Νέα κρούσματα και η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα σήμερα

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, μετά και το άνοιγμα των συνόρων αλλά και τις αναφορές για «χαλάρωση», θέτει σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό. Η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα σήμερα.

Πληθαίνουν καθημερινά τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες, Πέμπτη, 50 νέα

περιστατικά, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους των ειδικών για έξαρση της πανδημίας, άποψη που συμμερίζεται και ο ΠΟΥ, ο οποίος επιμένει να προειδοποιεί πως δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση της υγειονομικής κρίσης.

Η εντός συνόρων ανησυχία αφορμάται και από τα φαινόμενα χαλάρωσης και τους συνωστισμούς που παρατηρούνται σε πλαζ και πανηγύρια, καθώς και από τον σταθερά - τις τελευταίες ημέρες - διψήφιο αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση βάζει στο επίκεντρο τους πολίτες, ωστόσο δεν μπορεί να στοχοποιούνται μόνο αυτοί, καθώς από τη μία έχουμε το άνοιγμα του τουρισμού από 1η Ιουλίου με χιλιάδες εισερχόμενους τουρίστες, από την άλλα λαμβάνονται κυβερνητικές αποφάσεις, όπως η αύξηση του ορίου επιβατών σε ΜΜΜ αλλά και η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εμπορικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, οι αρχές βρίσκονται σε «συναγερμό», όπως προκύπτει και από την έκτακτη υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη που θα λάβει χώρα σήμερα, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Πέραν των παραπάνω, οι ειδικοί αναμένεται να λάβουν υπόψιν και την κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς ο κορονοϊός φέρεται να βρίσκεται σε έξαρση και στην «γειτονιά» της χώρας μας.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως από την κυβέρνηση προαναγγέλλονται αυστηρότεροι έλεγχοι σε τουρισμό και εστίαση.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ»

Είναι χαρακτηριστικό πως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έδειξε» στο εσωτερικό,προειδοποιώντας, την Πέμπτη, για τον κίνδυνο της «χαλάρωσης» των πολιτών.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό», επεσήμανε συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα μη τήρησης μέτρων και συστάσεων, τονίζοντας ότι τώρα που έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις στις πόλεις και τα χωριά θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις». «Ο κορονοϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε μάλιστα πως τα πρόστιμα για τις παραβάσεις θα είναι πιο αυστηρά και ότι τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα εκτεταμένων ελέγχων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές». «Θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!», κατέληξε.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που ο ίδιος έδωσε, σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας το διάστημα 1 έως 6 Ιουλίου 2020, εντοπίστηκαν 100 θετικά κρούσματα.

Αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα

Το «βλέμμα» του στην αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων έστρεψε και ο καθηγητής και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό Ηλίας Μόσιαλος.

«Καταγράψαμε ένα αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων καθημερινά γιατί κάναμε μαζικά τεστ στις πύλες εισόδου στη χώρα. Αλλά δεν κάναμε το ίδιο με τυχαία δειγματοληψία για τους Έλληνες πολίτες. Ούτε θα είχε νόημα να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός. Τώρα βλέπουμε ότι αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα. Ήταν όμως θέμα χρόνου να συμβεί αυτό. Στο Ισραήλ που χαλάρωσαν υπερβολικά μετά την αρχική τους επιτυχία έχουν πλέον ένα δεύτερο κύμα της νόσου», σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτηση του στο Facebook προ λίγων ωρών.

«Αν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της πιθανότητας διασποράς της νόσου στις ευπαθείς ομάδες», προειδοποίησε ο κ. Μόσιαλος, ενώ υπογράμμισε πως «επανερχόμαστε επομένως στα βασικά γιατί έχουμε ακόμη χρόνο για να αποφύγουμε τη μεγάλη διασπορά της νόσου: Να εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα».

Στα 3.672 τα κρούσματα στη χώρα

Υπενθυμίζεται πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.672, κατά την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ενώ οι θάνατοι παραμένουν 193.

Αναλυτικά, η έκθεση του Οργανισμού που εξεδόθη το απόγευμα της Πέμπτης (9/7) έχει ως εξής:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 50 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3672, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Τα εισαγόμενα περιστατικά

Από τα 50 αυτά κρούσματα, τα 27 είναι εισαγόμενα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρμόδιο Οργανισμό. Ειδικότερα, έγινε γνωστό πως είκοσι τέσσερα (24) κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας καθώς και ότι ακόμη τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Και παρότι η «είσοδος» κρουσμάτων θεωρείται δεδομένη λόγω του «restart» στον τουρισμό, δεν περνά απαρατήρητο πως και τα περασμένα τρία 24ωρα ανακοινώνονταν διψήφιοι αριθμοί εισαγόμενων περιστατικών (24, 17 και 36).

Ερωτηματικά για εστίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Κατά την ίδια ενημέρωση της Πέμπτης, τα υπόλοιπα 23 κρούσματα καταγράφηκαν ως ακολούθως:

δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,επτά (7) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Από τα παραπάνω, αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί η «επανεμφάνιση» της Θεσσαλονίκης στον χάρτη των περιπτώσεων του νέου ιού, καθώς στην Περιφερειακή της Ενότητα καταγράφηκαν 6 κρούσματα μέσα σε μόλις μία ημέρα.

Αντίστοιχα, ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη ανοδική τάση των κρουσμάτων στην Αττική, όπου - πάλι εντός ενός 24ωρου κατά τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ - είχαμε 7 περιστατικά. Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες η ΠΕ Θεσσαλονίκης δεν εμφανιζόταν στη σχετική ενημέρωση για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, ενώ στον νομό της πρωτεύουσας αναφέρθησαν ακόμη 7 περιπτώσεις κορονοϊού το περασμένο 48ωρο.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί πως δύο κρούσματα καταγράφηκαν και στην Καβάλα, την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, χωρίς να γίνεται γνωστό αν αυτά αφορούν περιστατικά εντός των 50 που ανακοινώθηκαν ή νέα. Πρόκειται για έναν 10χρονο από τη Σερβία και έναν ηλικιωμένο σε γηροκομείο - η εν λόγω μονάδα μπήκε σε καραντίνα.

Τέλος, τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου έφεραν στο φως περιπτώσεις κορονοϊού και στα νησιά Νάξο, Σκιάθο, Κάρπαθο, μεταξύ άλλων σημείων όπου ο ιός έκανε την εμφάνισή του, πιθανότατα για πρώτη φορά.

Ολόκληρη η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα