Μητρόπουλος στο iEidiseis για επικουρικές: Αποκαταστάθηκαν 240.000, σύντομα η κρίσιμη απόφαση για 1.300.000 συνταξιούχους

Ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε στο iEidiseis για τον απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία οδήγησε στις σημερινές αυξήσεις που έγιναν σε συντάξεις και τόνισε πως σύντομα αναμένεται μία ακόμα πιο κρίσιμη απόφαση για το σύνολο των συνταξιούχων.    

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2016 σε επικουρικές συντάξεις και από τη Δευτέρα οι εν λόγω συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Ο εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ,

Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο iEidiseis για τον αριθμό των συνταξιούχων που ευνοούνται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και για τα παράπονα που εκφράζονται πως δεν εισπράχθηκαν τ’ αναμενόμενα.

Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην άλλη κρίσιμη απόφαση που περιμένουν όλοι οι συνταξιούχοι από το ανώτατο δικαστήριο, η οποία θα κρίνει τις περικοπές που έγιναν την περίοδο που έγινε η «σφαγή», όπως τονίζει ο ίδιος, των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή, αυτές του 2012.  

Όπως ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, «240.000 κόσμου θα δει αυξήσεις, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του Οκτωβρίου του 2019.

Άρα το δικαστήριο διέταξε -και αυτό οφείλει η κυβέρνηση να πράξει- να επανέλθουν οι επικουρικές συντάξεις στα προ περικοπών επίπεδα. Δηλαδή να επανέλθουν στα επίπεδα του Μαΐου του 2016, διότι η περικοπή τότε έγινε.

Υπό αυτή την έννοια, θα δούμε τελικά οι συνταξιούχοι τι θα εισπράξουν. Σήμερα ακούμε πολλά παράπονα ότι δεν εισεπράχθησαν αυτά τα οποία ανέμεναν».

«Το δικαστήριο αναφέρθηκε μόνο στις περικοπές του Μαΐου του 2016, από τον νόμο Κατρούγκαλου και υπό αυτή την έννοια 240.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης πρέπει να δουν τη σύνταξή τους να επανέρχεται ολοσχερώς στα επίπεδα του Απριλίου του 2016, διότι τον Μάιο του 2016 έγιναν οι περικοπές.

Αυτοί είναι 240.000, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου τη Επικρατείας που το διατάζει αυτό και η κυβέρνηση, απ’ ό,τι δεσμεύτηκε κιόλας, συμμορφώθηκε με αυτή την απόφαση», σημειώνει ο Αλέξης Μητρόπουλος και συμπληρώνει:

«Οι μεγάλες περικοπές των επικουρικών συντάξεων γίνανε τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, με απόφαση του σημερινού υπουργού Εργασίας που ήταν και τότε υπουργός. Για αυτές τις περικοπές έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η απόφαση.

Άρα, γίνεται μία αποκατάσταση για το 1/5 των περικοπών που έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου και αναμένουν όλοι οι συνταξιούχοι, περίπου 1.300.000, τι θα πει το ανώτατο δικαστήριο για τις μεγαλύτερες περικοπές επί των επικουρικών του νόμου Βρούτση, του 2012. Τότε έγινε η σφαγή των επικουρικών και ο λόγος ήταν του σημερινού υπουργού, του κ. Βρούτση».

«Άρα, λοιπόν και όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι επικουρικών που δεν πήρανε σήμερα αυξήσεις, έχουνε μία προσδοκία για το τι θα πει για τις περικοπές του 2012 το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση για τις περικοπές που έγιναν το 2012 με τον σκληρό νόμο Βρούτση», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα