόντα.

Ο Alex Myers, CEO του Ομίλου Andromeda Seafood, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Νηρέα και της ΣελόνταΣΕΛΟ +0,97% από την Andromeda σηματοδοτεί

την έναρξη της επόμενης μέρας στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας με το όραμα να ηγηθούμε στη Μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε να δουλεύουμε μαζί, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, να ενδυναμώνουμε τις διαδικασίες μας, συνεχίζοντας να προσφέρουμε μια ιδανική γευστική εμπειρία μεσογειακών ψαριών στους πελάτες μας και τις οικογένειές τους. Καθώς ενώνουμε τις δυνάμεις των τριών εταιρειών μας, μοιραζόμαστε τις βέλτιστες πρακτικές και γινόμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ για το μέλλον και τα αποτελέσματα που θα επιτύχει η ενοποιημένη εταιρεία».

«Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για τον Όμιλο Andromeda Seafood καθώς ολοκληρώνουμε την εξαγορά του Νηρέα και της Σελόντα και αμέσως αποκτούμε μια σημαντική θέση στη δυναμικά αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά ιχθυοκαλλιέργειας», δήλωσε ο Thor Talseth, Chairman του Ομίλου Andromeda Seafood. «Η απόκτηση του Νηρέα και της Σελόντα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των προϊόντων, την καινοτομία και την αποδοτικότητα της παραγωγής συμπληρώνοντας τη μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία της Ανδρομέδας στον τομέα των εξαγωγών. Η ηγετική μας ομάδα θα επικεντρωθεί στην προσφορά ακόμη πιο βιώσιμων και καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας στους πελάτες και τους καταναλωτές μας.»

Τον τελευταίο καιρό σε μια μεγάλη απειλή για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και το ελληνικό ψάρι έχει εξελιχθεί η Τουρκία. Η Τουρκία με χαμηλές τιμές κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά σε βάρος των ελληνικών εταιρειών που δυσκολεύονται να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους.

Την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση που ασκούν οι τουρκικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στους Έλληνες παραγωγούς υπογράμμισε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλιεργειών στην ετήσια έκθεσή του. Τονίζει μάλιστα, πως ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η πίεση μεγάλωσε καθώς η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά ψάρια πλησίασε ή και ξεπέρασε το 1 ευρώ/ κιλό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΘ, το 2018, οι εισαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού στην ΕΕ, αυξήθηκαν κατά 16% φτάνοντας τους 105.228 τόνους έναντι των 90.761 τόνων του 2017. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος της εμπορίας των τούρκικων ψαριών στην ευρωπαϊκή αγορά γίνεται μέσω Ελλάδας καθώς οι Τούρκοι αξιοποιούν στο μέγιστο τα δίκτυα διανομής που έχουν αναπτύξει στην χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως το τούρκικο ψάρι εκτελωνίζεται στην Ελλάδα και στη συνέχεια διοχετεύεται ως τούρκικο σε άλλες χώρες τις Ε.Ε.

Είναι ενδεικτικό πως το 2018 οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 119% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, εισήχθησαν 11.713 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (4.100 τόνοι τσιπούρας, 6.313 τόνοι λαβρακιού και 1.300 τόνοι λοιπών νωπών ψαριών) όπου σχεδόν στο σύνολο τους επαναπροωθήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Οι γείτονες εμφανίζονται αποφασισμένοι να διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στην ευρωπαϊκή αγορά, κλέβοντας μερίδια από τους Έλληνες.

 

Η εκτόξευση των Τούρκων οφείλεται στην σταθερή πολιτική της τούρκικης κυβέρνησης να στηρίξει ενεργά τον κλάδο

Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, παρά την επέλαση των Τούρκων εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό μέγεθος στον χώρο καθώς αντιπροσωπεύουν το 58% της παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα