Νέα κρούσματα σήμερα 11/7: Τι ώρα βγαίνει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα κρούσματα ανακοινώνει σήμερα 11//7 ο ΕΟΔΥ και αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία, καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Μόνο σε δύο μέρες ανακοινώθηκαν 110 νέα κρούσματα στην Ελλάδα.

Νέα κρούσματα ανακοινώνει σήμερα

11/7 ο ΕΟΔΥ με επίσημη ανακοίνωση και επικρατεί μεγάλη αγωνία, καθώς μόνο τις τελευταίες δύο μέρες ανακοινώθηκαν 110 νέα κρούσματα στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ βγαίνει μετά τις 6 το απόγευμα και ορισμένες φορές έχει καθυστερήσει μέχρι και 50 λεπτά. 

Η ανοδική πορεία που καταγράφουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας σήμανε νέο συναγερμό, ενώ υπάρχει χαλάρωση σε όλες τις πλευρές. Τώρα η κυβένρηση πήρε κάποια μέτρα για τα σύνορα, τη Δευτέρα ίσως ληφθούν μέτρα για το εσωτερικό της χώρας αν και προ ημερών χαλάρωσε η χρήση μάσκας στα εμπορικά και ο αριθμός των ατόμων που κάθονται σε κάθε τραπέζι σε ταβέρνες.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 60 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.

«Δυστυχώς, όταν ανοίξαμε τα σύνορά μας είδαμε ότι άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις χώρες της Βαλκανικής. Ενώ ελέγχονται πολύ καλά οι αφίξεις στις άλλες πύλες της χώρας, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, στον Προμαχώνα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Για αυτό, πήραμε όλα αυτά τα δραστικά μέτρα» δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερθείς στα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από την χθεσινή ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε σήμερα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει οποιοδήποτε άλλο μέτρο χρειαστεί και προς τα βόρεια σύνορα, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ανησυχία του για «τη χαλάρωση που βλέπουμε όλοι γύρω μας».

«Είναι κατανοητή η κόπωση των συμπολιτών μας μετά από τόσους μήνες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτήν την κόπωση να μας οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο λάθος. H χαλάρωση και ο εφησυχασμός είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί θα το πληρώσουμε και εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όλη η κοινωνία. Χρειάζεται προσοχή, ιδίως τώρα που είμαστε στον Ιούλιο και προσβλέπουμε σε έναν πολύ δυνατό Αύγουστο για τουριστικές αφίξεις που θα δώσουν μία ανάσα στην οικονομία και σε πάρα πολλές χιλιάδες εργαζόμενους και συνανθρώπους μας» τόνισε.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές πηγές ανησυχίας για την έκταση της λοίμωξης Covid-19» στην κρίσιμη αυτή φάση τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής &διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΠΓΝ Πατρών, αναφερόμενος στην τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

Πρόκειται για:

Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία εμφανίζουν την αναμενόμενη επίπτωση και σαφώς είναι κάτω του 5/1.000 που αποτελεί όριο ασφαλείας. Εξαίρεση αποτελεί η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και χρειάζεται σαφώς καλύτερη επιτήρηση με μαζικά τεστ και πιθανά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη χερσαία μετακίνηση τουριστών, όποτε κριθεί απαραίτητο.

Τις εστίες περιοχικής διασποράς, όπως στη περιοχή της Ξάνθης, που σχετικά αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται με τοπικές παρεμβάσεις.

Τέλος τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, τα οποία δίνουν το στίγμα της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η αύξηση τους τελευταία, και εφ'όσον συνεχιστεί, πραγματικά αποτελεί σήμα κινδύνου, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού και των επαγγελματιών, την καλύτερη επιτήρηση και ευρείς ελέγχους και εν τέλει, και εφ'όσον χρειαστεί, αναθεώρηση ορισμένων από τα μέτρα που ήρθησαν.

«Σε κάθε περίπτωση η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας όπου συνιστάται, η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ευάλωτων ομάδων αποτελούν το "Ευαγγέλιο" για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει ο κ. Γώγος.

Ερωτηθείς εάν είναι εύκολο να αντιστραφεί το κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί πλέον σε πολλούς από τους πολίτες, ο κ. Γώγος ήταν ξεκάθαρος: «Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες, να είμαστε αυστηροί, αλλά και δίκαιοι με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και φορείς και υπεύθυνοι σαν επιστήμονες και πολιτεία. Είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και να συμμορφωθούν με τις συστάσεις γιατί αυτό αποτελεί αποδεδειγμένα το μοναδικό τρόπο ελέγχου της νόσου σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τη μικρή, αλλά ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και την υπεύθυνη ενημέρωση από τα ΜΜΕ να συμβάλουν στην αντιστροφή του κλίματος. Κρίσιμη είναι η στοχευμένη ενημέρωση των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και η σωστή ενημέρωση των τουριστών για τα υγειονομικά μέτρα στη χώρα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα