Νέα κρούσματα: 15 στην Ελλάδα το τελευταίο διήμερο

Σε 15 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για την πανδημία. Η κατάσταση σε Ξάνθη, Κιλκίς και Βόλο.

Σε 15 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση

του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την πανδημία.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 15, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών, μέχρι τις 3 μ.μ. την Πέμπτη, ανέρχεται σε 2.952. Από το σύνολο των κρουσμάτων, το 55,2% είναι άνδρες.

Ακόμη, τις τελευταίες 48 ώρες, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος από τη νόσο Covid-19. Συνολικά, τα θύματα του νέου ιού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 180. Η μέση ηλικία των ασθενών που κατέληξαν είναι τα 76 έτη, ενώ ο μικρότερος είχε ηλικία 35 ετών.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 9, με το 77,8% εξ αυτών να είναι άνδρες.

Σημειώνεται πως, από το σύνολο των κρουσμάτων, 652 ή 22,1% θεωρείται ότι σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.702 (το 57,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 48 έτη, με εύρος 0 έως 102 ετών.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 193.929 κλινικά δείγματα.

Αναλυτικά η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που εξέδωσε ο αρμόδιος Οργανισμός, εδώ.Συναγερμός σε Ξάνθη, Κιλκίς και Βόλο

Αν η ανακοίνωση διψήφιου αριθμού κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες μπορεί να εκληφθεί ως ανησυχητική - μετά και από την έκτακτη ανακοίνωση 19 κρουσμάτων την Τρίτη - το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον υγειονομικό συναγερμό σε Ξάνθη, Κιλκίς και Βόλο όπου καταγράφηκαν νέα κρούσματα του κορονοϊού μετά από αρκετά 24ωρα κατά το οποία η πανδημία φαινόταν υπό έλεγχο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ειδικότερα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν προληπτικές δειγματοληψίες σε όλους τους πολίτες των δήμων καθώς εντοπίστηκαν πολλαπλά περιστατικά. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση της κατάστασης - στην οποία συμμετείχαν και οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς - συζητήθηκε η μέχρι σήμερα επιδημιολογική πορεία της πόλης της Ξάνθης και των όμορων δήμων της περιφερειακής ενότητας και έγινε αναφορά στα νέα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή. Έτσι, αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληψιών το τριήμερο 4-6 Ιουνίου από συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας που θα έρθουν στην Ξάνθη για το σκοπό αυτό, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η απόφαση για τις μαζικές δειγματοληψίες έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την κοινή ανακοίνωση των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι -μεταξύ άλλων- ζητούσαν την κατεπείγουσα διενέργεια μαζικού ελέγχου του πληθυσμού με τεχνική PCR για τον καθορισμό επιπολασμού της νόσου από την Covid-19 στο νομό Ξάνθης (λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε σχέση με τους όμορους νομούς), πριν από την άρση του περιορισμού ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έστω και με κάποια καθυστέρηση γίνεται το αυτονόητο, καθώς καθημερινά παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στην Ξάνθη, συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας. «Χθες το βράδυ», σημείωσε ο κ. Καραδέδος, «είχαμε μια συνάντηση με το δήμαρχο της Ξάνθης ώστε να συντονιστούν όλες αυτές οι προσπάθειες για τους μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες να προσέλθουν να δώσουν δείγματα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε όλες τις εστίες που υπάρχουν ώστε στη συνέχεια να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και επιτέλους να σταματήσει να υπάρχει αυτή η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας».

Στη Νέα Καβάλα του δήμου Παιονίας στο Κιλκίς, εξάλλου, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως εντοπίστηκε θετικό δείγμα σε έγκυο γυναίκα που διαμένει στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. 

Ακολούθως, σύμφωνα με το voria.gr, έκλεισαν έξι σχολεία, στα οποία πηγαίνουν προσφυγόπουλα, ενώ η δομή, στην οποία φιλοξενούνται 1.550 άτομα, τέθηκε σε καραντίνα από το βράδυ της Τετάρτης. Ήδη, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή και έχει πάρει δείγμα για τεστ σε 500 άτομα. Σημειώνεται πως τα σχολεία που έκλεισαν είναι το Δημοτικό Γοργόπης, το 2ο Δημοτικό Πολυκάστρου, το 2ο Δημοτικό Αξιούπολης, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Αξιούπολης.

Στον Βόλο, τέλος, θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν μια 30χρονη - επίσης έγκυος - και ο σύζυγός της. Σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτιση των επαφών του ζευγαριού, ενώ ελήφθη η απόφαση για κλείσιμο της ακαδημίας ποδοσφαίρου όπου εργάζεται ο άνδρας, αφότου το τεστ βγήκε θετικό και σε εκείνον.

Περεταίρω, αποφασίστηκε πως θα γίνει απολύμανση στα δύο σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου εργάζονται οι γονείς του άνδρα. Θα απολυμανθεί επίσης το δασαρχείο, όπου εργάζεται η μητέρα της 30χρονης καθώς και η εφορία που συστεγάζεται με το δασαρχείο, σύμφωνα με τον τοπικό ιστότοπο e-thessalia.gr.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα